24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectoare de la „Filantropia“, condamnată la Judecătoria Craiova

Directoare de la „Filantropia“, condamnată la Judecătoria Craiova

Instanța de judecată a găsit-o vinovată de comiterea infracțiunii de conflict de interese pe dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Filantropia (FOTO: arhiva GdS)
Instanța de judecată a găsit-o vinovată de comiterea infracțiunii de conflict de interese pe dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului Filantropia (FOTO: arhiva GdS)

Magistrații Judecătoriei Craiova au hotărât, vineri, să o condamne la un an de închisoare pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese pe Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova. Instanța a dispus amânarea executării pedepsei pe o perioadă de doi ani, timp în care directoarea Dijmărescu trebuie să respecte o serie de măsuri de supraveghere.

Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța, în septembrie 2014, rezultatul privind evaluarea dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ Craiova. Inspectorii ANI au susținut că Lorena Dijmărescu, în calitatea sa de director medical al Spitalului „Filantropia“, a avizat și aprobat două contracte și un acord între unitatea medicală și trei societăți comerciale la care avea interese, „încălcând astfel atât regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, cât și regimul juridic privind conflictul de interese în materie penală“.
Să vedem care au fost problemele descoperite de inspectorii de integritate. „În urma evaluării efectuate în lucrarea privind pe Dijmărescu Anda Lorena, director medical în cadrul Spitalului Clinic Municipal «Filantropia» Craiova, au fost identificate elemente de încălcare a legislaţiei privind regimul conflictelor de interese, întrucât aceasta, în calitate de director medical, a avizat şi aprobat următoarele contracte şi acorduri între Spitalul Clinic Municipal «Filantropia» Craiova şi SC New Age Advertising Agency SRL, SC Policlinica Medaura SRL și SC Cord Blood Center Medical SRL, societăţi la care persoana evaluată deţine interese şi părţi sociale, fie personal, fie prin intermediul membrilor de familie, respectiv fratele acesteia“, au explicat inspectorii ANI.
Este vorba de un contract de publicitate în valoare de 19.468 de lei, încheiat pe 28 iunie 2013 între Spitalul „Filantropia“ și SC New Age Advertising Agency SRL, de un contract pentru participarea la subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, încheiat pe 21 august 2012 cu Policlinica Medaura, dar și de un acord înregistrat pe 4 iunie 2014 între Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“ şi SC Cord Blood Center Medical SRL.

Contractele cu probleme

Ce a fost în neregulă cu cele două contracte și acordul semnat cu SC Blood Center? Tot inspectorii ANI au explicat.
În primul rând, ar fi vorba de conflict de interese pentru că fratele Lorenei Dijmărescu „deţine calitatea de asociat şi administrator al SC New Age Advertising Agency SRL de la data de 16.12.1993 şi până în prezent (septembrie 2014 – n.r.)“, după cum susține ANI.
În ceea ce privește contractul încheiat între Spitalul „Filantropia“ și Policlinica Medaura, inspectorii de integritate spun că a fost semnat de Lorena Dijmărescu, deși aceasta era și angajata policlinicii în baza unui contract individual de muncă. „Persoana evaluată a avizat şi aprobat contractul nr. 14892/21.08.2012 în condiţiile în care aceasta a obţinut venituri în valoare de 47.550 de lei în baza contractului individual de muncă nr. 31532 din data de 20.10.2009, prin care persoana evaluată a ocupat funcţia de medic specialist – obstetrică ginecologie de la data de 01.10.2009 şi până la data de 1.06.2014“, a mai reținut ANI.
Și acordul încheiat între Spitalul „Filantropia“ și SC Cord Blood Center Medical SRL, prin care recoltarea, ambalarea şi expedierea de sânge placentar erau făcute de reprezentanţi ai unităţii medicale, folosind materialele puse la dispoziţie de către Cord Blood Center, ar fi avut probleme. Asta pentru că „persoana evaluată a avizat şi aprobat acordul înregistrat cu nr. 9607/04.06.2014, în condiţiile în care a obţinut sponsorizări în valoare de 12.850 de lei în baza contractelor de sponsorizare, încheiate în perioada 2013-2014“. Cu alte cuvinte, dr. Dijmărescu a obținut sposorizări de la Cord Blood Center, iar directoarea Dijmărescu a semnat un acord între Spitalul „Filantropia“ și aceeași societate.

Condamnare cu amânarea executării pedepsei

Ulterior, inspectorii ANI au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova referitor la existența unor indicii privind săvârșirea infracțiunii de conflict de interese de către Lorena Dijmărescu. Sesizarea a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care, în mai 2015, au dispus trimiterea în judecată a Lorenei Dijmărescu.
Vineri, la mai bine de un an de la înregistrarea dosarului pe rolul Judecătoriei Craiova, instanța s-a pronunțat.
Directoarea Dijmărescu a fost găsită vinovată și condamnată la un an de închisoare pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese. Instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani, timp în care trebuie să respecte o serie de măsuri de supraveghere impuse de judecători. Hotărârea nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel.
Potrivit Codului Penal, instanța de judecată poate dispune amânarea executării pedepsei dacă sunt îndeplinite mai multe condiții: pedeapsa să nu fie mai mare de doi ani, inculpatul să nu mai fi fost condamnat anterior și să-și fi dat acordul ca să presteze muncă în folosul comunităţii. De asemenea, amânarea executării se poate dispune în raport de conduita inculpatului înainte de săvârşirea infracţiunii, de posibilităţile sale de îndreptare, dar și dacă „instanţa apreciază că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată“.
Tot Codul Penal spune care sunt măsurile de supraveghere ce trebuie respectate de un inculpat față de care s-a dispus amânarea executării pedepsei. Astfel, persoana condamnată trebuie să se prezinte la serviciul de probaţiune la datele fixate de acesta, să primească vizitele unui consilier, să anunţe schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă. În plus, instanța poate dispune față de inculpat o serie de obligații, printre care se numără prestarea muncii în folosul comunităţii, frecventarea unui program de reintegrare socială sau obligația de a nu purta nici o categorie de arme, de a nu părăsi terioriul țării sau de a nu ocupa funcţia „de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii“. Dacă pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau obligaţiile impuse, instanţa revocă amânarea şi dispune executarea pedepsei.

Raportul ANI, contestat în instanță

În noiembrie 2014, a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova dosarul nr. 1636/54/2014, în care Lorena Dijmărescu a cerut anularea raportului întocmit de inspectorii de integritate. La sfârșitul lunii ianuarie 2015, instanța a anulat cererea de chemare în judecată ca fiind insuficient timbrată, în prezent dosarul fiind pe rolul Curții Supreme, instanță care judecă recursul formulat de Lorena Dijmărescu. Ulterior, la începutul lunii martie 2015, Lorena Dijmărescu a formulat la Curtea de Apel Craiova o altă contestație împotriva raportului emis de ANI. Instanța a dipus suspendarea judecării cauzei până când Curtea Supremă se va pronunța asupra recursului formulat de Lorena Dijmărescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS