17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la mare şi la munte

Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la mare şi la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie a transmis estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 8 – 21 august.  Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la  Reading, Anglia.

În Oltenia, în primele zile ale intervalului vor fi temperaturi în general normale pentru această perioadă, media maximelor fiind de  29…30 de grade, iar a minimelor de 18…19  grade. În data de 10 august, valorile medii diurne vor crește spre 32 de grade, pentru ca,  apoi, vremea să se răcorească semnificativ, în data de 13 august urmând a se înregistra maxime termice de 25…26  de  grade. Similar,  temperaturile minime vor marca o scădere în intervalul 11- 13 august de la valori medii de 18 grade spre valori de 13…14 grade. În zilele de 14 și 15 august media  temperaturilor  maxime  va  crește  spre  28…29  de  grade,  iar  ulterior,  până  la  sfârșitul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații semnificative, temperaturile diurne urmând a se situa  în  jurul  valorii  medii  de  30  de grade. Temperaturile nocturne vor crește ușor spre o medie de 15…16 grade în data de 15 august, menținându-se până la sfârşitul celei de-a doua săptâmâni în jurul acestei valori.  Pe 11 și 12 august, la nivel local se vor semnala averse, posibil izolat mai însemnate cantitativ, iar în  restul intervalului de prognoză, probabilitatea de apariție a ploilor slabe, de scurtă durată, va fi foarte redusă.

În Dobrogea, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic normal pentru această perioadă a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 29…30 de grade și ale celor minime de 18…20 de grade. O uşoară încălzire, spre o medie de 31…32 de grade a valorilor diurne, va avea loc în zilele de 10 şi 11 august, când și minimele vor urca spre aproximativ 21 de grade. În intervalul 12 – 14 august vremea se va răcori, urmând ca valorile medii diurne să se situeze între 26 și 28 de grade, iar cele  minime nocturne să
scadă spre 16…17 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variațiile termice de la o zi la alta vor fi nesemnificative,  urmând a se înregistra valori medii diurne de aproximativ 28 de grade și minime de 17…18 grade. Ploi pe arii restrânse, în general  slabe cantitativ, sunt prognozate pentru datele de 12 și 13 august, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză probabilitatea de apariție a ploilor de scurtă durată va fi redusă.

La munte, în primele 3 zile ale intervalului, valorile de temperatură se vor situa în general în jurul celor normale climatologic, cu o medie diurnă regională de 18…20 de grade. Temperaturile minime vor  fi,  în  medie,  de  10…11  grade.  În  perioada  11-13  august  regimul termic va marca o scădere semnificativă, iar maximele diurne vor scădea spre o medie de 14 grade în data de 13  august,  și minimele nocturne vor coborî spre aproximativ 6 grade. În zilele următoare (14 și 15 august) vremea se va încălzi ușor, iar în intervalul 16 – 21 august nu vor fi variații  notabile, media  temperaturilor diurne se va menține în jurul a 18 grade, iar cea a minimelor nocturne va fi de 9…10 grade. În prima săptămână de prognoză zilnic vor fi averse, dar pe 11 și 12 august acestea se vor semnala  pe  arii  mai  extinse  și  vor fi, punctiform, importante cantitativ. În cea de-a doua săptămână,ploi de scurtă durată,slabe cantitativ, vor fi doar pe suprafețe restrânse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS