17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMulțumim, Craiova! Mergem mai departe!

Mulțumim, Craiova! Mergem mai departe!

Craiova intră astăzi într-un nou ciclu electoral. În urma numărării voturilor exprimate ieri, vom afla cine va conduce destinele orașului în următorii patru ani. Poate mai importantă decât numele primarului este compoziția Consiliului Local (CL), alianțele postelectorale care vor da majoritatea în legislativul municipal. Benefic pentru Craiova ar fi un CL echilibrat, care să funcționeze pe baza dezbaterii constructive, spre deosebire de cel din mandatul 2012-2016, transformat în anexă a primarului. Am văzut cu toții unde duce unanimitatea solemnă, mașinăria de vot care produce majorități tăcute. La proiecte controversate, eșecuri gen „Craiova Culturală“, în care s-au tocat inutil, netransparent și discreționar peste 1.000.000 de euro din bugetul municipiului, sau la proiecte precum cel privind reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“ cu fonduri UE, decontate în realitate din bugetul municipiului. Consilierii au votat și au tăcut unanim, surzi la strigătul mut al naturii măcelărite. Spiritul de turmă a funcționat și atunci când Târgul Municipal a fost mutat cu chirie în strada Caracal, pe un contract controversat de 15.000 euro/lună și în condiții improprii pentru funcționare. Consilierii nu s-au întrebat cum funcționează târgul de atâta amar de vreme fără regulament aprobat de CL. Nu am avut parte de 20.000 de locuri de muncă și 4.000 de locuințe, ne-am ales, însă, cu un cartier chinezesc fantomă și un schelet de clădire botezat „spital municipal“. La final au venit hexi-tramvaiele abțibildate de 10.000 euro/bucata care se defectează frecvent, la pachet cu hexi-peroanele capcană pentru călători. Nu voi insista asupra listei-fluviu a eșecurilor fostei administrații. Voi spune doar că de la noua administrație îmi doresc mai multă transparență, respect pentru cetățeni și măsuri economice care să ducă la dezvoltarea orașului. Foarte important, mandatul 2016-2020 se suprapune cu noua perioadă de programare pentru accesarea de fonduri structurale UE. Administrația locală trebuie să fie suficient de hotărâtă, creativă și pragmatică pentru a aduce în Craiova finanțări pe proiecte în valoare de sute de milioane de euro. În locul demagogiei brute, ar trebui să avem un plan coerent de atragere a investitorilor capabili să creeze locuri de muncă și bunăstare pentru craioveni. Deocamdată, cam atât despre alegeri. Mai multe detalii vom avea astăzi, la „Subiectele Zilei“, la Alege TV, începând cu ora 18.30.

Pentru că tot este vremea bilanțurilor, în cele de mai jos voi face o scurtă trecere în revistă a lucrurilor frumoase pe care le-am realizat în ultimul an, de când Alege TV a intrat în casele craiovenilor. Referindu-ne strict la întrecerea electorală, Alege TV a organizat „Craiova Caută Primar“ – o serie de patru dezbateri televizate la care au fost invitați cetățenii implicați în viața comunității.
Proiectul a debutat în februarie 2016 și a abordat cele mai importante probleme ale orașului, de la economie și urbanism la educație, cultură, sănătate, dezvoltare, infrastructură, colaborarea cu cetățenii, mediu, servicii publice, alegerea echipei primarului și transparența decizională. Consider că dezbaterile au fost decente, pozitive și sper ca ele să devină o tradiție pentru că, în opinia mea, dezbaterea este motorul care poate duce Craiova mai departe. Din păcate, unii competitori politici au ales să nu participe, dar despre lipsa de respect față de electorat vom vorbi cu altă ocazie. De mai bine de șase luni, ne întâlnim zilnic (luni – joi, ora 18.30), la emisiunea „Subiectele Zilei“, la care comentăm cu invitații cele mai importante evenimente din viața comunității. Și aici cred că facem o treabă bună, împreună cu colegii de la Alege TV și GdS. Luptăm pentru o comunitate mai informată. Amendăm demagogia, demontăm manipularea, încercăm să combatem corupția. O comunitate informată își va alege conducători cu viziune, care pot dezvolta orașul. Ce am mai făcut în acest an? La „Subiectele Zilei“ am luptat pentru „Transparența în spitale“. După ce unul dintre viceprimarii Craiovei (Cristina Calangiu) a fost arestat și trimis în judecată pentru fapte de corupție în sistemul sanitar, am cerut managerilor de spitale coordonate de primărie să publice pe site informații despre concursurile de angajare din sistem. Tot aici am sprijinit societatea civilă în campania „Referendumul anti-Kozlodui“ – ONG-urile au strâns 15.300 de semnături pentru un referendum în problema centralei atomice în raza căreia se află Craiova, dar CL Craiova a fost împotrivă. De asemenea, de la o discuție în cadrul emisiunii au pornit dezbaterile pentru „Autostrada Olteniei“ – un demers civic îngreunat de orgoliile politice, dar soldat cu promisiunea alocării a 1,5 milioane de euro pentru un studiu de fezabilitate al acestui proiect extrem de important. Am amintit aici doar campaniile mari. Sper ca împreună să determinăm viitoarea administrație să țină cont de opiniile cetățenilor și în cazul marilor proiecte, strategice pentru oraș, să recurgă la consultări publice. Din partea noastră, a craiovenilor, mă aștept la mai mult spirit civic, la mai multă inițiativă. Nu uitați, la „Subiectele Zilei“ puteți suna zilnic (0720.880.480) pentru a semnala dacă ceva nu este în regulă. Campania electorală și alegerile locale s-au încheiat, dar problemele noastre rămân și se cer rezolvate. Pentru toate cele rezolvate până acum și pentru toate cele pe care le vom rezolva împreună, mulțumim, Craiova! Mergem mai departe!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS