Acasă Local Dolj Un medic luptă să trăiască – Marian are nevoie de ajutor ca...

Un medic luptă să trăiască – Marian are nevoie de ajutor ca să învingă cancerul

Marian Manole, medic rezident la Spitalul Județean de Urgență Craiova, are nevoie de susținere
Marian Manole, medic rezident la Spitalul Județean de Urgență Craiova, are nevoie  de susținere
Marian Manole, medic rezident la Spitalul Județean de Urgență Craiova, are nevoie
de susținere

Are doar 26 de ani și a luptat prin forțele proprii ca să își îndeplinească visul de a deveni medic. În mai puțin de o lună urmează să își țină copilul în brațe. Este o frântură din viața medicului rezident Marian Manole. O viață care la început de drum este măcinată de o boală cruntă. Până acum a suferit două intervenții chirurgicale pe creier pentru că a fost diagnosticat cu două tipuri de cancer, un lucru extrem de rar întâlnit în lume. Momentan, este internat într-o clinică particulară din București, unde a început tratamentul de radioterapie și chimioterapie. Există și alte posibilități terapeutice în afara țării, dar pentru toate acestea este nevoie de bani.

Boala nu ferește pe nimeni, nici măcar pe doctori. Este și cazul tânărului Marian Manole, medic rezident în anul II la Anatomie Patologică în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. După ce ani la rând a luptat ca să ajungă medic și să salveze vieți, Marian se află acum pe patul de spital, luptând să trăiască. Acasă îl așteaptă soția, însărcinată în opt luni. Boala se încăpățânează însă să-l oprească din drum. Totul a început recent. Pe 15 martie anul acesta, Marian a avut o durere puternică de cap care nu a cedat la antialgicele obișnuite. Așa că a mers în Unitatea de Primiri Urgențe a SJU Craiova, apoi la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, unde i s-a efectuat un examen CT în urma căruia a fost diagnosticat cu un proces înlocuitor de spațiu fronto-temporal stâng. Ziua următoare a fost transferat la SJU Craiova pentru efectuarea unei angiografii ca să se excludă un eventual anevrism cerebral. După ce a fost exclus și acest diagnostic, medicii de la Spitalul Județean Craiova, neurologi, neurochirurgi, radiologi, au stabilit că este vorba de o formațiune tumorală și trebuie intervenit chirurgical cât mai repede întrucât există riscul decesului. „După toate acestea, Marian a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie «Bagdasar-Arseni» din București, mai exact pe 18 martie 2016, unde au continuat explorările, i s-a făcut un IRM cerebral (o metodă de explorare imagistică prin care se obţin secţiuni tomografice cerebrale – n.r.) cu substanță de contrast ce a evidențiat o formațiune cu dimensiuni de aproape opt centimetri. Prin urmare a fost operat câteva zile mai târziu de prof. univ. dr. Vasile Ciubotaru și conf. univ. dr. Ligia Tătăranu“, a povestit George Târtea, medic rezident cardiolog la SJU Craiova și prietenul din facultate al lui Marian.

„Diagnosticul lui este un lucru extrem de rar întâlnit în lume“

După prima operație, pentru Marian a urmat o perioadă grea de recuperare. Însă, în ciuda dimensiunilor imense pe care le-a avut formațiunea tumorală, postoperator a mers bine și tânărul a rămas cu minime sechele neurologice. Lucrurile au mers bine o perioadă, iar Marian se pregătea de externare. Numai că lupta nu încetase. A apărut o hemoragie care i-a produs o comă superficială și a fost din nou operat de urgență. „Recuperarea după a doua intervenție chirurgicală a fost mai rapidă. Marian este un om cu mare credință în Dumnezeu și cu ajutorul Lui și al medicilor a trecut cu bine peste intervenția chirurgicală. La examenul anatomopatologic, făcut în momentul operației, s-a pus diagnosticul de glioblastom, adică o tumoră foarte agresivă, printre cele mai agresive. Din păcate, explorările amănunțite făcute pe parcurs au identificat și a doua populație de celule neoplazice“, a adăugat George Târtea.
Acest lucru înseamnă că Marian suferă de două tipuri de cancer care necesită tratament oncologic complicat. „Diagnosticul lui este un lucru extrem de rar întâlnit în lume. În literatura medicală sunt descrise până în 20 de cazuri ce au avut ambele populații de celule neoplazice. Dată fiind această situație, tratamentul oncologic este foarte complicat. Cele două tipuri de cancer se tratează diferit. În cazul lui Marian, se administrează o combinație. Momentan a început radioterapia cranio-spinală la o clinică privată de oncologie din București. Se află în săptămâna a treia de radioterapie“, a explicat George Târtea, medic rezident cardiolog.

Este nevoie de bani ca să poată continua tratamentul

Mânat de dorința de a-și ține copilașul în brațe, Marian Manole luptă pentru viață. Trăiește cu speranța că după ședințele de radioterapie o să revină în Craiova unde, în iunie, i se va naște fetița. După care urmează să înceapă tratamentul cu chimioterapie. Acum Marian este însoțit la spitalul din București de sora sa, studentă și ea la Facultatea de Medicină din Craiova, în anul V. „Totul a venit ca un trăsnet asupra noastră. Eu sunt cu el acum la spital. Părinții noștri sunt oameni simpli și ne ajută cu ce pot. Noi suntem din Argeș și am venit să studiem medicina în Craiova. Încercăm să facem tot posibiliul să fie bine. Situația fiind mai complicată, am trimis dosarul lui medical în Germania și Turcia și așteptăm răspuns de la medici să vedem unde are mai multe șanse de vindecare“, a spus Mădălina Manole, sora lui Marian.
Ca să poată continua tratamentul este însă nevoie de bani. O parte din tratament este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), cealaltă parte trebuie însă acoperită de familie. „Până acum s-au cheltuit în jur de 20.000 de lei. Suma necesară procedurilor următoare este greu de apreciat. Probabil este nevoie de multe mii de euro, mai ales atunci când Marian o să înceapă să meargă la tratament în străinătate. Acum, la clinica în care el este tratat nu există decât spitalizare de zi, adică Marian merge la tratament și apoi se întoarce acasă. Deci a fost nevoie și de gazdă în apropierea acelei clinici. Trebuie să aibă un regim strict alimentar și să facă o serie de analize biologice și imagistice pe care nu le decontează CAS. Toate aceste lucruri necesită mulți bani“, a completat George Târtea.

Concert umanitar la Filarmonica Oltenia pentru Marian

Joi, la Filarmonica Oltenia, ora 19.00, o să aibă loc un concert umanitar pentru Marian

Pentru a strânge o parte din banii de care Marian are nevoie, Filarmonica Oltenia, în colaborare cu Spitalul Județean de Urgență Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Societatea Studențească de Chirurgie din România, sucursala Craiova organizează un concert umanitar. Concertul se va desfășura joi, 26 mai, la ora 19.00, la Filarmonica Oltenia, avându-l ca protagonist principal pe dirijorul Gian Luigi Zampieri, alături de soliștii Geo Fabian, Yujug Choi și soprana Soyung Yu.

Donează și tu în contul bancar: RO80BTRLRONCRT0343491901. Cont deschis la Banca Transilvania.
Titular cont: Manole Mariana, soția lui Marian Manole

A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.
Exit mobile version