17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJiule, pe malul tău, e drumul gunoaielor!

Jiule, pe malul tău, e drumul gunoaielor!

 

 

Tone de deşeuri menajere, PET-uri, materiale de construcţii şi resturi de vegetație sunt aruncate pe malurile râului Jiu. Acestea au ajuns să fie parte din pei­sajul cotidian şi constituie adevărate focare de infecţie.
Malurile Jiului dezvăluie un peisaj dezolant, cu precădere în preajma podului care traversează râul dinspre Craiova spre Bucovăț, dar şi a celor de la Podari și Breasta. De o parte și alta a râului, se înșiră gunoaie de tot felul, pe kilometri întregi. Nici albia nu este curată, căci PET-uri, cârpe, folii și uneori leșuri în descompunere urmează cursul apei. Malurile sunt permanent ținta celor care depozitează necontrolat tot felul de resturi, de la gunoi menajer și gunoi de grajd, la haine, moloz și cadavre de animale. Nici cetățenii care vin la scăldat sau la picnic în acest zone nu înțeleg să folosească într-un mod civilizat acest spațiu public. Autoritățile sunt neputincioase sau neinteresate să-i prindă pe cei care provoacă un adevărat dezastru ecologic. După ce asistă pasive la transformarea malurilor râului Jiu într-o groapă de gunoi, nu depun nici cel mai mic efort să debaraseze aceste resturi, să salubrizeze zona și să o întrețină curată. Ne referim la primăriile localităților Breasta, Craiova, Bucovăț, Podari, dar și la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Jiu, care are un serviciu specializat, precum și la Garda de Mediu, care trebuie să treacă mai des prin zonele unde se găsesc astfel de focare.
În zona Podari-Craiova, drumul care pleacă de la intrarea pe pod și merge paralel cu albia râului este încă de la început plin de gunoaie, de munți de moloz care ajung până aproape de apă. Cu toate că pe aici, recent, a trecut Garda de Mediu, iar primăria comunei Podari a fost avertizată să salubrizeze malurile râului, rezultatul acțiunii este prea puțin vizibil.
Fără margini este mizeria în zona podului care traversează Jiul în dreptul comunei Bucovăț. Strada care duce către Depozitul Ecologic de la Mofleni este înțesată cu deșeuri, care sunt aruncate până dincolo de digul Jiului și pe malul apei. Aici, ca și în dreptul comunei Podari, gunoiul este adus atât de localnici, cât și de diverse persoane venite din Craiova sau din afara orașului. La tot „grosul“ se adaugă resturile care rămân frecvent în urma cetățenilor veniți la scăldat sau la picnic pe malurile Jiului. Cei care au rolul să supravegheze ca apele râului, dar și malurile să fie curate sunt reprezentanții administrațiilor locale, inspectorii de la ABA Jiu și Garda de Mediu. „Într-adevăr, pe cursurile apelor s-au format nişte depozite de gunoi necontrolate. Acest lucru îl întâlnim mai ales în zona podurilor, unde cetăţenii aruncă frecvent moloz sau gunoi din gospodărie. Noi efectuăm salubrizarea pentru lucrările hidrotehnice. Se face curățenie primăvara şi toamna. În acest an, am acţionat în lunile martie şi aprilie. Dar trebuie precizat că de curăţenia malurilor râurilor care străbat o localitate se ocupă administraţiile locale. Recent a fost o acţiune a Gărzii de Mediu în localitatea Podari. Administraţia de aici a primit un avertisment şi i s-a pus în vedere să salubrizeze malurile râului Jiu din zonă. Şi oamenii trebuie să înţeleagă că nu trebuie să arunce gunoiul pe cursurile apelor“, a declarat Mihai Palaşcă, director tehnic la Administraţia Bazinală de Apă Jiu.
Așa cum reiese din decla­rația reprezentanților ABA Jiu, ei se ocupă doar de salubrizarea cursurilor de apă, în timp ce de administrarea și întreținerea malurilor răspund primăriile. Neîntreținerea acestora reprezintă contravenție și poate fi sancționată ca atare de Garda de Mediu. Aceasta are și ea cunoștință de mizeria existentă pe malurile Jiului, cu precădere la intrările în oraș. „Garda de Mediu a fost recent în control pe malurile râului Jiu și a constatat existenţa unor depozite de gunoi. Am avertizat administraţia locală Podari să debaraseze aceste deşeuri. Am avut discuţii şi cu cei de la ABA Jiu, deoarece şi ei au un serviciu de inspecţie în acest domeniu, şi le-am spus că, împreună cu primăriile din localităţile limitrofe, au obligaţia să întreţină curăţenia pe cursurile de apă. Nu am ajuns încă în zona Craiova-Bucovăţ. Am observat că, după ce efectuăm controale, se face curăţenie. Dar atât primăriile, cât şi cei de la ABA Jiu cunosc ceea ce scrie în lege şi nu trebuie să aştepte să-i tragem noi de mânecă“, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar-şef la Garda de Mediu Dolj.

Prevederi legale

„Consiliile locale, precum şi primăriile au obligaţia să asigure, în condiţiile legii: curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor“, se arată în art. 8 din Legea nr. 515 din 12 iulie 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS