5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProduse de patiserie, coafuri și roboți la târgul liceelor

Produse de patiserie, coafuri și roboți la târgul liceelor

Liceele din Craiova și-au expus, ieri, la Centrul Multifuncțional, ofertele educaționale pentru anul școlar 2016-2017. Pentru a-i atrage pe elevii de gimnaziu, liceenii, dar și profesorii au organizat demonstrații practice la standurile de prezentare. Astfel, cei care au fost ieri la Târgul ofertelor școlare au avut ocazia să vadă demonstrații diverse, de la coafuri și machiaje până la produse de patiserie și chiar crearea unor linii tehnologice. Liceele cu profil sportiv, dar și cele teoretice și-au etalat cupele și medaliile obținute la concursuri.

Târgul ofertelor educa­ționale a atras ieri sute de elevi de la școlile gimnaziale din Craiova și județ, care au dorit să cunoască oferta liceelor pentru anul școlar următor. Evenimentul a fost deschis oficial de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj, care au făcut apel la părinți să fie atenți la specializări și opțiuni pentru că este foarte greu să mai schimbe opțiunea după ce au făcut-o. De altfel, cei care au trecut pe la târg au aflat și noutăți. Reprezentanții Liceului „Spiru Haret“ au anunțat că nu mai percep taxe de școlarizare, chiar dacă este unitate școlară particulară. „Nu o să se mai plătească taxe de școlarizare pentru liceu și școală profesională, pentru că primim de la bugetul de stat finanțarea per elev. În plus, și noi decontăm naveta elevilor“, a anunțat Ionică Ion, directorul unității școlare. Pentru a-i convinge pe elevi, la standul acestei unități școlare s-au făcut demonstrații practice de coafură și machiaj. „Fac o demonstrație de împletit pentru a arăta ce se poate învăța la specializarea frizer-coafor. Eu am ales această specializare pentru că îmi place și aș vrea să conving și alți elevi să aleagă acest domeniu. Încă din primul an facem practică. Învățăm câte puțin din toate, să împletim, să tundem, să coafăm, iar după ce finalizăm studiile ne găsim și loc de muncă foarte ușor“, a spus Mihaela Tina, elevă la Liceul „Spiru Haret“.

Costumați în bucătari

Elevii de la Colegiul de Industrie Alimentară Craiova s-au costumat în bucătari pentru a împărți flyere cu oferta educațională. De altfel, la standul liceului au fost expuse produse realizate de ei. „Am venit la oferta liceelor costumat în bucătar, pentru că vreau să le arăt și elevilor de clasa a VIII-a că este o meserie foarte bună și foarte căutată. Eu sunt în clasa a X-a și până acum am învățat foarte multe lucruri. O parte din produsele pe care știm să le facem sunt expuse, de la pâine, la aperitive și prăjituri. Este o șansă pentru cei care vor să învețe o meserie şi există și avantajul că mulți elevi după ce finalizează studiile liceale s-au angajat și în țară, și în străinătate“, a spus Claudiu Chiș, elev în clasa a X-a la Colegiul de Industrie Alimentară din Craiova.

Machete complexe și paradă de medalii

Colegiul „Ștefan Odobleja“ și-a amenajat standul cu machete care au atras multe priviri. Un robot programat prin intermediul calculatorului care punea produse pe o bandă a stârnit curiozitatea multora dintre cei prezenți. Astfel, cei interesați au aflat că dacă vor opta pentru mecatronică vor învăța cum să facă linia tehnologică, dar și care sunt lucrările necesare de întreținere. „Macheta face parte din cadrul laboratorului de mecatronică. Este unul dintre cele mai dotate laboratoare din județ, conține roboți industriali, și urmează să se facă o nouă investiție cu suport financiar extern pentru extinderea acestui laborator. Ceea ce am adus azi la târg este o linie tehnologică asistată de un roboțel. Elevii vor învăța să facă o asemenea linie, vor învăța, de asemenea, să facă programare“, a spus Valentin Olaru, maistru instructor la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova. În evidență a ieșit și Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, care a pus la stand o parte dintr-o mașină Ford, dar și Liceul „George Bibescu“, care a prezentat un panou electric complex. Liceele teoretice au pus accent pe prezentarea performanțelor școlare și și-au etalat cupele și medaliile, atât la standuri, cât și prin intermediul mascotelor.

Elevii, orientați spre profesii care asigură locuri de muncă

Elevii de clasa a VIII-a care au vizitat standurile s-au orientat spre specializări care să le faciliteze admiterea la facultate. Unii dintre ei erau interesați de profiluri care să le asigure pregătirea pentru a deveni medici sau polițiști. „Îmi doresc să optez pentru Colegiul «Nicolae Titulescu» din Craiova, specializarea filologie, pentru că pe viitor vreau să mă pregătesc pentru Academia de Poliție. Este o profesie care îmi place“, a spus Andreea Dincă. Tot pentru profesia de polițist vrea să se pregătească și un alt elev de la Școala nr. 34 din Craiova, dar el are o altă opțiune în ceea ce privește liceul. „Aș dori să optez pentru Liceul Pedagogic, specializarea științe ale naturii, pentru că îmi plac mult disciplinele din această arie curriculară. În plus, la această specializare sunt și frații mei. După ce voi termina liceul, voi opta pentru facultate și apoi voi face Academia de Poliție“, a spus Elisei Moțârlan. Elevii cu medii mari s-au îndreptat și spre colegiile centenare. „Oscilez între Colegiul «Elena Cuza» și Colegiul «Carol I». Îmi doresc să învăț la un profil teoretic pentru că am aptitudini în această arie. Nu știu, deocamdată, pentru ce profesie mă voi pregăti pentru că mă tot gândesc și răzgândesc. Sunt sigură că, dacă mă voi orienta spre un colegiu bun, voi alege și o profesie care să mi se potrivească“, a spus Rebeca Constantinescu, elevă la Școala Ethos din Craiova. Elevii mai au la dispoziție cel puțin două luni până când își vor face opțiunile. Acestea vor avea la bază și mediile obținute la evaluarea națională și în anii de studiu. Prima etapă de admitere va avea loc în perioada 8-12 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS