14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMulte proiecte prind contur în comuna Butoiești

Multe proiecte prind contur în comuna Butoiești

În comuna mehedințeană Butoiești, lucrurile au început să se schimbe în bine. În ultimii patru ani, modernizările au apărut una după alta, iar comuna și-a schimbat înfățișarea, devenind un reper important pe harta localităților din Mehedinți. O vorbă românească spune că „omul sfințește locul“, iar această zicală din străbuni se aplică și în Butoiești.
Aflat la primul său mandat, edilul Ion Bosoancă a încercat să pună la punct toate aspectele pentru modernizarea localității. Printre numeroasele investiții care s-au realizat recent se numără asfaltarea și pietruirea străzilor de maximă importanță, schimbările în domeniul învățământului, precum și modernizarea iluminatului public, prin introducerea lămpilor pe led.

Proiectele care îi vizează pe tineri sunt o prioritate

Planurile nu se opresc însă aici, iar actualul edil își dorește ca în continuare să pună și mai mult accentul pe latura educațională. Proiectele care îi vizează pe tineri sunt o prioritate. „Pentru perioada următoare lucrez la o serie de proiecte pentru infrastructură, educație și tineret. Urmăresc realizarea lor, prin intermediul fondurilor europene. Pot spune că un proiect care reprezintă o preocupare pentru mine este cel legat de asfaltare. În luna iunie, însă, se va depune cererea și pentru finanţare prin Submăsura 7.2. – «Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică». Acest proiect urmărește asfaltarea în satul Jugastru de Jos. În plus, tot în acest proiect este inclus şi covorul asfaltic al drumului care face accesul spre cimitirul din Arginești și asfaltarea cătunului Trusculani. Alături de acestea sunt vizate şi drumurile din cătunul Buzați și Teiși din satul Pluta“, a spus Ion Bosoancă primarul comunei Butoiești.
Al doilea proiect care se află în derulare vizează construirea unui corp nou de școală și a unei săli de sport în incinta Școlii Butoiești. Ideea acestor modificări a venit din dorința autorităților locale de a nu se mai efectua ore după-amiază, căci în Butoiești există o vorbă care spune că tinerilor le este mai ușor să învețe cu mintea limpede. În plus, existența unei săli moderne pentru orele de sport este și ea o necesitate, dat fiind faptul că fotbalul este foarte apreciat în comuna mehedinţeană. Tot pentru elevi s-a achiziționat și un microbuz nou, care le uşurează accesul spre şcoală.

Se va introduce reţeaua de apă şi canalizare în mai multe sate

Pentru că administrația locală din prezent își dorește condiții de trai moderne, proiectul privind introducerea reţelei de apă şi canalizare prinde și el contur.
„Este o necesitate pentru locuitori, deoarece le uşurează foarte mult traiul şi le asigură confortul de care au nevoie. Tocmai de aceea, înființarea sistemului de alimentare cu apă și a celui de canalizare în satele Gura Motrului, Țânțaru și Pluta, precum și extinderea rețelei de alimentare cu apă în satul Arginești sunt pe lista noastă de priorități. De-a lungul celor patru ani am pus foarte mult accentul pe infrastructura rutieră şi am făcut tot posibilul pentru introducerea reţelei de apă şi canalizare. Vom face în continuare tot ceea ce este nevoie pentru finalizarea acestui proiect“, a declarat Ion Bosoancă, primarul localității.
Alături de acesta, printre proiectele care urmează să fie puse în aplicare în viitor se află și reabilitarea DC 115, care merge de la drumul european E 70 până la Mănăstirea Gura Motrului. „Se poate spune că lucrările pentru reabilitarea drumului se află într-un stadiu avansat. Tot ce mai lipsește este avizul, iar apoi se va elibera autorizația de construire și implicit ordinul de începere a lucrărilor“, a completat edilul.
Ediul Ion Bosoancă ştie că unii dintre cei mai importanţi piloni ai unei localităţi sunt cultura şi educaţia. Din acest motiv, şcolile şi grădiniţele din comună au fost modernizate şi renovate, iar acum a venit rândul și lăcaşurilor de cult. Se fac investiții importante și în ceea ce privește acest capitol. „Un proiect de acest gen, care are ca termen de finalizare vara acestui an, face referire la terminarea lucrărilor cu privire la biserica din satul Gura Motrului și sfințirea acesteia“, a adăugat primarul.
Linia modernizărilor va continua vara aceasta, cu altă serie de mici proiecte, al căror scop este schimbarea aspectului comunei. Înființarea unui părculeț în fiecare sat, introducerea pe toată suprafața comunei a iluminatului cu led și întreținerea cu piatră spartă a ulițelor rămase nemodernizate sunt doar câteva dintre proiectele ce vor prinde contur în viitorul apropiat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS