10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiectele europene ale Craiovei, prelungite din nou

Proiectele europene ale Craiovei, prelungite din nou

Primăria cere prelungirea contractului de finanţare pentru Water Park până în aprilie 2017 (FOTO: GdS)
Primăria cere prelungirea contractului de finanţare pentru Water Park până în aprilie 2017 (FOTO: GdS)

Termenele de finalizare a proiectelor din Craiova finanțate cu fonduri europene vor fi prelungite, unele dintre ele până în decembrie 2018, așa cum este cazul Parcului „Romanescu“. Primăria recunoaște existența mai multor probleme. 

Pentru autoritățile locale din România, inclusiv pentru municipalitatea craioveană, decizia oficialilor de la București de a prelungi termenele finale de execuție a proiectelor europene a venit ca o gură de oxigen. În caz contrar, zeci de milioane de euro de la UE, cheltuite până acum, ar fi trebuit returnate. Mare parte din lucrările din Craiova sunt întârziate, motiv pentru care primăria încearcă să beneficieze de facilitatea de prelungire a termenelor de execuție. Aproximativ zece astfel de proiecte sunt incluse pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local de poimâine. Din documente reiese că execuția întâmpină anumite probleme.

Discrepanțele din documentele de la Parcul „Romanescu“

Parcul „Romanescu“ este cel mai mare proiect și pentru el primăria cheltuiește câteva milioane de euro din bugetul local. Municipalitatea cere prelungirea contractului de finanţare până la data de 31.12.2018, în vederea îndeplinirii integrale a obiectivelor şi indicatorilor proiectului şi asigurării funcţionalităţii acestuia. Valoarea totală a proiectului este de 47,3 milioane de lei fără TVA, din care primăria a reușit să cheltuiască doar o mică parte până în decembrie 2015, termenul-limită pentru accesarea fondurilor europene. Acesta este și motivul pentru care municipalitatea se vede nevoită să cheltuiască aproximativ nouă milioane de euro din bugetul local pentru finalizarea proiectului, pentru a nu fi nevoită să ramburseze și puținii bani atrași din fonduri europene până la finele anului trecut. Chiar și în această situație, regulile UE spuneau că proiectul trebuia finalizat până pe 30 iunie 2016, termen depășit deja. Diferențele de bani necheltuite până acum vor fi incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al orașului din anii 2017 și 2018. Potrivit documentelor atașate proiectului de hotârâre de consiliu local, întârzierile au avut mai multe cauze. Prima – neîndeplinirea obligațiilor contractuale ale dirigentelui de șantier căruia primăria i-a reziliat contractul în noiembrie 2015. Ca soluție temporară, oficialii craioveni i-au desemnat diriginți pe mai mulți angajați din subordine, până în februarie 2016, când au găsit o firmă care să preia sarcina de supraveghere a lucrărilor. Firma care a executat lucrările, Mitliv, a solicitat prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor din cauza problemelor apărute prin lipsa din șantier a diriginţilor. O altă probemă invocată de primărie a fost lipsa detaliilor de execuţie, „dat fiind faptul că proiectul constă în lucrări de reabilitare care, iniţial, nu au putut fi descrise în mod amănunţit, ele fiind identificate doar prin lucrări de intervenţie ulterioare ale executantului (desfaceri, deschideri, demolări parţiale etc.), în funcţie de care revine proiectantului obligaţia de a elabora detalii de execuţie, piese scrise și desenate“, după cum scrie în documentul primăriei. Pe lista motivelor de întârziere mai figurează sistarea parțială a lucrărilor de către Ministerul Culturii și solicitarea de către dirigintele de șantier atestat pentru monumente istorice a unui raport de expertiză realizat de un expert atestat. Lista este completată de situația incertă privind gardul ce împrejmuiește adăpostul de păsări de la intrarea în parc, în cazul căruia se așteaptă avizul Ministerului Culturii, lipsa detaliilor de execuție aflate în prezent în curs de elaborare în legătură cu traversarea/subtraversare lacului pentru cabluri electrice și conducte de apă în zona podului suspendat și a insulei, lipsa detaliilor pentru traversarea cablurilor electrice și a balustradelor de protecție în zona debarcader sau a modalității de achiziție a lucrărilor și materialelor care nu se regăsesc în oferta iniţială.
Detaliul surprinzător din documentul prezentat de primărie este procentul de realizare și decontare a lucrărilor. „În ceea ce privește valoarea lucrărilor executate și decontate (…) aceasta este de 25.735.188 lei cu TVA și reprezintă 48% din totalul lucrărilor contractate“, se arată în document. Pe de altă parte, într-un răspuns trimis GdS de Agenția pentru Dezvoltare Regională, stadiul lucrărilor în Parcul „Romanescu“ era de 75%, în timp ce reprezentanții firmei au explicat ieri pentru GdS că lucrările sunt finalizate în proporție de 90% și decontate 85%.

Nu salvamarul este problema la Water Park

Water Park-ul este un alt proiect cu mari probleme. În cazul lui, primăria solicită prelungirea contractului de finanțare până în aprilie 2017. În valoare de aproape 85 de milioane de lei, din care primăria contribuie cu 50%, parcul acvatic este departe de a putea fi dat în folosință, în ciuda prelungirilor succesive ale termenului de finalizare. În documentul primăriei se arată că până pe data de 8 iunie fusese achitată suma de 67 de milioane de lei. „Luând in considerare stadiul fizic de implementare a proiectului, ritmul execuției lucrărilor (în perioada ianuarie – iunie 2016 a fost depusă şi aprobată o singură situație de lucrări în sumă de 5.197.960,81 lei inclusiv TVA, reprezentând procentual 6,44% din valoarea contractului), precum şi ceilalți factori (…), rezultă că până la data de 30.06.2016, data finalizării perioadei de implementare a proiectului conform ultimului act adițional la contractul de finanțare, activitățile proiectului nu au putut fi finalizate şi obiectivele şi rezultatele proiectului nu au putut fi atinse“, spune primăria. Ceilalți factori de care amintește muncipalitatea sunt: deschiderea procedurii de insolvență împotriva uneia dintre firmele de construcții, SC POLYSTART IMPEX SRL, solicitarea de reziliere a contractului din partea arhitectului-şef al proiectului, documentațiile de proiectare incomplete, infiltrațiile de apă în subsolul Obiectului 3 și întârzieri ale executantului în procurarea unor echipamente şi utilaje şi în execuția lucrărilor. Abia pe ultimul loc între motivele invocate se găsește angajarea salvamarilor, explicație oferită de primărie pentru nepunerea în funcțiune a parcului acvatic.

O toamnă fierbinte

Contractele de finanțare din fonduri europene vor fi prelungite până în octombrie 2016 și pentru proiectele de reabilitare termică a locuințelor, de reabilitare și extindere a Căminului Cultural Pielești, de reabilitare a Teatrului de Vară din Parcul „Romanescu“, de construire a clădirii Business Center Sud, de reabilitare a străzilor Râului și Bariera Vâlcii și de construire a parcării subterane. În acest din urmă caz, primăria vorbește de lipsa anumitor autorizații și avize, deși parcarea a fost dată în folosință de circa o lună și jumătate. Surse apropiate discuțiilor au precizat că este posibil ca primăria să dorească să implementeze până în octombrie anumite funcționalități care au lipsit din proiectul inițial al parcării.

Colegiul „Carol“ și Opera spun adio fondurilor UE 

Deși spera să reabiliteze din fonduri europene clădirea care adăpostește Colegiul „Carol“ și Opera, acest lucru nu este posibil deoarece nici o axă din programul 2014-2020 nu prevede finanțare pentru clădirile de patrimoniu în care se desfășoară activități de învățământ. În consecință, primăria va trebui să cheltuiască bani din bugetul local, în total aproape 40 de milioane de lei cu TVA. Din aceștia, 22 de milioane sunt pentru Operă, iar restul pentru colegiu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS