17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„In memoriam Elisa Brătianu“, la Galeriile Cromatic

„In memoriam Elisa Brătianu“, la Galeriile Cromatic

Elisa Brătianu a încurajat păstrarea meșteșugurilor populare
Elisa Brătianu a încurajat păstrarea meșteșugurilor populare

Galeriile Cromatic ale Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Dolj vor găzdui în organizarea instituției de cultură și a Grupului „Oltenia coase ie“, astăzi, de la ora 12.00, concursul „In Memoriam Elisa Brătianu“. „Trăim într-o lume în care modernizarea ne poate ajuta inclusiv în promovarea tradiționalului, a patrimoniului, în apărarea istoriei. Așa s-a întâmplat și de această dată, când, unei doamne inimoase, i s-au alăturat altele în dorința de a arăta că și acum, la un secol distanță de Elisa Brătianu și de demersul ei de a «coase românește» se poate realiza un proiect similar, având ca bază socializarea pe internet și crearea grupului «Oltenia coase ie». Maria Găman și Rodica Rozalia Jianu, inițiatoarele proiectului, au reușit să aducă în concursul «In memoriam Elisa Brătianu» aproape 20 de participanți, toți realizatori de ie tradițională“, a precizat Amelia Etegan, manager CJCPCT Dolj.
Elisa Brătianu, descendentă a ilustrei familii Știrbei, publica cu ani în urmă „Cusături românești“, în care menționa: „Izvoadele înfățișate în această carte aduc cusături de pe cămăși țărănești aflate – cele mai multe – în colecțiile mele, iar câteva în colecțiile răposatului Alexandru Bellio. Am ales dintre acestea cusăturile care mi-au părut că exprimă mai credincios caracterul românesc al artei cu care țărăncile noastre își împodobesc portul. Sunt cusături pe care le-am ales mai bine de treizeci de ani din lumea satelor românești ale Țării libere și, pe alocuri, ale Bucovinei, pe atunci supusă – ca și Ardealul nostru și Basarabia noastră – unor nedrepte stăpâniri străine“.
Inspirate de modelele Elisei Brătianu, iile care vor intra în concurs vor fi jurizate de dr. Cornel Bălosu, șeful Secției de Etnografie, și dr. Roxana Iordache Deca, muzeograf, ambii de la Muzeul Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS