Ioana Bușe, primarul comunei gorjene Stoina, a fost achitată de Tribunalul Gorj într-un dosar de corupție care viza afaceri cu subvenţii agricole europene. Ceilalţi inculpaţi în dosar au fost condamnaţi de Tribunalul Gorj la închisoare cu suspendare. Este vorba de Sorin Pârvan, care a fost condamnat la doi ani şi opt luni, Iulia Pârvan – condamnată la doi ani de închisoare şi Ion Gorun, care a primit doi ani de închisoare.
Dosarul a fost instrumentat de DNA Craiova şi a vizat obținerea de fonduri de la APIA de către fermieri în baza unor acte false emise de primărie. Inculpații vor trebui să achite către APIA peste 100.000 de lei.
Trebuie amintit că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților amintiţi: „Pîrvan Sorin Florentin, administrator și asociat unic al SC Patrick Florian SRL, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată; înșelăciune, în formă continuată; instigare la fals intelectul, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Pîrvan Iulia, administrator al SC Patrick Florian SRL, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri; înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Bușe Ioana și Gorun Ion, primar al comunei Stoina, județul Gorj, respectiv inspector în cadrul Primăriei comunei Stoina, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată; complicitate la înșelăciune, în formă continuată și fals intelectul, în formă continuată.
În perioada 2012-2013, inculpații Pîrvan Sorin Florentin, în calitate de administrator și ulterior asociat unic al SC Patrick Florian SRL și Pîrvan Iulia, în calitate de administrator al aceleiași firme, au depus la dosarele aferente anilor 2012 și 2013 mai multe acte și declarații false, prin care au obținut subvenții de la APIA – Centrul Județean Gorj. În aceeași perioadă, pentru a putea obține sumele respective de bani, inculpații Pîrvan Sorin Florentin și Pîrvan Iulia au falsificat 26 de contracte de arendă, menționând sau adăugând în fals suprafețe de teren mai mari decât cele arendate efectiv de către deținătorii de terenuri“, conform unui comunicat al DNA Craiova.

 

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.