6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcolile profesionale și-au deschis porțile pentru admitere

Școlile profesionale și-au deschis porțile pentru admitere

Absolvenții de gimnaziu pot opta pentru specializările din cadrul școlilor profesionale  cu durata de trei ani, până pe 24 iunie (Foto: Lucian Anghel)
Absolvenții de gimnaziu pot opta pentru specializările din cadrul școlilor profesionale
cu durata de trei ani, până pe 24 iunie (Foto: Lucian Anghel)

Absolvenții de gimnaziu mai au la dispoziție o săptămână pentru înscriere dacă vor să opteze pentru școlile profesionale. Anul acesta, în județul Dolj a crescut numărul de locuri pentru cei care vor să dobândească o calificare după trei ani de studiu. De asemenea, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj anunță și înființarea de noi specializări la unitățile din Craiova, precum și investiții de modernizare și extindere a laboratoarelor de practică.

Elevii care au absolvit studiile gimnaziale și nu vor să mai susțină evaluarea națională se pot înscrie în clasa a IX-a la învățământul profesional. În județul Dolj, pentru anul acesta s-au aprobat 1.284 de locuri, cu 237 mai multe decât anul trecut. „Școlile profesionale se regăsesc în cadrul liceelor cu profil tehnologic. Învățământul profesional este de trei ani, începe cu clasa a IX-a. Admiterea în prima etapă se face până pe 24 iunie. Elevii se înscriu pe baza fișelor eliberate de unitățile gimnaziale. În această etapă au la dispoziție 47 de clase, față de 41, câte au fost anul trecut. Pentru școlile profesionale am crescut numărul de locuri, dar am și diversificat calificările profesionale. Ca și noutate, la Colegiul Tehnic «C.D. Nenițescu» a fost înființată prima clasă de învățământ profesional, pentru domeniul industrie textilă și pielărie, specializarea confecționer produse textile. De asemenea, la Argetoaia, la școala profesională, a fost înființată specializarea de horticultor agricultor – culturi de câmp în locul celei de pădurar, iar la Filiași s-au înființat o clasă de construcții, cu specializarea zidar și zugrav“, a declarat Simona Ciulu, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic. De asemenea, la Colegiul „Ștefan Odobleja“ se derulează lucrări de investiții pentru modernizarea corpului de ateliere. La această unitate școlară, învățământul profesional a fost inclus din anul școlar următor pentru domeniile electric și mecanică.

Încă două etape de înscrieri

Elevii care nu reușesc să-și depună dosarele de înscriere la școala profesională până pe 24 iunie mai au la dispoziție două etape de înscrieri.
„A doua etapă de înscrieri este în perioada 16-17 august, când se eliberează fișele de înscriere, și cea de a treia etapă, 1-2 septembrie. La cea de-a treia etapă de admitere, repartizarea este făcută de Comisia județeană de admitere din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. În funcție de numărul de solicitări, se pot face suplimentări de clase după cea de-a treia etapă de înscrieri. Nici un elev nu va rămâne fără loc la școala profesională sau la liceu“, a mai declarat inspectorul școlar Simona Ciulu. În județul Dolj, învățământul profesional a fost reînființat în 25 de unități de învățământ liceal tehnologic pentru domeniile mecanică, electrică, electromecanică, agricultură, comerț, turism și alimentație, protecția mediului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS