16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAdrian Mititelu, judecat pentru transferul lui Costea la Steaua

Adrian Mititelu, judecat pentru transferul lui Costea la Steaua

Mititelu este acuzat de procurorii DNA că l-a vândut pe Mihai Costea la Steaua București deși jucătorul era sub sechestrul Fiscului
Mititelu este acuzat de procurorii DNA că l-a vândut pe Mihai Costea la Steaua București deși jucătorul era sub sechestrul Fiscului

Procurorii anticorupție au anunțat, ieri, trimiterea în judecată a lui Adrian Mititelu, finanțatorul fostei echipe de fotbal FC Universitatea Craiova, acuzat de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune. În același dosar a fost deferit justiției și Gigel Preoteasa, secretar al SC Fotbal Club U Craiova SA. Anchetatorii susțin că faptele penale ar fi fost comise de cei doi inculpați cu ocazia transferului jucătorului Mihai Costea la Steaua București, club care s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 1,1 milioane de euro.

Anchetatorii din cadrul Direcției Naționale Anticoru­pție – Serviciul Teritorial Craiova susțin că atât Adrian Mititelu, administrator și director general unic al SC Fotbal Club U Craiova SA, cât și Gigel Preoteasa, secretarul aceleiași firme, au comis două infracțiuni – evaziune fiscală și înșelăciune, cu ocazia transferului atacantului Mihai Costea la Steaua București.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, pe data de 31 ianuarie 2011, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus sechestru pe drepturile federative de joc a 39 de jucători de fotbal, care activau în baza unor contracte de muncă/convenții civile la Universitatea Craiova. Asta pentru că SC Fotbal Club U Craiova SA avea datorii la stat în valoare totală de 9.906.095 de lei, bani pe care Fisul încerca să-i obțină prin executare silită.
În timpul executării silite, SC Fotbal Club U Craiova SA nu putea dispune de drepturile jucătorilor decât cu aprobarea Fiscului și numai după achitarea integrală a sumelor înscrise în titlul executoriu, „cu condiția constituirii unei garanții la nivelul sumei poprite sau cu condiția virării contravalorii indemnizației de transfer a jucătorului în contul indicat de organul fiscal“, au reținut procurorii anticorupție.
Cu toate acestea, Mititelu ar fi hotărât să-l vândă pe Mihai Costea fără știrea Fiscului. „Deși cunoștea aspectele arătate mai sus, SC Fotbal Club U Craiova SA, prin administratorul său și directorul general unic, Mititelu Adrian Marin, și prin secretarul general Preoteasa Gigel, fără să aducă la cunoștință intenția de transfer și fără să solicite o aprobare de natura celei menționate anterior, a încheiat la data de 23 martie 2011 acordul de transfer al unui jucător“, au mai explicat anchetatorii craioveni.

Steaua vrea înapoi milionul de euro

În baza acordului de transfer, pe data de 24 martie 2011, Mititelu a încasat într-un cont bancar deschis în aceeași zi contravaloarea sumei de 1.100.000 de euro (5.627.864 de lei). Din această sumă, tot pe 24 martie 2011, au fost efectuate mai multe plăți. Astfel, cu o parte din bani au fost achitate salariile angajaților clubului, „iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăți comerciale controlată prin interpuși de același inculpat“, au mai explicat procurorii. Suma de bani rămasă în cont a fost executată de bancă, iar banii au ajuns într-un cont pus la dispoziție de organul fiscal.
În urma anchetei, s-a mai stabilit că Mihai Costea nu a putut fi legitimat la Steaua București, iar transferul nu a putut fi înregistrat la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). Motivul a fost acela că LPF a comunicat reprezentanților clubului Steaua București că jucătorul nu putea face obiectul unui transfer, fiind sub sechestrul Fiscului. Mai mult decât atât, anchetatorii susțin că Steaua București nu ar fi plătit suma de 1,1 milioane de euro dacă știau care este situația lui Mihai Costea.
„Această împrejurare nu a fost cunoscută la data de 23 martie 2011 de către semnatarii acordului de transfer din partea clubului cesionar, care, dacă ar fi cunoscut-o, nu ar fi încheiat acordul de transfer și nu ar fi achitat integral suma prevăzută în acest act“, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.
În acest dosar, Steaua București s-a constituit parte civilă cu suma de 5.627.864 de lei, iar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, cu suma de 4.032.764 de lei. Pentru recuperarea acestor sume, procurorii anticorupție au pus sechestru pe mai multe imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Mititelu se apără pe Facebook

Adrian Mititelu a explicat pe pagina sa de Facebook că a fost trimis în judecată deși Mihai Costea nu a mai fost transferat la Steaua București, ci a fost legitimat ca jucător liber de contract.
„Am fost trimis în judecată în ciuda faptului că așa-zisul transfer nu s-a mai finalizat, jucătorul fiind legitimat la FC Steaua în postura de jucător liber de contract. FRF/LPF/Sandu/Dagomir au fost deja condamnați pentru sustragere de sub sechestru inclusiv a jucătorului Costea Mihai Alexandru. Imediat dupa încheierea contractului între FC Universitatea Craiova și FC Steaua București, clubul a achitat suma de 1,6 milioane lei către Fisc, deși suma pentru care se instituise sechestru era de un milion de lei. Clubul FC Steaua nu a fost în nici un fel prejudiciat deoarece s-a înscris la masa credală pentru suma de 1,1 milioane de euro plătită, pe de altă parte l-a legitimat pe Costea Mihai în condiții mult mai avantajoase. Toate sumele de bani provenite de la clubul FC Steaua au fost folosite la plata salariilor jucătorilor. Mai mult, FC Steaua București a legitimat fără nici o contraprestație și jucătorii Florin Costea și Andrei Prepeliță, participând astfel în mod direct la denunțarea unor contracte cu clauze de reziliere de 20 milioane de euro“, a susținut Adrian Mititelu. Dosarul a fost înregistrat deja pe rolul Tribunalului Dolj, însă până ieri instanța nu fixase primul termen de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS