16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjȘefii CEO, anchetați în libertate

Șefii CEO, anchetați în libertate

Procurorii DNA şi DIICOT au cerut ieri la Tribunalul Dolj arestarea preventivă a trei dintre directorii Complexului Energetic Oltenia(CEO). După mai multe ore de audieri şi deliberări, magistraţii au decis să respingă propunerea de arestare preventivă. Judecătorii au dispus însă măsura controlului judiciar pentru Laurenţiu Ciobotărică, manager interimar al CEO și pentru Dorina Jianu, şefa Direcţiei Legislaţie şi Guvernanţă Corporativă. Nu a fost luată nicio măsură în ceea ce îl privește pe Daniel Antonie, şeful Diviziei Miniere. Cei trei sunt acuzaţi că s-au implicat în plata sumei de 128.000 de lei către şeful Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, pentru ca acesta să renunţe la funcţie şi să plece definitiv din companie. Laurenţiu Ciobotărică şi Daniel Antonie sunt urmăriţi penal pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. De asemenea, Dorina Jianu este acuzată de complicitate la infracţiunea amintită.

Compensaţie ilegală?

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova, în data de 22 decembrie 2015, inculpații Laurenţiu Ciobotărică, în calitate de președinte al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu și Daniel Antonie, în calitate de membru al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal, unei persoane, o compensație financiară constând în 5 remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași Directorat, respectiv 128.100 lei. Este vorba de Aurel Medinţu, director al Diviziei Energetice, care nu mai era dorit în cadrul companiei de către Laurenţiu Ciobotărică. Potrivit DNA, Ciobotărică şi Antonie au beneficiat de sprijinul inculpatei Dorina Jianu, director al Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Astfel, Laurenţiu Ciobotărică, în înțelegere cu inculpata Dorina Jianu, nu a făcut altceva decât să amestece şi să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite. Procurorii anticorupţie au mai stabilit că activitatea infracțională a fost precedată de nenumărate demersuri inițiate de managerul interimar al CEO, care încă de la numirea sa în funcție, a încercat să se debaraseze de persoana compensată financiar în condițiile de mai sus, astfel încât să aibă posibilitatea numirii unei alte persoane agreate în aceeași funcție. „De menționat este faptul că cei trei inculpați au avut reprezentarea faptului că în atribuțiile Directoratului SC CEO SA nu intră aprobarea și plata vreunui gen de remunerație a membrilor săi, această competență aparținând altui organism din cadrul societății respective. Acționând în această manieră, inculpații au cauzat agentului economic cu capital de stat un prejudiciu de 128.100 lei”, conform unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova. Compensaţiile pentru Aurel Medinţu nu erau prevăzute în contractul de mandat al acestuia. „Inclusiv Aurel Medințu, beneficiarul avantajului patrimonial, a declarat că, în situaţia în care s-ar fi propus acordarea unei astfel de compensaţii pentru alt membru al directoratului, nu ar fi votat pozitiv, motivând că nu este atributul Directoratului acordarea de compensaţii financiare propriilor săi membri”, potrivit referatului întocmit de procurorii şi în care sa cerut arestarea celor trei directori.

Au luat legătura cu cei audiaţi

Potrivit anchetatorilor, suspecţii au luat legătura cu persoanele care au fost chemate la audieri de organele de anchetă şi care urmau să fie chemate la audieri, pentru a afla cu privire la ce aspecte fuseseră întrebate şi ce răspunsuri au dat, şi pentru a se pune împreună de acord în legătură cu cele ce urmează a fi susţinute în continuare în faţa organelor de anchetă, în scopul evident de a acoperi ilegalităţile făcute, îngreunând astfel cursul anchetei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS