12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljColegiul Național „Carol I“, 190 de ani de la înființare

Colegiul Național „Carol I“, 190 de ani de la înființare

Conducerea Colegiului Național „Carol I“ a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că vineri, 20 mai, la Teatrul Național „Marin Sorescu“ va avea loc festivitatea prin care se va marca împlinirea a 190 de ani de la înființarea acestei unități de învățământ preuniversitar (FOTO: GdS)
Conducerea Colegiului Național „Carol I“ a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că vineri, 20 mai, la Teatrul Național „Marin Sorescu“ va avea loc festivitatea prin care se va marca împlinirea a 190 de ani de la înființarea acestei unități de învățământ preuniversitar (FOTO: GdS)

Situat în centrul Craiovei, Colegiul Național „Carol I“ sărbătorește 190 de ani de la înființare. Unitatea școlară își deschide zilnic porțile pentru 2.000 de elevi, care în aceste zile au fost angrenați în diverse competiții și lansări de reviste. Festivitatea aniversară va avea loc însă vineri, începând cu ora 10.00, și se va desfășura la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova și nu în sala Operei Române, ca în anii anteriori, pentru că aceasta din urmă a fost închisă din cauza degradării.

Istoria Colegiului Națio­nal „Carol I“ din Craiova începe în 1826, când doi foști elevi ai lui Gheorghe Lazăr și Ion Heliade, profesorul Stanciu Cătățăneanu și învățătorul Grigore Pleșoianu, au pus bazele Școlii Naționale Medii, a doua unitate de învățământ mediu din România după Colegiul „Sfântul Sava“ din București. Inițial, școala a funcționat în chiliile de la Mănăstirea Obedeanu, apoi în cele de la biserica „Madona Dudu“. Actualul teren al colegiului a fost cumpărat în 1832, cu 600 de galbeni, donați de vornicul Grigore Otetelișanu, urmând ca în 1842 să se inaugureze primul local, care a fost imortalizat de pictorul Theodor Aman în tabloul „Hora Unirii din Craiova“. Colegiul „Carol I“ este un monument arhitectural impresionat, pe care timpul și-a pus amprenta puternic, fiind foarte deteriorat. Se așteaptă renovarea. Directorii unității școlare spun însă că liceul continuă să fie reprezentativ pentru Cetatea Băniei, dar și pentru învățământul preuniversitar național, prin rezultatele obținute de elevi.
„Avem cu ce ne mândri, ținând cont că și trecutul, și prezentul reprezintă pentru noi o adevărată carte pe care o răsfoim cu emoție, cu sensibilitate și mai ales cu bucurie. Împlinim 190 de ani și, străbătând timpul prin forța interioară pe care ne-o oferă rezultatele, acest lucru ne obligă să continuăm tradiția învățământului de calitate. Vineri, începând cu ora 10.00, la Teatrul Național «Marin Sorescu» avem festivitatea aniversară în care un loc aparte îl vor avea elevii și profesorii care au obținut premii la olimpiadele școlare“, a spus Anca Pricină, directorul Colegiului Național „Carol I“ din Craiova. Ziua festivă se va încheia în curtea unității școlare. „Vineri, la ora 21.00, elevii însoțiți de profesorul Octavian Georgescu vor participa la o întâlnire la observatorul astronomic“, a spus directorul adjunct Laura Crăciunoiu.

Media de admitere este în creștere

În ciuda faptului că imobilul central al Colegiului Național „Carol I“ din Craiova este deteriorat, școala este o instituție de învățământ primar, gimnazial, dar și liceal spre care își îndreaptă atenția mulți elevi. Conducerea colegiului a menționat că pentru anul școlar următor a crescut numărul de clase la pregătitoare, iar la liceu s-a păstrat numărul locurilor care au fost aprobate și pentru anul școlar în curs.
„La învățământul primar avem aprobate 19 clase și pentru prima dată la clasa pregătitoare vor fi cinci grupe, pentru clasele I-III vor fi câte patru grupe, iar pentru clasa a IV-a vor funcționa două grupe. La gimnaziu avem cinci clase de a V-a, câte patru clase a VI-a și a VII-a și două clase de a VIII-a. În ceea ce privește liceul, oferta educațională de anul acesta este la fel ca în sesiunea anterioară, adică o clasă de matematică-informatică bilingv engleză, trei clase de matematică-informatică, două clase de științele naturii și trei clase umaniste profil filologie, bilingv engleză, bilingv franceză și bilingv spaniolă“, a precizat directorul adjunct Lucian Chilom. Noutatea pentru liceu constă în faptul că media de admitere este în creștere. Anul trecut, ultima medie de admitere a fost 9,18, după cum au precizat directorii colegiului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS