16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCopacii din Parcul „Romanescu“, sub asediul topoarelor

Copacii din Parcul „Romanescu“, sub asediul topoarelor

Alei noi cu piatră cubică, încadrate de borduri ciobite pe alocuri, se conturează în Parcul „Nicolae Romanescu“. Departe de acestea, rădăcinile sfârtecate ale arborilor pot fi văzute acolo unde se sapă noi șanțuri pentru alte cabluri și conducte.

Am pornit-o la pas prin Parcul „Nicolae Romanescu“. De la intrarea principală, te întâmpină alei proaspăt asfaltate. Doar foișorul aflat în renovare și un utilaj parcat la umbra unui arbore sunt semne că te afli încă pe un șantier. Băncile au lemn nou, iar stâlpii de iluminat se impun în peisaj. Ținem drumul drept și ocolind plasa de protecție pășim în șantierul propriu-zis, acolo unde lucrările sunt în toi. Utilajele scormonesc pământul, pregătind terenul pentru alte alei, care vor fi decorate cu piatră cubică. Podețele vechi sunt consolidate, iar lemnul ce le îmbracă a căpătat o nouă culoare. De asemenea, apar noi construcții din lemn, menite să întregească imaginea parcului, care a început să-și scrie istoria cu multe decenii în urmă. Stâlpilor de iluminat li se pun becuri, altora camere de supraveghere, în vreme ce suporții băncilor vechi sunt arși, curățați și pregătiți pentru a primi lemn nou și a fi montați în piatră cubică. Imaginea parcului se schimbă, iar cei ce trec printre grămezi de borduri şi pământ, saci cu piatră cubică, coșuri de gunoi culcate la pământ sau altele îndesate cu resturi ce dau pe afară se declară mulțumiți. „Suntem de la Caracal, am făcut facultatea în Craiova și venim adesea în parc. Este foarte frumos și atunci când o să se termine lucrările o să fie o bijuterie. Se simte grija pentru păstrarea şi conservarea frumuseților naturii. Parcul avea nevoie de o reabilitare“, a precizat Mioara Ciobanu.
Ne continuăm plimbarea pe aleile în lucru. Ne oprim pentru o clipă în fața unei construcții noi. E un bazin pentru colectarea apei ce va fi folosită, după cum ne spun cei ce lucrează la realizarea lui, pentru udarea vegetației din parc. „Nu se va vedea nimic, pentru că se va decora în așa fel încât să nu strice peisajul“, primim asigurări.
Într-un alt colț din apropierea cascadei, câțiva copaci bătrâniau fost culcați la pământ, printre resturi de vegetație și pământ, lăsând loc aleilor pietonale.

Distrugerea vegetației continuă

Printre utilaje, gropi și ridicături de pământ, ajungem și în zona castelului din parc, unde muncitorii lucrează de zor cu sapa și cu toporul în detrimentul vegetației. Lucrările de introducere a cablurilor pentru camerele de supraveghere se fac fără a se ține cont de prezența arborilor seculari. Se sapă șanţuri în imediata lor apropiere, iar acolo unde rădăcinile ies în calea muncitorilor, toporul rezolvă nemilos problema. Așa că imagini cu rădăcinile măcelărite nu lipsesc din peisaj, în ciuda indicațiilor venite din partea comisiei de experți trimise de Ministerul Culturii, pe vremea ministeriatului lui Vlad Alexandrescu. Măsurile dictate de comisie ar fi trebuit să fie ca un pansament peste rănile copacilor. Și totuși, în zona castelului, se lucrează ignorând indicațiile primite, lăsând la vedere rădăcini dezgolite, tăiate. Nici vorbă de protejarea copacilor în apropierea cărora se lucrează. Măcelul continuă, fără milă.
Imaginea aleilor proaspăt asfaltate de la intrarea în parc, a băncilor ce sunt recondiționate și care primesc lemn nou strălucitor pălesc în fața aceleia a vegetației distruse. E drept că se ivesc căi noi de acces, cu piatră cubică, încadrate de borduri cu bucăți sparte pe alocuri sau cu adâncituri în care apa băltește, ori stâlpi de iluminat în ton cu epoca în care a fost ridicat parcul. Dar atunci când în cale îți ies copaci cu rădăcinile afectate de lamele topoarelor sau ale altor unelte meșteșugărești, frumosul parcă nu îți mai poate încânta privirea.
Parcul suferă transformări care îi afectează sufletul, vegetația. Aleile pietonale, băncile noi vor fi luminate de stâlpii impunători la ceasul serii. La lumina soarelui se vor „topi“ încet, căci copacii și umbra lor se sting sub loviturile de topor ale muncitorilor. Așa proceda ieri la prânz unul dintre ei, care se chinuia să taie o rădăcină ce nu se lăsa îndepărtată pentru a face loc cablurilor. La vederea camerei foto, s-a oprit brusc și a încercat să pună rădăcina la loc, cu piciorul, precum o pisică ce scurmă în nisip pentru a acoperi locul unde și-a făcut nevoile. Muncitorul respectiv era de la firma Civitas, responsabilă de introducerea în pământ a cablurilor pentru camerele video. Într-un răspuns trimis la solicitarea GdS, managerul de proiect al firmei, Adrian Istrate, a spus că în parc se lucrează după o procedură stabilită în urma vizitei comisiei trimise de fostul ministru al culturii, Vlad Alexandrescu. „Vă informăm că, în prezent, sub directa îndrumare a angajaților specializați din cadrul RAADPFL Craiova, se execută lucrări reparatorii privind rădăcinile arborilor care au fost afectate pe durata implementării proiectului Parcul „Nicolae Romanescu“. Totodată, vă asigurăm că sunt luate toate măsurile necesare pentru protecția vegetației din parc“, se arată în răspuns. Întrebat dacă muncitorul respectiv repara rădăcinile cu toporul, Istrate a spus că ceea ce au observat jurnaliștii nu este o reparație.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS