Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a aprobat fondurile pentru construirea muzeului (Foto: Eugen Măruţă)

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, și Mitropolitul Olteniei, Irineu, vor fi prezenţi pe 26 iulie, de la ora 10.30, la Mănăstirea Tismana, unde va fi inaugurat Muzeul Tezaurului. La eveniment vor asista Sergiu Nistor, consilier al președintelui României, Crișan Păunescu, consilier al guvernatorului BNR, și Dorin Matei, redactor-șef al revistei Magazin Istoric. În luna august 2013, la Tismana, Mugur Isărescu a pus piatra de temelie a Muzeului Tezaurului, situat chiar în peştera de lângă mănăstire. Lucrările propriu-zise au început în luna octombrie a aceluiaşi an, însă au fost întârziate cu doi ani din cauză că în spaţiul respectiv se tot infiltra apa. În peştera aflată la intrarea în mănăstire curgea un pârâu, iar lucrările de deviere a cursului apei au fost complicate.

Muzeu unic în Europa

Potrivit lui Gheorghe Birău, şeful BNR Gorj, Muzeul Tezaurului este unic în Europa. Nici o bancă din lume nu a trecut printr-un astfel de eveniment, nu a fost nevoită să îşi mute rezerva de aur într-o peşteră. Muzeul a fost dotat cu obiecte specifice din perioada respectivă. Un ghid îi va introduce pe turişti în atmosfera de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Peştera de lângă Mănăstirea Tismana a adăpostit timp de trei ani, 1944-1947, peste 200 de tone de aur. Tezaurul a fost ascuns în peştera de lângă Mănăstirea Tismana de teamă ca piesele de o valoare inestimabilă să nu ajungă în posesia ruşilor. Alături de tezaurul românesc s-au aflat şi 12 tone de aur primite spre păstrare din partea statului polonez. Potrivit localnicilor, tezaurul României a ajuns la Tismana cu ajutorul mai multor autocamioane. Peştera era păzită în permanenţă de către forţele armate, iar accesul în zonă era restricţionat, pe drumul spre lăcaşul de cult circulându-se numai cu bilet de voie.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.