22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe opt ani se construiesc trei clase la Şcoala nr. 18 din Craiova

De opt ani se construiesc trei clase la Şcoala nr. 18 din Craiova

Școala generală nr. 18 „Sfântul Dumitru“ cu clasele I-VIII din Craiova a început, de aproape opt ani, o lucrare de extindere. Proiectul prevede construcția a trei săli de clasă, a unui cabinet și a unei săli de festivități, într-un imobil cu parter și etaj, în suprafață utilă de 663 mp, conform autorizației de construcție. Lucrările au început în 2008, dar nici în prezent nu sunt finalizate. Șantierul este închis, unitatea școlară fiind în faza de derulare a unei noi licitații pentru continuarea investiției.

Lucrarea de extindere a Școlii cu clasele I-VIII „Sfântul Dumitru“ din Craiova cu încă un corp de clădire a început în septembrie 2008, motivul investiției fiind lipsa spațiilor de învățământ. Unitatea școlară are 12 săli de clasă, iar în momentul demarării proiectului de extindere avea înregistrați aproximativ 700 de elevi. În prezent, numărul lor a ajuns la peste 840 de copii, mulți părinți fiind atrași de rezultatele obținute de cei mici la concursurile și olimpiadele școlare, dar și la examenele naționale. Problema lipsei de spațiu rămâne în așteptare.
Lucrarea contractată în septembrie 2008 pentru suma de 1.125.862 de lei avea ca termen de finalizare 12 luni, fiind atribuită firmei SC Construct Caraiman SRL din Slatina. Investiția începută astfel în septembrie 2008, care prevedea o construcție cu parter și etaj, de 663 mp utili în care erau incluse trei săli de clasă, o sală de festivități și un cabinet, ar fi trebuit finalizată înainte de începerea anului școlar 2009, dar termenul nu a fost respectat.
În anul 2010, pe lângă suma contractată inițial, s-a mai derulat o licitație pentru lucrări suplimentare în valoare de 36.336 de lei. Noul contract nu a contribuit însă la atingerea obiectivelor. Un an mai târziu, în 2011, firma contractantă a deschis un proces, la Tribunalul Dolj, prin care cerea rezilierea contractului din 2008 și plata unor despăgubiri în valoare de 219.580 de lei, fapt care s-a realizat în 2013. Cadrele didactice ale unității școlare spun că la imobil s-a lucrat doar în 2008 și 2009. Practic, șantierul ar fi fost închis din 2010 și așa a rămas până în prezent. În curtea unității școlare este o construcție la gri, cu geamuri termopan, împrejmuită de un gard din plăci de tablă ruginită, pe lângă care sunt resturi de bănci, lăzi și tocărie. În interior, pe zona de parter unde se află două săli de clasă și un laborator, ușile sunt blocate de resturi de mobilier și schele de la vechiul constructor. Angajații unității școlare spun că în spatele ușilor blocate ar mai fi materiale de construcții. Nici la etaj, situația nu stă altfel. Potrivit autorizației, pe acest nivel era proiectată o sală de festivități și o sală de clasă în care se văd doar tuburi cu diverse cabluri. La grupurile sanitare au fost proiectate instalațiile și atât.

O nouă licitație în derulare

Pentru continuarea lucrărilor la Școala „Sfântul Dumitru“, Primăria Craiova a emis o nouă autorizație de construcție în octombrie 2015. În prezent însă nu se lucrează pe șantier, unitatea școlară fiind în stadiul de derulare a licitației pentru a desemna o nouă firmă care să se ocupe de terminarea construcției. Anunțul pentru licitație a fost publicat pe 8 aprilie 2016. „Ofertele au fost depuse până pe 25 mai și s-au prezentat trei firme, urmează să se analizeze dosarele și pe 17 iunie vor primi răspunsul“, a precizat Georgeta Vlădoianu, contabilul unității școlare. Cele trei firme intrate în competiție sunt din Craiova, SC Nituro Ind SRL, SC Cargo Trans Internațional și SC Mag Construct. Valoarea estimată a lucrărilor este de 551.334 de lei. Firma câștigătoare va avea de făcut lucrări de arhitectură, lucrări de instalații sanitare interioare, lucrări de instalații electrice pentru clădiri, lucrări de instalații de încălzire. Termenul de execuție ar fi de trei luni.
Odată ce vor fi finalizate investițiile, spațiile vor putea fi date în folosință, doar dacă se vor aloca bani și pentru mobilier. Utilizarea celor trei săli de clasă ar însemna trecerea la un program de două ture pentru elevi, în loc de trei ture. În prezent, de dimineață sunt clasele pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, în tura a doua învață elevii de la clasa a III-a până la clasa a VI-a, iar în tura a treia sunt celelalte clase de gimnaziu, care finalizează cursurile la ora 19.30. Reprezentanții unității școlare spun că, dacă nu vor fi contestații, din toamnă elevii ar putea să se bucure de noile spații și de un program mult mai bun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS