17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, acoperită de apă și mâl după potopul de luni seară

Craiova, acoperită de apă și mâl după potopul de luni seară

Două ore de ploaie căzută din abundență luni seară au fost suficiente pentru a transforma străzile Craiovei în adevărate lacuri sau râuri învolburate. Unele capace de canal au fost luate pe sus de ape, geigerele nu au făcut față potopului, iar circulația rutieră s-a blocat în multe intersecții. Pe unele drumuri s-a circulat extrem de greu, în timp ce unele străzi, în special din cartiere precum Romanești, Catargiu, Brestei, Barieră sau Craiovița Veche, au avut nevoie de intervenția pompierilor și a echipajelor de la Compania de Apă pentru a deveni practicabile. Apa a inundat nu doar străzile, ci și curțile și casele oamenilor. Pasajul din Bariera Vâlcii a fost blocat până spre dimineață, în timp ce pasajul subteran din centrul orașului, pasajul Electroputere și unele străzi reabilitate recent au avut și ele probleme. După câteva ore de la oprirea ploii, apa s-a mai retras, lăsând în urmă mâl și gunoaie.

Ploaia de luni seară a făcut prăpăd în Craiova. Aproape două ore de precipitații abundente, din care circa 30 de minute de ploaie torențială (38,6 litri pe metru pătrat, potrivit meteorologilor), au arătat că Bănia nu este pregătită să facă față unui asemenea fenomen. Multe din străzile orașului au fost inundate, unele intersecții au devenit impracticabile din cauza șuvoaielor care au măturat totul în cale (zona Billa a fost printre cele mai afectate). Nici capacele de canal nu au rezistat pe unele străzi și nici geigerele nu au făcut față.
Au fost mari probleme în cartiere precum Romanești, Catargiu, Brestei, Barieră sau Craiovița Veche, unde a fost nevoie de intervenția mai multor echipe de la Compania de Apă Oltenia (CAO) pentru evacuarea apei de pe străzi. „Luni seară s-a intervenit pentru evacuarea apelor cu șapte autospeciale și autocurățitoare, trei vidanje, cinci autospeciale tip dubă, două gunoiere, două autobasculante, două buldoexcavatoare și un tractor. Și astăzi echipele Companiei de Apă se află pe teren“, au precizat, ieri, pentru GdS, reprezentanții CAO. Aceștia au enumerat și câteva străzi unde s-a intervenit în miez de noapte și unde au sărit și capacele de canal: Bariera Vâlcii, Râului, Fermierului, Popova, Arțarului, dar străzi cu probleme au fost mult mai multe. Pe strada Toporași, din cartierul Craiovița Nouă, spre exemplu, mașinile au rămas blocate din cauză că apa depășea pragurile acestora. Bulevardul Nicolae Titulescu a fost și el inundat, la fel și străzile Brestei, Elena Teodorini (intersecția cu Bucovăț) sau Potelu. Iar exemplele pot continua.

Și pompierii au avut mult de muncă

Șuvoaiele de apă care au început să intre în curțile și beciurile craiovenilor i-au făcut pe aceștia să sune la 112 și să ceară ajutorul pompierilor. Până la ora 21.00, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj primiseră aproape 50 de apeluri prin 112, majoritatea fiind redirecționate către Compania de Apă Craiova. Primele echipaje de pompieri au fost trimise pe strada Primăverii, din cartierul Bariera Vâlcii, și pe Tecuciului, din cartierul 1 Mai.
Ulterior, Detașamentele 1 și 2 Pompieri Craiova, dar și Secția de Pompieri au trimis autospeciale și motopompe în zonele cele mai afectate de ploaia torențială. Este vorba de cartierul Bariera Vâlcii, de zona Ciupercă, de strada Homer, dar și de intersecția străzii Pașcani cu Calea Severinului (zona Billa). Dimineața zilei de marți i-a găsit pe pompieri tot în zona Billa, dar și pe străzile Râului, Tecuci, Deva, Homer și Nedeia.
De asemenea, Secția de Pompieri Craiova a trimis autospeciale și motopompe pentru evacuarea apei care a ajuns și în hipermarketul Auchan Craiovița. Nici Electroputere Mall nu a fost iertat de ploaie, pe rețelele de socializare apărând mai multe imagini cu magazine în fața cărora băltea apa.

Pasajele au fost inundate

Ploaia a afectat și pasajele din Craiova. Pasajul subteran din centrul orașului a fost închis pentru aproximativ 15 minute, până când canalizarea a putut prelua apa a cărei înălțime atinsese aproape un metru, ulterior circulația fiind reluată. Și pasajul Electroputere a fost inundat, însă apa s-a retras câteva ore mai târziu. Nu la fel au stat lucrurile la pasajul din Bariera Vâlcii, care s-a umplut de apă și a dat mari bătăi de cap celor de la Compania de Apă. Zona a fost închisă, însă apa s-a lăsat cu greu evacuată. În jurul orei 12.30 noaptea, aici încă se lucra. „Apa a refulat și a ieșit din canale, de asta merge atât de greu. Probabil la pasajul Electro a fost canalizarea mai bună de s-a scurs apa așa repede, dar aici este mai dificil“, au precizat angajații CAO. Circulația pe sub pasajul din Bariera Vâlcii s-a reluat spre dimineață. Singura care nu a avut de suferit de pe urma ploii de luni seară a fost parcarea subterană. În jurul orei 1.00, parcarea de lângă Teatrul „Marin Sorescu“ nu prezenta urme de infiltrații.

Străzile reabilitate recent au avut probleme

La câteva ore după ploaie, apa se mai retrăsese, iar pe bulevarde și pe străzile importante din oraș se putea circula. Urmele potopului rămăseseră însă vizibile. Pe sub pasajul Electroputere, la miezul nopții nu se mai zărea apă, doar mâl și gunoaie. Și strada Calea București, tronsonul reabilitat cu fonduri europene și recepționat recent (centru – pasaj Electro), arăta la miezul nopții că în zonă au fost probleme. Câteva bălți se mai zăreau în intersecțiile de la Viitorul, Institut și Rotonda (mai puțin la intersecția cu strada Nicolae Bălcescu), iar pe multe porțiuni de pe Calea București apa nu a mai ajuns la geigere și s-a strâns la marginea bordurii (pe sensul de mers către centru). Apă s-a mai strâns și pe străzile Sărarilor, Elie Georgescu (în dreptul blocului D12), în față la Frigorifer și la intrarea pe strada Petre Ispirescu.
Și pe bulevardul Carol I, recent asfaltat, s-a format o baltă de peste zece metri la marginea bordurii (vizavi de hotel Meliss). Geigerul de preluare a apei era la câțiva metri distanță. Au fost, de altfel, destule străzi din Craiova unde apa s-a strâns luni noapte la marginea bordurii și s-a „încăpățânat“ să rămână acolo și a doua zi, cum este și cazul străzii Dr. Mihail Cănciulescu, din cartierul 1 Mai, asfaltată anul trecut. În schimb, pe strada Toporași, inundată de ploaie, apa dispăruse la ora 00.45, dar zona era plină de aluviuni.
O situație aparte s-a consemnat pe strada Râului, și ea reabilitată cu fonduri europene. Recepția lucrărilor de aici este în derulare, însă ploaia a arătat că strada nu este bine pusă la punct. Era ora 1.00 și două echipaje de la Compania de Apă se aflau încă în această zonă. Unul intrase pe Aleea I Țărăncuței, pentru a trage apa. Aleea era toată inundată, iar apa intrase în prima gospodărie de la intersecția cu Râului, cea de la numărul 20. „Nu am pățit așa ceva până acum în ultimii 50 de ani. Când ploua, strada se tot inunda, dar apa nu ne-a intrat niciodată în casă ca acum. Au tot fost lucrări pe aici, s-a asfaltat și strada Râului, s-a făcut și canalizarea, dar uitați că este mai rău ca înainte. Nu știu cum au făcut lucrările, dar apa a ieșit din canalizare și ne-a intrat în casă. Au venit cei de la Compania de Apă, însă au tras apa doar din fața porții, nu au intrat și în curte. Au zis că nu au voie. Am sunat la pompieri, dar și ei ce să facă mai întâi cu atâtea străzi inundate?! Se scurge apa de la vecini și ajunge la noi în casă“, a spus proprietarul imobilului de la nr. 20, de pe Aleea I Țărăncuței, care scotea apa cu gălețile din camerele inundate. În ceea ce privește strada Râului, aici apa se mai zărea, luni noapte, pe multe porțiuni de pe ambele sensuri de mers, dar la margine bordurii unde se află pistele de biciclete. Erau și guri de canal care săriseră din cauza presiunii apei și care fuseseră fixate cu balize, în timp ce marginea străzii era plină de mâl.

Zeci de mașini au „intrat“ la apă

Pe lângă zecile de autoturisme și autobuze care au rămas blocate în apa strânsă pe străzi, luni seară mai mulți șoferi și-au pierdut plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Unele dintre acestea au fost recuperate de oamenii legii și duse la sediul Biroului Rutier Craiova, de unde pot fi ridicate de șoferi. Polițiștii din cadrul IPJ Dolj au și câteva sfaturi pentru conducătorii auto care au ghinionul să se afle pe străzile din municipiul Craiova în timpul unei ploi torențiale precum cea de luni seară. Astfel, polițiștii le recomandă șoferilor ca, în condiţiile unui carosabil umed, să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. Este necesar să se circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare. O atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil în condiții de ploaie. Pentru un plus de siguranţă, oamenii legii recomandă mărirea distanţei în mers între vehicule. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS