Cimitirele de la sate, lăsate în paragină

Autori


Porţi ruginite, garduri înclinate, cruci căzute, morminte care nu se mai zăresc de buruieni şi arbuşti. Aleile dintre morminte au dispărut. Aşa arată multe dintre cimitirele din satele doljene. În ele sunt înmormântaţi copii, părinţi, bunici, străbunici, eroi ce au căzut pentru apărarea patriei. Situaţia nu le este deloc străină autorităţilor locale, nici preoţilor ce slujesc la bisericile din aceste sate.

În urmă cu câteva zile, am primit pe adresa redacţiei o sesizare de la o doljeancă stabilită departe de casă, în Italia, care a revenit în locurile natale pentru a aprinde o lumânare la mormântul celor dragi. „Am fost în comuna Poiana Mare, la cimitirul de sus, unde sunt înmormântaţi bunicii mei. Cu părere de rău, am constatat faptul că cimitirul de altădată a devenit o pădure de nepătruns, arbuştii au mai mult de un metru şi jumătate înălţime, crucile nu se mai văd… Este o situaţie de nedescris. Am încercat în zadar să ajung la mormântul bunicilor mei, din păcate nu se putea pătrunde! Cum este posibil ca în 2016 nimeni să nu facă nimic pentru acest cimitir? Am plătit o persoană să ţină mormântul curat, este însă inutil când restul cimitirului e o pădure… Nimănui nu-i pasă! Sper să mă puteţi ajuta, este dureros, persoanele înmormântate acolo ne-au dat viaţă, ne-au crescut, ne-au educat şi merită respect! Cer respect pentru toate persoanele înmormântate în astfel de cimitire. Este dureros să vezi că nimănui nu-i pasă dacă acest cimitir a devenit o groapă de gunoi! Nu ştiu cum să intervin personal, sunt dispusă să plătesc oameni să curăţe toate aceste morminte ce zac sub buruieni… Îmi doresc din tot sufletul să pot pune o lumânare la mormântul bunicilor mei, al celor care m-au crescut!“, a spus Luiza Opriţa.

„Doar în faţa cimitirului se face curat, îi mai trimite primăria pe cei de la ajutor social“

Cimitirul de sus este unul din cele cinci cimitire din comuna doljeană Poiana Mare. Boji înalţi de peste un metru şi jumătate acoperă gardul. Doar la mormintele situate de-a lungul aleii principale se poate aprinde o candelă. În rest, crucile şi mormintele sunt acoperite de buruieni, lăstari şi arbuşti. La fel şi aleile. „Doar în faţa cimitirului se face curat, îi mai trimite primăria pe cei de la ajutor social. În rest, în cimitir nu vine nimeni să curețe. Nici nu e uşor, având în vedere halul în care arată. Toate aceste buruieni trebuie smulse din rădăcini, dat apoi cu ierbicid, pentru că altfel în câteva luni e la fel. La mormintele multor persoane îngropate în cimitirul acesta nu mai are cine să vină. Copiii sau nepoţii au plecat de mult. Sunt mulţi care revin în sat special să aprindă o lumânare la mormântul părinţilor, bunicilor, mai ales de sărbători, şi nu reuşesc să mai găsească mormintele. Când moare cineva, este foarte greu să îl ducă la groapă, cu coşciugul pe braţe, printre buruienile acestea“, a povestit unul dintre săteni.

„Biserica administrează aceste cimitire“


Primarul comunei Poiana Mare cunoaşte bine situaţia în care se află acest cimitir. Mărturiseşte însă că nu are ce să facă, că deşi populaţia comunei depăşeşte 12.000 de locuitori, nu sunt mai mult de 80-90 de asistaţi social care trebuie să facă curat, iar în localitate sunt cinci cimitire. „Dacă şi-ar face fiecare curat la mormântul părinţilor sau bunicilor, nu s-ar ajunge la o astfel de situaţie! Nu este normal să ne aducem aminte doar de Paşti şi de Crăciun de cei care nu mai sunt printre noi. Într-adevăr, sunt şi foarte mulţi plecaţi din comună, în special tineri, oameni în putere care au pe cineva drag îngropat la care nu pot ajunge foarte des. Dar şi asistaţii social sunt puţini, unde să îi trimitem mai repede! Biserica administrează aceste cimitire din comuna noastră. Cimitirele vechi arată cel mai rău, sunt cele unde sunt îngropaţi bunicii şi străbunicii noştri. Restul sunt întreţinute mai bine. În cimitirele vechi au crescut până şi copaci pe morminte. O să încerc să intervin, o să am o discuţie cu cei de la biserici pentru a găsi împreună o soluţie, însă aceste cimitire sunt imense. Nu pot să îmi permit să pun erbicid la fiecare mormânt, ar fi vorba de cheltuieli enorme şi cineva poate să vină să întrebe de ce am făcut lucrul acesta atâta timp cât sunt ale oamenilor, sunt private. De obicei, preoţii au nişte oameni care toamna strâng anumite taxe sau baniţe de grâu pentru cei care au grijă de cimitir. Din păcate, aceştia nu au grijă. Biserica zicea să dea cimitirele către noi, însă nu am ajuns să facem acest lucru. Nu pot să pun paznici la cimitire, nu am cum să îi încadrez“, a explicat Marin Vintilă, primarul comunei Poiana Mare.

„Nu mai este respect pentru nimeni şi nimic“

La câţiva kilmetri depărtare de Poiana Mare, în comuna Rast, situaţia este identică. În satul Rastul Vechi, mormintele se zăresc cu greu din cauza buruienilor. Doar în faţa cimitirului e tăiată iarba. „În primele rânduri sunt îngropaţi eroii neamului. Până în urmă cu câţiva ani, mai veneau o dată pe an elevi, aduşi de profesori, cu flori, mai depuneau cei de la primărie o coroană. Acum zac între buruieni. Nu se mai ţine cont de eroi, de nimic. Nu mai este respect pentru nimeni şi nimic. Am fost nevoiţi să turnăm beton ca să nu ne invadeze buruienile mormintele părinţilor. Măcar pe cei de la ajutor social ar putea să îi repartizeze o dată pe lună la curăţarea acestui cimitir. Să rupă buruienile, să dea cu ierbicide ca să nu mai crească“, a spus Maria Şchiopu, din comuna Rast. Gheorghe Giolea are 82 de ani. De trei ani nu a mai aprins o lumânare la mormântul părinţilor şi al copilului. „Nu pot să răzbat până la mormântul lor. Buruienile sunt de un metru şi jumătate, doi. Era soră-mea care mai venea, însă nu a mai venit nici ea. Sunt mulţi îngropaţi aici la care nu are cine să mai vină cu o floare. Nu mai au rude rămase în sat, nu mai au pe nimeni. Când mai moare cineva, atunci rup buruienile din jurul gropii, cât să facă loc să intre preotul şi lumea“, a spus cu amărăciune bătrânul.

Am semnalat situaţia cimitirelor invadate de buruieni din satele doljene şi Arhiepiscopiei Craiovei. „Situațiile menţionate de GdS în legătură cu starea unor cimitire din județul Dolj sunt regretabile. În consecinţă, Arhiepiscopia Craiovei, prin personalul de competenţă, va lua legătura cu parohiile în cauză pentru remedierea problemelor existente“, a spus arhidiacon Ioniţă Apostolache, purtător de cuvânt la Arhiepiscopia Craiovei.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 23 iulie 2016

Actualitate

» Angela Merkel: Îi plângem pe cei care și-au pierdut viața în atacul armat din Munchen
» Afganistan: Cel puțin 61 de morți și 207 de răniți într-un atentat la Kabul revendicat de Stat Islamic
» Nu există nicio legătură între atacatorul de la Munchen și Statul Islamic sau refugiați
» Aglomeraţie DN1 Ploieşti – Braşov
» Cel puțin 78 de persoane au murit. Milioane de oameni, evacuați în urma inundaţiilor din China
» MAE: Situația a revenit la normal în Munchen, nu mai sunt restricții de circulație
» Radu Beligan va fi înmormântat astăzi la cimitirul Bellu
» Coloană pe DN1 Nistoreşti – Comarnic
» Aglomeraţie pe DN39, de la ieşirea de pe A4 până la Eforie Sud
» Germania: Drapelele au fost coborâte în bernă după atacul armat de la Munchen
» Doi morţi şi nouă răniţi în urma unui accident rutier la Mioveni
» Accident pe A1, Bucureşti – Piteşti. Traficul a fost deviat
» Peste 4.300 de candidați la admiterea în Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”
» Printre victimele atentatului din Munchen nu se afă români
» Angela Merkel va organiza sâmbătă o reuniune privind siguranţa naţională
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Servicii oferite de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală
» Transportul în comun a fost reluat la Munchen, în cursul nopții
» Românii pot dona prin SMS la numărul 8833 pentru “Cumințenia pământului”
» Franța: Cea mai vastă operațiune de evacuare a migranților din ultimul an
» Gregorian Bivolaru a fost încarcerat în România
» Hillary Clinton și-a ales vicepreşedintele
» Linii telefonice pentru românii din Munchen
» Cel puțin nouă morţi înttr-un atac terorist într-un mall din Munchen
» „Cinema, Mon Amour“, în competiția de documentare de la Sarajevo
» Vară pe acorduri clasice
» „În culisele scenei, în culisele vieții“, cu actrița Luiza Stănescu
» Cartea de weekend
» O călătorie în Craiova anului 1870

Dolj

» Craiova: Percheziţii la o grupare infracţională de trafic de minori
» Cum ne tratăm în Policlinica Spitalului Județean Craiova
» Vaccinul hexavalent lipseşte din nou
» Cimitirele de la sate, lăsate în paragină
» Ce concurență a rămas la titularizarea din Dolj după examen
» Cozi, nervi și umilință pentru pașapoarte
» Întreruperi energie electrică de luni
» Nouă licee din Dolj mai au învățământ seral și cu frecvență redusă

Gorj

» IPS Irineu va resfinţii duminică Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Larga, Gorj
» Se inaugurează Muzeul Tezaurului, la Mănăstirea Tismana – unic în Europa

Sport

» Florin Mergea şi Horia Tecău, în semifinalele de dublu din cadrul turneului de la Washington
» Tenis: Monica Niculescu și Yanina Wickmayer, în finala de dublu la Washington (WTA)
» Concurs de greşeli decisive în derbiul Olteniei
» Fotbal / Liga I, etapa 1
» Trei craioveni merg să împartă pumni pentru podium în Croația
» CSM Vâlcea întâlnește pe FC Hermannstadt
» CSO Filiași, punct de relansare pentru unii jucători

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» „Parcul Monştrilor“, o grădină bizară cu sculpturi înfricoşătoare
» Ia te uită! – Terminator 3: Supremaţia roboţilor
» Bancul zilei

Top