13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlertă TBC la o școală din Craiova - 40 de elevi investigați

Alertă TBC la o școală din Craiova – 40 de elevi investigați

Un cadru didactic de la Școala Gimnazială „Alexandru Macendonski“ a fost diagnosticat cu TBC, iar în urma primelor investigații, 40 de copii au valori peste limita normală la testul IDR (Foto: Lucian Anghel)
Un cadru didactic de la Școala Gimnazială „Alexandru Macendonski“ a fost diagnosticat cu TBC, iar în urma primelor investigații, 40 de copii au valori peste limita normală la testul IDR (Foto: Lucian Anghel)

Anchetă epidemiologică la Școala Gimnazială nr. 32 „Alexandru Macedonski“ din cartierul craiovean Craiovița Nouă. Un cadru didactic a fost diagnosticat de curând cu TBC. În urma investigațiilor care se fac în astfel de cazuri a reieșit că 40 de copii au valori mai mari decât cele normale la testul IDR, prezentând infecție tuberculoasă.  Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ au recomandat părinților internarea copiilor pentru investigații suplimentare, care să stabilească dacă au sau nu tuberculoză.

Alerta TBC la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ a fost declanșată la începutul săptămânii trecute, după ce o profesoară care preda limba engleză, atât la clasele primare, cât și la gimnaziu, a fost diagnosticată cu TBC. „Profesoara a fost diagnosticată cu tuberculoză pulmonară și ganglionară. În prezent este internată la clinica de specialitate și urmează tratamentul de profil“, a spus doctorul Viorel Voicu Măceșeanu, medicul de caz de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova. În urma analizelor medicale a reieșit că pacienta diagnosticată nu este contagioasă. În școală a început însă o anchetă epidemiologică pentru a se stabili dacă unul dintre contacții direcți ai cadrului didactic are virusul TBC. În urma analizelor, 40 de elevi au fost găsiți cu infecție tuberculoasă. În toate aceste situații, medicul de caz de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova a recomandat internarea copiilor pentru investigații suplimentare.
„În conformitate cu normele în vigoare, ne-am deplasat la fața locului pentru a testa toți copiii care au învățat la clasele unde preda profesoara respectivă. Au fost testați 280-300 de copii, dintre care 40 au ieșit cu o reacție ceva mai mare decât normal la tuberculină. Noi o numim hiperergie tuberculinică, motiv pentru care s-a solicitat ca acești copii să fie investigați amănunțit, adică împreună cu părinții lor să vină la Dispensarul TBC în cadrul Spitalului «Victor Babeș», pentru a fi verificați de colegii de la Clinica de Pneumopediatrie. Eu am comunicat programul meu, când pot fi contactat la dispensar pentru a înmâna bilete de internare pentru acești copiii și pentru a fi investigați. Internarea va fi de maximum trei-patru zile. Copiilor li se vor face radiografii toracice, analize de sânge, pentru a vedea dacă este o simplă hiperergie tuberculinică sau au boală tuberculoasă. Subliniez însă că hiperergia tuberculinică nu înseamnă tuberculoză, este o infecție care nu se transmite de la o persoană la alta și acest lucru trebuie să fie făcut cunoscut părinților“, a declarat medicul Viorel Voicu Măceșeanu. Dacă se va stabili că este o simplă infecție tuberculosă, medicul de caz spune că elevii vor rămâne sub supraveghere de specialitate. De asemenea, se va stabili dacă pentru acești elevi se va administra vreun tratament preventiv. „Vom discuta într-o comisie formată din medicul pneumopediatru, eu – medic de caz și cu coordonatorul TBC la nivel județean dacă este cazul să dăm profilaxie la acești copii, Isoniazid, pentru șase luni. În cazul în care situația se complică și este boală tuberculoasă, trebuie luate măsuri de ordin epidemiologic“, a mai spus doctorul Măceșeanu.

Analizele continuă și la cadrele didactice

Investigații medicale fac și cadrele didactice. Până acum însă nu este nici un caz suspect de TBC.
„S-a făcut un tabel nominal cu un număr de 70 de cadre didactice, care sunt colegi de școală cu pacienta în cauză și s-a solicitat ca aceștia să vină la dispensarul nostru antituberculos și să efectueze radiografii toracice. Până acum au venit 25-30 de cadre didactice la care nu s-au constatat leziuni pulmonare, deci sunt sănătoase. Investigațiile continuă și în celelalte cazuri așteptate la dispensar“, a mai spus medicul de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș“.
De asemenea, la nivelul unității școlare s-au recomandat măsuri speciale, cum ar fi ventilația naturală prin deschiderea largă a ferestrelor, expunerea la radiația solară a claselor respective, precum și aplicarea unui dezinfectant. Directorul școlii, Carmen Nicoli, spune că aceste măsuri sunt aplicate și procedura va continua.
„Avem un caz de TBC confirmat la o doamnă profesor. Am primit confirmarea pe data de 6 iunie. Analizele au dovedit însă că repectivul cadru didcatic nu este contagios. S-au luat toate măsurile necesare. Elevii au fost testați pe 7 iunie, rezultatele s-au citit vineri (10 iunie – n.r.), iar cei la care valorile sunt peste limita normală au fost chemați pentru investigații suplimentare. În școală s-a făcut dezinfecție și se va face în continuare. Părinții să stea liniștiți, respectăm întocmai procedura“, a declarat managerul școlii.
Evoluția situației va fi prezentată de Gazeta de Sud zilele următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS