14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajatorii promit noi locuri de muncă

Angajatorii promit noi locuri de muncă

În construcții se așteaptă angajări. Rămâne de văzut dacă promisiunile unor firme de profil  se vor concretiza în următoarele luni (FOTO: arhiva GdS)
În construcții se așteaptă angajări. Rămâne de văzut dacă promisiunile unor firme de profil
se vor concretiza în următoarele luni (FOTO: arhiva GdS)

29% dintre angajatorii care au luat parte la un studiu despre piața muncii anticipează că vor face angajări în următoarele trei luni. Cei mai mulți sunt din regiunile Nord-Vest, Centru și Sud. În regiunea Sud-Vest, previziunea de angajare este de 9%. Aflați în ce domenii s-ar putea face angajări în perioada următoare.

Unii angajatori au în plan crearea de locuri de muncă în perioada următoare, alții (mai puțini la număr) urmează să renunțe la o parte din angajați, în timp ce cele mai multe firme declară că își mențin numărul actual de salariați. „Intențiile de angajare referitoare la trimestrul al treilea 2016 sunt cele mai puternice din ultimii opt ani“, se arată în studiul Manpower privind perspectivele angajării de forță de muncă, dat recent publicității, studiu în care 29% dintre angajatorii intervievați și-au manifestat intenția de a crește numărul total al angajaților în intervalul iulie-septembrie 2016. La studiul respectiv au participat 625 de angajatori din toate regiunile țării. În același timp, 7% din firmele intervievate anticipează reduceri de personal, în timp ce 64% nu prevăd schimbări ale numărului angajaților în perioada următoare, ceea ce se traduce prin stabilitatea forței de muncă.

Multinaționalele angajează, microîntreprinderile stagnează

Studiul evidențiază faptul că firmele mari pregătesc cele mai multe angajări, în timp ce entitățile mici sunt mai prudente și anunță intenții mai mici de angajare în perioada iulie-septembrie. „Angajatorii din companiile mari, cu peste 250 de angajați, sunt din nou cei mai optimiști, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, cea mai bună din ultimii opt ani (din trimestrul III/2008), angajatorii din microorganizații (cu până la zece angajați) fiind cei mai prudenți, cu o previziune de +7%“, se arată în cel mai recent studiu al companiei de recrutare Manpower.
Cele mai multe locuri de muncă s-ar putea crea în industria prelucrătoare, conform datelor din studiul amintit, în construcții, administrație publică și servicii sociale. Cele mai slabe intenții de angajare sunt anunțate de angajatorii din sectorul energie electrică, apă, gaze.

Angajatorii din Nord-Vest, optimiști

Dintre firmele care au luat parte la studiu, cele care activează în regiunea de Nord-Vest a țării anticipează că vor crea mai multe locuri de muncă în trimestrul al treilea al anului. Angajări sunt anticipate și în Sudul țării, în această regiune fiind incluse și județele Olteniei. „Angajatorii din regiunea Nord-Vest raportează o previziune netă de angajare de +26%, cea mai puternică din toate cele opt regiuni ale țării. Angajatorii din regiunile Centru și Sud sunt, de asemenea, mai optimiști decât în aceeași perioadă a anului trecut, raportând îmbunătățiri de 13, respectiv 11 puncte procentuale față de trimestrul III 2015. Previziunile se situează astfel la +25% în regiunea Centru și +14% în regiunea Sud“, se arată în comunicatul Manpower, ce a însoțit studiul. În Sud-Vest, previziunea de angajare este de +9% în următoarele trei luni, față de trimestrul al doilea al anului.
Cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 20 aprilie – 3 mai 2016, pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%, informează Manpower.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS