16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe mai extinde Târgul, se mai face piața?

Se mai extinde Târgul, se mai face piața?

Extinderea Târgului Municipal Craiova mai are de așteptat. SC Piețe și Târguri Craiova SRL a primit în concesiune de la primărie 6.713 metri pătrați, dar terenul nu este amenajat și este lipsit de utilități.

Amenajarea Târgului Municipal Craiova situat în strada Dimitrie Gerota mai are de așteptat. Cu toate că SC Piețe și Târguri Craiova SRL s-a ales cu 6.713 metri pătrați dați în concesiune de Consiliul Local Craiova, terenul este, în prezent, plin de bălți, nămol, gropi și gunoaie. Acesta este în imediata vecinătate a platoului deja amenajat de la sfârșitul anului 2015 și ocupat de comercianții de haine și încălțăminte second-hand. Amenajarea terenului cade în sarcina primăriei, care trebuie să asfalteze și să aducă în zonă utilitățile. În plus, organizarea întregului spațiu destinat târgului i-ar aduce aici și pe comercianții de legume și fructe din Piața Chiriac. „Consiliul Local Craiova a aprobat, prin HCL nr. 61/2016, concesionarea către SC Piețe și Târguri Craiova SRL a încă 6.713 metri pătrați, în vederea extinderii Târgului Municipal Craiova, situat în strada Dimitrie Gerota nr. 7. Sperăm ca şi această suprafaţă de teren să fie amenajată în cel mai scurt timp“, se arată într-un răspuns dat GdS de către SC Piețe și Târguri Craiova SRL imediat după decizia consiliului local.
Suprafața de teren (6.713 metri pătrați) nu este amenajată nici la acest moment, iar restul terenului care ar urma să intre tot în administrarea SC Piețe și Târguri Craiova SRL este ocupat în mare parte de moloz, borduri, pământ și pietriș, toate depozitate de firma Tel Drum care are contractate lucrări în orașul Craiova.
După ce acest teren primit în concesiune de la primărie va fi amenajat de către administrația locală craioveană, SC Piețe și Târguri poate să demareze licitația pentru închirierea a 30 de spații din Târgul Municipal Craiova. „Consiliul Local Craiova a aprobat închirierea, prin licitație publică, a 30 de terenuri în Târgul Municipal, din strada Dimitrie Gerota. Aici vor fi amplasate 15 chioșcuri în zona deja amenajată și alte 15 chioșcuri în suprafața nou-preluată de SC Piețe și Târguri Craiova SRL care va fi amenajată ulterior. Este vorba de suprafețe de teren de aproximativ 15 mp, unde vor fi amenajate construcții provizorii pentru desfacerea bunurilor de larg consum. Aceste chioșcuri vor fi amplasate de-a lungul gardului dinspre strada Constantin Severneanu. Procedura pentru scoaterea la licitație a unor suprafețe de teren este destul de complicată, durează patru luni, 30 de zile până când SC Piețe și Târguri Craiova SRL să obțină certificat de urbanism pentru suprafața de teren pe care vrea să o închirieze. Alte 30 de zile, trecerea prin consiliul local a deciziei de închiriere prin licitație publică a suprafețelor respective. Următorul pas durează tot 30 de zile, Prefectura Dolj dă viza de legalitate pentru HCL. Ultimul pas înseamnă alte 30 de zile, scoaterea la licitație a respectivelor suprafețe“, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt în cadrul SC Piețe și Târguri Craiova SRL.

Doar Târgul ar scăpa Piața Chiriac de aglomerație

În timp ce în Târgul Municipal Craiova se bate pasul pe loc, comercianții din Piața Chiriac stau înghesuiți, iar unii își vând marfa din mașini. Și producătorii, și comercianții au aceeași nemulțumire: lipsa spațiului pentru desfacerea produselor. „Nu este loc. Avem nevoie de un spațiu mai mare unde să ne vindem și noi marfa. Am auzit că se lucrează la Târgul din 1 Mai, dar deocamdată sunt doar vorbe. Nu știm nimic… Sunt doar zvonuri. Noi venim din Moțăței. De câte ori venim trebuie să ne găsim loc“, a spus Adi Geamănă, comerciant din Piața Chiriac. Degajarea zonei depinde tot de extinderea Târgului Municipal din 1 Mai. Comercianți și producători deopotrivă își vând marfa direct din dubițe sau de pe jos. Haosul este completat și de cumpărătorii care sunt nevoiți să pătrundă în piață cu autovehiculele ca să-și încarce marfa achiziționată. Comercianţilor li s-a promis, după ce au plecat din fostul Târg Municipal, că vor primii spații în actuala locație de pe strada Dimitrie Gertota. „Piața Chiriac adăpostește acum angroul de legume și fructe din fostul târg de pe strada Caracal. După extinderea Târgului Municipal vom evalua și eventualitatea mutării comercianților de fructe și legume“, a precizat Adrian Dinu, purtător de cuvânt în cadrul SC Piețe și Târguri Craiova SRL.

Piața din 1 Mai, la stadiul autorizației de construire

Pe terenul destinat construirii pieței din 1 Mai de pe strada Tabaci au crescut buruienile. Cei circa 1.200 de metri pătrați au fost concesionați de Primăria Craiova unei firme private pentru a construi aici o piață nouă. Cuture by AMC, firma care a câștigat la începutul anului 2015 licitația, va construi aici o piață privată modernă. Totodată societatea va plăti o redevență către primărie de 208.488 de lei pe an și peste trei milioane de lei în cei 15 ani, cât durează contractul, plus o investiție de circa 300.000 de euro în construirea pieței. Aceasta este obligată prin contract să perceapă aceleași tarife ca în celelalte piețe din oraș. La această dată, Cuture by AMC are Certificatul de Urbanism pentru viitoarea piață, urmând să obțină în următoarea perioadă și Autorizația de construire, totul depinde de obținerea avizelor necesare demarării lucrărilor. „Din câte cunosc, la această dată firma care a câștigat licitația are Certificatul de Urbanism și urmează să solicite obținerea Autorizației de construire. Lucrările pot demara imediat ce obține această autorizație, cu condiția să dețină toate avizele cerute. O astfel de autorizație se poate elibera în 30 de zile, dar și mai repede“, a declarat Dan Dașoveanu, viceprimarul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS