29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞeful CEO, acuzat că ar fi „cumpărat“ demisia unui director cu banii companiei

Şeful CEO, acuzat că ar fi „cumpărat“ demisia unui director cu banii companiei

Lui Ciobotărică i s-a făcut rău în arestul IPJ Gorj
Lui Ciobotărică i s-a făcut rău în arestul IPJ Gorj

Poliţiştii gorjeni îl acuză pe managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciobotărică, de faptul că a aprobat plata sumei de 120.000 de lei pentru ca un director din cadrul companiei să renunţe la funcţie. Este vorba de Aurel Medinţu, fost director al Diviziei Energetice, căruia i s-ar fi propus plata a cinci salarii compensatorii pentru a pleca de bunăvoie din societate. Laurenţiu Ciobotărică este acuzat de abuz în serviciu şi a fost reţinut miercuri seară de poliţiştii gorjeni. Dorina Jianu, şefa Direcţiei Juridice din CEO, a fost, de asemenea, audiată în acelaşi dosar cu Laurenţiu Ciobotărică, însă a fost lăsată în libertate. „Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Gorj, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, au reţinut pentru 24 de ore un bărbat de 41 de ani, din judeţul Dâmboviţa, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Din cercetări a rezultat faptul că suspectul, în cursul anului 2015, cu ştiinţă şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în sensul că ar fi aprobat şi ar fi acordat o compensaţie financiară unui membru al directoratului pentru încetarea contractului de mandat. Prejudiciul cauzat unității prin desfășurarea acestei activități infracționale este de aproximativ 120.000 lei“, potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

Şi-au declinat competenţa în favoarea DNA

Laurenţiu Ciobotărică urma să fie prezentat joi judecătorilor cu propunere de arestare preventivă, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu şi-a declinat competenţa în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Craiova, în ceea ce priveşte instrumentarea dosarului în care este vizat managerul interimar al CEO. „În cauză există indicii privind săvârșirea unei infracțiuni care este de competența DNA și s-a formulat o propunere de declinare, iar procurorul a dispus prin ordonanță declinarea la DNA, Serviciul Teritoarial Craiova“, a precizat Camelia Caragea, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu. Dosarul a fost preluat astfel de către DNA Craiova care urma să decidă cursul anchetei.

Medinţu le-a explicat poliţiştilor cum a primit banii

Cel care a primit banii, Aurel Medinţu, a fost audiat de poliţişti, înainte de reţinerea lui Laurenţiu Ciobotărică. Medinţu a spus că imediat ce a primit banii a demisionat din funcţie, întrucât managerul interimar nu dorea să îl aibă în echipa sa de conducere, fiind considerat un apropiat al lui Laurenţiu Ciurel, fostul manager privat al CEO. „Problema este în felul următor. Eu nu ştiu cine a reclamat şi ce a reclamat, dar am fost chemat la poliţie şi au fost chemaţi şi cei din CEO. Acolo m-am întâlnit şi cu secretara Directoratului. A fost chemată toată lumea şi întrebările au fost foarte simple: cum s-a ajuns la aceste plăţi compensatorii şi se fac cercetări. Mie mi-au spus că unii nu vor ca eu să mai fiu în Complex, fără să numească pe cineva. Eu am spus că nu-mi dau demisia. Atunci mi-a propus să plec din Complex cu plăţi compensatorii, cu acordul părţilor. În contractul meu de mandat nu erau prevăzute plăţi compensatorii. După ce au aprobat ei în şedinţa de Directorat plăţile compensatorii, la şedinţă am fost trei: eu, Daniel Antonie şi Laurenţiu Ciobotărică. Ei doi au votat pentru acordarea plăţilor compensatorii. Eu am stat până când mi-au intrat banii în cont şi în momentul ăla am semnat acordul de încetare a raporturilor de muncă prin acordul părţilor. Există un acord semnat de mine, după ce s-a pus în aplicare hotărârea de directorat. În hotărâre era vorba de cinci salarii. Am promis că nu mă apuc eu să spun sume. Cei de la Complex ştiu. Au stat de plată. Eu nu mă tem de nimic“, a declarat Aurel Medinţu, fost director al Diviziei Energetice din cadrul CEO.

Ce susţineau şefii CEO după plecarea lui Medinţu

Șefii Complexului Energetic Oltenia au transmis, după plecarea lui Aurel Medinţu din companie, un comunicat de presă în care erau justificate plăţile compensatorii acordate fostului director al Diviziei Energetice: „Contractul de mandat este completat cu prevederile CCM aplicabil la nivelul societăţii. Conform Actului Constitutiv al societăţii, a fost încheiat un acord între CS şi A. Medinţu pentru încetarea contractului cu acordul părţilor, termenii acordului fiind stabiliţi în conformitate cu prevederile Noului Cod Civil referitor la contractul de mandat şi libertatea contractuală, astfel că A. Medinţu a beneficiat de drepturile prevăzute în CCM la nivel de societate. În conformitate cu prevederile legale (Art.155 din CCM 2015; art.163, alin. 1 din Codul Muncii), drepturile salariale negociate sau plătite salariaţilor sunt confidenţiale. Conform prevederilor Legii nr. 544/2001, sumele plătite de către societate ca şi drepturi salariale către angajaţi nu intră în categoria informaţiilor publice expres menţionate“, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia, transmis la începutul acestui an.

Reacţia sindicatelor din CEO

Reprezentanții sindicatelor din minerit și energie se declară îngrijorați de soarta Complexului Energetic Oltenia, în opinia acestora compania fiind implicată într-un nou scandal, după reținerea managerului interimar Laurențiu Ciobotărică pentru abuz în serviciu. Sindicaliştii susţin că imaginea companiei este afectată, după ce şi fostul manager privat al companiei a avut probeme cu legea. De amintit că Laurenţiu Ciurel este trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de parlamentarii Dan Şova şi Victor Ponta, în dosarul acordării preferenţiale de contracte de asistenţă juridică pentru fostele complexuri energetice de la Rovinari şi Turceni. Conducerea CEO a fost asigurată joi de Ionel Ilie, director al Diviziei Energetice şi membru al Directoratului CEO. Acesta era cel care îi ţinea locul lui Ciobotărică atunci când acesta lipsea din societate. Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a anunţat însă că vor fi luate măsuri şi s-a declarat îngrijorat de ce se întâmplă la CEO: „Sunt deosebit de îngrijorat de situația de la Complexul Energetic Oltenia și de suspiciunile care planează asupra unora dintre cei care conduc societatea. Nu avem nici o ezitare în cazurile de corupție și imediat ce vom avea confirmări minime din partea organelor legale vom începe demersurile de îndepărtare din companie a acestor persoane. Vă reamintesc faptul că avem de gestionat un domeniu excepțional de dificil și deja am făcut trei plângeri penale la Compania Națională a Uraniului, iar subiectul zilei este dosarul Rompetrol în care Ministerul Energiei s-a constituit în parte civilă. Sunt dovezi clare a moștenirii teribile pe care o are România în domeniul energetic“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS