16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCălușarii, pe străzile Craiovei

Călușarii, pe străzile Craiovei

Cetele de călușari poposesc pe străzile Craiovei (Foto: Arhiva GdS)
Cetele de călușari poposesc pe străzile Craiovei (Foto: Arhiva GdS)

120 de căluşari, reuniţi în zece cete din judeţele Dolj, Olt şi Braşov, se vor întâlni în Piaţa „Mihai Viteazul“, în Duminica Rusaliilor, pe 19 iunie, începând cu ora 9.30, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Alaiului Căluşului Oltenesc.
După ce se vor prinde în hora tradiţională, vor pleca în alai pe străzile Unirii și Lipscani şi vor poposi apoi în Centrul Vechi, unde vor prezenta craiovenilor dansuri ritualice.
La eveniment participă cete de căluşari din Dolj: Coţofenii din Dos (sat Potmelţu), Dăbuleni, Giurgiţa, Goeşti, Podari, Sopot (sat Pietroaia), Şimnicu de Sus (sat Leşile), Ciupercenii Noi; ceata de la Codlea – judeţul Braşov şi căluşarii de la Caracal – Olt.
„An de an, în săptămâna Rusaliilor, judeţul Dolj trăieşte din plin bucuria tradiţionalei întâlniri a cetelor de căluşari prin satele sale, dar şi la oraş, unde, pe străzi, în pieţe şi târguri, căluşarii însoţiţi de clinchete de clopoţei împart pelin şi voie bună, dar şi speranţa că răul ne va ocoli în toate“, precizează prof. Nicolae Dumitru de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în comunicatul de presă.
Alaiul Căluşului Oltenesc este organizat de Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Municipal Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS