20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacultatea de Științe Sociale are un nou decan. Cercetările nu s-au finalizat

Facultatea de Științe Sociale are un nou decan. Cercetările nu s-au finalizat

Prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean ocupă funcția de decan interimar al Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, de la 1 iunie până la organizarea unui nou concurs (Foto: GdS)
Prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean ocupă funcția de decan interimar al Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, de la 1 iunie până la organizarea unui nou concurs (Foto: GdS)

Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova are, începând cu 1 iunie, decan interimar pe profesorul univ. dr. Sorin Liviu Damean.
Numirea a fost făcută în cadrul Consiliului de Administrație al Universității din Craiova, iar reprezentanții instituției de învățământ superior spun că s-a impus măsura pentru că ocupantul postului, conf. univ. dr. Ionuț Șerban, a fost validat în funcția de director de departament. Facultatea continuă să facă obiectul unor cercetări interne, după ce în perioada concursului au apărut sesizări cu acuzații de plagiat la adresa candidaților. De altfel, cadrele didactice care și-au depus dosarele pentru ocuparea funcției de conducere au fost invalidate.

Concursul pentru ocuparea funcției de decan la Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova s-a derulat în luna aprilie. Inițial, pentru ocuparea acestei funcții s-au anunțat trei competitori: ocupantul postului, conf. univ. dr. Ionuț Șerban, conf. univ. dr. Constanțiu Dinulescu, dar și prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean. Metodologia prevedea că pentru a ajunge în fața comisiei de concurs, candidații trebuie să aibă și avizul consiliului facultății, etapă la care prof. dr. Sorin Liviu Damean a fost respins. Nici cei doi candidați care au ajuns însă la evaluare nu au promovat. Comisia i-a invalidat pe motiv că planurile manageriale nu au corespuns actualelor obiective universitare. La vremea respectivă, prorectorul, prof. univ. dr. Radu Constantinescu, anunța că funcția de decan va fi preluată de prodecanul Cătălin Stănciulescu. În cele din urmă, măsura nu s-a mai pus în aplicare și a fost păstrat pe post, până la organizarea concursului, tot fostul ocupant al postului, conf. univ. dr. Ionuț Șerban. În această lună însă s-au validat alegerile pentru directorii de departament și ocupantul postului de decan a preluat și acest mandat. „Nu se poate face cumul de funcții și, în aceste condiții, conf. univ. dr. Ionuț Șerban a fost pus să aleagă între funcția de decan și cea de director de departament“, a precizat lect. univ. dr. Xenia Negrea, reprezentantul Departamentului de Imagine al Universității din Craiova.

Prima comisie de etică s-a dizolvat

În cazul Facultății de Științe Sociale se face și o cercetare internă. Pe numele conf. univ. dr. Ionuț Șerban și a conf. univ. dr. Constanțiu Dinulescu au apărut reclamații din partea unor cadre didactice care îi acuză de plagiat. Cercetarea a început din aprilie, dar nu s-a finalizat până în prezent.
În plus, comisia de etică a fost dizolvată și a fost înființată una nouă, pe motiv că i-a expirat mandatul. Reprezentanții Universității din Craiova spun că cercetarea celor două cadre didactice va fi reluată săptămâna viitoare. De altfel, pentru stabilirea calendarului pentru organizarea unui concurs trebuie ca și comisia de etică să dea un verdict în cazul acestor cadre didactice. Potrivit regulamentului de ocupare a postului de decan, Universitatea trebuie să organizeze concurs într-o perioadă de maximum trei luni de la vacantarea funcției. În această situație, un nou concurs trebuie să se organizeze până în luna iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS