8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul comunei Murgași, condamnat pentru abuz în serviciu

Primarul comunei Murgași, condamnat pentru abuz în serviciu

Judecătorii craioveni au hotărât să-l condamne la un an de închisoare cu suspendare pe edilul din Murgași (Foto: Arhiva GdS)
Judecătorii craioveni au hotărât să-l condamne la un an de închisoare cu suspendare pe edilul din Murgași (Foto: Arhiva GdS)

Primar al comunei doljene Murgași din anul 1996, Constantin Nedelea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual. În același dosar au mai fost condamnați, tot cu suspendare, administratorul unei societăți comerciale și dirigintele de șantier care a asigurat dirigenţia de şantier pentru obiectivul „Traversare cursuri de apă şi alimentare cu apă în comuna Murgaşi“.

Povestea ilegalităților de care au fost acuzați cei trei inculpați începe în 2007, când Primăria Murgași a contractat lucrarea de investiţii „Traversare cursuri de apă şi alimentare cu apă în comuna Murgaşi“, execuţia fiind atribuită firmei SC Oltana Montaj SA Craiova, administrată de Dumitru Palada. Contractul, cu o valoare totală de 1.293.058 de lei, a fost semnat pe 14 septembrie 2007 și a avut ca obiect extinderea alimentării cu apă în satul Veleşti, alimentarea cu apă a satului Rupturile şi construirea unui pod în Murgaşi. Dirigenţia de şantier pentru lucrări a fost asigurată de Constantin Adam. Anchetatorii au reținut că, „în urma verificărilor efectuate, a rezultat că o parte din cantităţile de lucrări înscrise în situaţiile de plată întocmite şi confirmate nu fuseseră executate la data întocmirii acestora, dar nici ulterior, până în luna noiembrie 2010, când s-a procedat la inventarierea acestora de către o comisie numită în perioada controlului Curţii de Conturi Dolj“.
În fața anchetatorilor, Palada a susținut că a stabilit cu reprezentanţii beneficiarului – inculpaţii Constantin Nedelea și Constantin Adam – că lucrările neefectuate nu erau esenţiale, iar, în schimb, SC Oltana Montaj SA a executat o serie de operaţiuni conexe lucrărilor prevăzute în proiectul tehnic, dar care nu erau prevăzute în proiect şi în contract. Și asta fără a fi încheiat vreun act adiţional la contract.
La rândul său, Constantin Adam a explicat că a confirmat recepţionarea lucrărilor, deşi știa că nu corespundeau cu situaţia reală din teren, „în sensul că anumite lucrări fuseseră executate în cantităţi mai mici decât cele înscrise în documentele aprobate“, au mai reținut anchetatorii. Adam a mai susținut că „a considerat că lucrările şi echipamentele lipsă vor fi executate/montate ulterior de către SC Oltana Montaj SA, situaţie pe care a adus-o la cunoştinţă primarului, inculpatul Constantin Nedelea, fiind acceptată fără obiecţiuni“.
Dacă Adam și Palada au recunoscut acuzațiile anchetatorilor, edilul Constantin Nedelea a susținut că a aprobat la plată lucrări inexistente pentru că… fuseseră confirmate de executant și dirigintele de șantier. Procurorul de caz nu l-a crezut pe primar și a reținut că „susținerile inculpatului Nedelea Constantin vor fi înlăturate ca nesincere, având în vedere declarațiile celorlalți inculpați, reprezentantul executantului și dirigintele de șantier, care au recunoscut faptul că actele au fost încheiate și semnate în acest mod și cu acordul primarului“.

Condamnați cu suspendare la Judecătoria Craiova

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a celor trei inculpați în iulie 2014, iar miercuri, pe 27 aprilie, Judecătoria Craiova s-a pronunțat în acest dosar.
Edilul Nedelea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual, iar Dumitru Palada și Constantin Adam au primit câte opt luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Instanța a constatat că prejudiciul stabilit de procurori (57.185 de lei) a fost recuperat în totalitate. Anchetatorii au reținut că, în martie 2011, SC Oltana Montaj SA a predat Primăriei Murgași o parte din echipamentele lipsă, iar pentru diferență s-a convenit compensarea cu contravaloarea unor lucrări executate și facturate, însă neachitate de beneficiar.
În urma verificărilor făcute de Curtea de Conturi, pe teren nu au fost găsite o pompă de incendiu, două contoare de apă, un hidrofor, două ventilatoare, 50 mp pereţi tip sandwich, 33 mp învelitoare, zece metri jgheaburi din tablă, șase metri burlane din tablă, 32 metri de glafuri din tablă, 34 mp pardoseli din ciment sclivisit. S-a mai stabilit că, cu ocazia construcției podului peste pârâul Gemărtălui, constructorul a „uitat“ să monteze 293 de metri cubi de gabioane umplute cu piatră brută, iar în cazul unui drum nu a mai folosit 100 de metri cubi de balast.
Hotărârea de miercuri a Judecătoriei Craiova nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de inculpați și procurori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS