20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSchimbi caloriferul, faci inventariere

Schimbi caloriferul, faci inventariere

Inventarierea este obligatorie dacă se schimbă caloriferele (Foto: arhiva GdS)
Inventarierea este obligatorie dacă se schimbă caloriferele (Foto: arhiva GdS)

Pe perioada verii, mulți dintre craiovenii care locuiesc la bloc își înlocuiesc corpurile de încălzire cu altele performante și deseori mult mai mari. Puțini dintre cei care își modifică structura instalațiilor de încălzire din apartamente știu că toate aceste schimbări, în special atunci când un calorifer cu o putere radiantă redusă este înlocuit cu altul mult mai puternic, pot avea urmări în valoarea facturii la energia termică emisă de furnizor, iar calculul la suprafața utilă a apartamentului și nu la suprafața radiantă a corpurilor înlocuite ar putea fi în detrimentul vecinilor.
Prin urmare, dacă vecinii și-au făcut modificări în apartament și mai ales și-au schimbat caloriferele din casă este bine să cereți inventarierea, ca să se ştie suprafața echivalentă termic (SET) în funcție de care se calculează factura la căldură. La prima vedere pare o modificare fără importanță, dar înlocuirea caloriferelor dintr-un apartament care face parte dintr-un bloc de locuințe poate să producă, în primul rând, discuții între vecini și, cel mai important, creșterea consumului de energie termică din condominiul respectiv. Primii care sunt afectați sunt proprietarii care își păstrează vechile radiatoare, care vor suporta și consumul vecinilor ce și-au montat corpuri de încălzire de o putere mai mare, dar figurează cu unele de o putere mai mică.
Este cunoscut că există obligația impusă de un ordin al ANRSC (Ordinul ANRSC nr. 343/2010) ca proprietarii să anunțe asociația de proprietari, iar reprezentanții acesteia să comunice modificările firmei care face calculația la căldură, în speță o firmă de repartitoare, acolo unde sunt repartitoare, sau administratorul să calculeze căldura după noul SET. „Este recomandat să se facă inventarierea de fiecare dată după ce se modifică suprafața radiantă termic. Sunt două situații însă. Acolo unde sunt repartitoare, proprietarii știu că orice modificare trebuie comunicată firmelor cu care au contract pentru resigilarea repartitoarelor sau pentru luarea în evidență a noilor corpuri de încălzire. Acolo unde nu sunt repartitoare sunt probleme, fiindcă locatarii nu înțeleg că trebuie să anunțe asociația sau firma care a făcut inventarierea, modificarea caloriferelor, schimbarea țevilor, montarea unor calorifere suplimentare. Pentru evitarea costurilor suplimentare ar fi normal ca acela care modifică să anunțe și să suporte costul unei reinventarieri. Majoritatea uită, însă asociația are această obligație. În ultima vreme, noi la orice verificare pe care o facem constatăm modificări. Inventarierea se face cu firma care a făcut inițial inventarierea, dar o poate face și asociația dacă are cunoștințe în domeniu. Costurile sunt între 25-30 de lei pentru un apartament“, a declarat pentru GdS Cătălin Popescu, reprezentantul unei firme de repartitoare.

SET-ul influențează factura la căldură

De aceeași părere sunt și reprezentanții unora dintre asociațiile de proprietari din Craiova, care afirmă că acest lucru este necesar pentru că, de fiecare dată, schimbarea caloriferelor presupune și o schimbare a suprafeței echivalente termic. Motivul pentru care trebuie anunțată este că suprafața echivalentă termic afectează suprafața utilă în baza căreia se face împărțirea costurilor pe fiecare apartament
„S-ar impune, fără să par că pledez în favoarea unor firme, deoarece și legiuitorul tocmai asta a vrut, fiecare să plătească atât cât consumă. Sunt situații în care proprietarii își schimbă caloriferele cu altele de o altă mărime sau de o altă putere. Ar fi normal și necesar să se facă o verificare, o inventariere de către asociație. Am găsit la o asociație din Cornițoiu un proprietar care își pusese un calorifer de 2,10 metri lungime, iar pe instalația comună avea pe tur și pe retur robinet. Dacă era o verificare închidea robineții, scotea caloriferul și nu se lua în calcul consumul real. Toată sarcina plății surplusului de consum revenea vecinilor“, a spus Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS