16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLiceele la care se susțin examene speciale pentru admitere

Liceele la care se susțin examene speciale pentru admitere

La Liceul CFR din Craiova există clasă de instructor sportiv - fotbal, handbal, baschet (FOTO: GdS)
La Liceul CFR din Craiova există clasă de instructor sportiv – fotbal, handbal, baschet (FOTO: GdS)

Elevii care vor să fie admiși în clasa a IX-a la specializări vocaționale – sport sau arte, la clase de bilingvă sau la profil pedagogic trebuie să susțină examene suplimentare față de evaluarea națională. Probele de verificare se desfășoară în luna mai, iar înscrierile se fac la centre în perioada 23-24 mai.

Examenele de verificare a cunoștințelor specifice pentru admiterea în clasa a IX-a se susțin în perioada 25-28 mai. Cele mai multe probe le au de susținut elevii care optează pentru profilul pedagogic de la Colegiul „Ștefan Velovan“ din Craiova, şi anume patru. Una este de aptitudini muzicale şi vizează auzul muzical, simțul ritmic, memoria muzicală, calitățile vocale, iar a doua e o probă de verificare a aptitudinilor fizice, care implică elemente de gimnastică acrobatică, dar și alergare pe distanța de 600 de metri.
De asemenea, candidații trebuie să dovedească și că au aptitudini artistice, fiind puși să facă un desen. Examenul constă și în susținerea unui interviu care implică recitarea a două-trei strofe dintr-o poezie la alegere, o lectură la prima vedere, dar și conversație cu comisia de examen pe o temă dată. Toate aceste verificări se fac pentru specializarea învățător-educatoare, pentru care sunt alocate 56 de locuri. Rezultatul fiecărei probe se apreciază cu „admis“ sau „respins”. Respingerea la o probă atrage după sine obținerea calificativului „respins“ la probele de aptitudini.

Liceele tehnologice și-au făcut clase de sport

Pe lista unităților de învățământ care organizează examene de admitere se găsesc și câteva licee tehnologice, care au adăugat în oferta educațională clase sportive. Liceul Tehnologic Auto Craiova a înființat o clasă de instructor sportiv – fotbal, Liceul Tehnic Energetic are o clasă de instructor sportiv – fotbal, handbal, baschet, tenis de masă, iar Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova are în oferta educațională și o clasă de instructor sportiv – fotbal, handbal, baschet.
De asemenea, clase cu profil sportiv mai sunt și la Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ – specializarea volei, precum și la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu“, cu specializări pe atletism și scrimă.

Examene și pentru clasele în regim bilingv

Elevii care vor să studieze la clase în regim bilingv trebuie să susțină într-o singură zi examen scris, dar și oral prin care să dovedească, în funcție de opțiunea făcută, că au cunoștințe de limba engleză, germană, franceză sau spaniolă. Specializări de acest fel sunt la patru unități școlare din Craiova, respectiv Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Național „Carol I“, Colegiul Național „Elena Cuza“, dar și la Liceul „Voltaire“. Elevii care au certificate de competență lingvistică egal sau superior nivelului A2 își pot echivala examenul. Cei care susțin însă probele de competențe lingvistice trebuie să se înscrie la Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova, care a fost desemnat centru de examen, și să obțină minimum media 6.
„Sunt foarte mulți elevi care optează pentru clasele de bilingv, ceea ce este un lucru îmbucurător. La finalul liceului, acești elevi dobândesc un atestat de competențe pe care îl pot folosi ca atu la angajare. Pentru a fi admiși la aceste specializări, elevii susțin un examen scris și unul oral. Nota minimă de promovare a unei probe este 5, dar media trebuie să fie minimum 6 pentru a putea opta. Media de la acest examen certifică cunoștințele elevilor pentru profilul respectiv și sunt folosite pentru departajare“, a declarat Carmen Ștefănescu, directorul adjunct al Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, unitatea școlară cu cele mai mari medii de admitere.
Examene vor susține și elevii care au optat pentru profil teologic, existent la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul“ și la Liceul Teologic Adventist, dar și cei care optează pentru Liceul de Arte din Craiova.Toate aceste examene au rol preliminar. Media de admitere la liceu este formată din 75% media de la evaluarea națională și 25% media anilor din gimnaziu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS