16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDiana Gabroveanu, medaliată cu argint la olimpiada din Estonia

Diana Gabroveanu, medaliată cu argint la olimpiada din Estonia

Diana Elena Gabroveanu, medaliată cu argint la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene derulată în Estonia (FOTO: Lucian Anghel)
Diana Elena Gabroveanu, medaliată cu argint la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene derulată în Estonia (FOTO: Lucian Anghel)

Absolventă a Școlii Gimnaziale „Mircea Eliade“ din Craiova, cu media 10, Diana Gabroveanu a devenit în urmă cu doi ani elevă a Colegiului Național „Frații Buzești“. Pasionată de biologie, adolescenta și-a ales ca specializare științele naturii, iar anul acesta a început să se remarce pe plan internațional. Diana s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Științe a Uniunii Europene (EUSO), care s-a derulat în Estonia. Diana a fost singura reprezentantă a județului Dolj la acest concurs, de unde a revenit, de curând, cu medalie de argint. „La acest concurs din România au participat două echipe din câte trei elevi, fiecare având competențe pe una din cele trei discipline ale probelor, biologie, fizică, chimie. Eu m-am calificat pentru biologie și am făcut echipă cu încă doi liceeni, unul din Constanța și altul din Iași. Cealaltă echipă a fost formată din elevi din Alexandria, București și Iași. Nu este o competiție ușoară. Medalia obținută este primul premiu internațional și înseamnă o confirmare a muncii mele, care mă încurajează să continui să studiez biologia“, a spus Diana. Concursul i-a adus, pe lângă premiu, și informații despre cultura și civilizația din Estonia. „Olimpiada s-a desfășurat în orașul Tartu, care m-a impresionat prin arhitectură. Din ce am vizitat, în general, în Estonia, orașele sunt mici, liniștite, și au ceva din farmecul Sibiului nostru. Și oamenii de acolo au fost foarte primitori și ne-au ajutat să ne descurcăm ușor în zonă“, a povestit eleva. Experiența din Tartu ar putea să nu fie singulară. Diana s-a calificat și în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internațională de Biologie, care se va derula în Vietnam.

Este a cincea medalie la EUSO

Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova este la cea de-a cincea performanță la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene. „Este o medalie meritată, zic eu, după munca depusă de Diana Gabroveanu. Este a cincea medalie la această competiție obținută de elevii Colegiului Național „Frații Buzești“. Participările au început în 2012 și de atunci s-au obținut o medalie de argint, două medalii de aur, o medalie de bronz și acum argint. Elevii care au făcut anterior performanță sunt Cristiana Dimulescu, Adrian Radu, Dan Mirea, Teodora Șerbana“, a precizat Zamfirică Petrescu, directorul colegiului. Diana este o elevă în care cadrele didactice au încredere că va putea continua performanță. „E o fată frumoasă, inteligentă. Are capacitatea de a se mobiliza foarte bine în situații de competiție. Eu cred că se va descurca foarte bine și la alte competiții de acest gen“, a mai spus managerul colegiului.

Își dorește să devină medic

Competițiile sunt pentru liceancă un stimulent să acumuleze cât mai multe cunoștiințe, pentru că se pregătește să devină medic. „Voi opta pentru medicină, pentru că este ceea ce îmi place să fac. Acest domeniu combină cunoștințe de fizică, chimie și biologie. Ca și domeniu al medicinei, mă fascinează însă neurochirugia“, a spus Diana. Eleva dorește să își construiască cariera în străinătate. „Vreau să plec peste hotare pentru că acolo, la momentul actual, înseamnă aparatură mai bună, în general, condiții mai bune. Tinerii sunt încurajați să participe la activități științifice. Sistemul medical din România este încă la început de drum și mai sunt multe de făcut. În spitale este încă dezorganizare și cred că de acolo pleacă totul. Oamenii ar trebui să știe mai bine ce au de făcut“, a spus Diana Gabroveanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS