16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIlegal: Craiova, groapa de gunoi a ţării

Ilegal: Craiova, groapa de gunoi a ţării

La depozitul ecologic de la Mofleni este adus ilegal gunoi din alte județe cu mașini ale unei firme conduse de celebrul personaj Călin Stoia, condamnat cu suspendare într-un dosar al DNA. Stoia este cercetat și în dosarul de corupție al fostului primar din Cluj, Sorin Apostu, care îi ceruse șpagă pentru a-i atribui un contract de salubrizare. Atât contractul semnat de Primăria Craiova cu firma care administrează groapa de gunoi, Eco Sud, cât și acordul integrat de mediu emis în 2015 de Agenția pentru Protecția Mediului Dolj precizează că la Mofleni se depozitează doar deșeurile din Craiova și restul județului. Garda de Mediu Dolj s-a sesizat și va demara o anchetă pentru a verifica situația.

Informația privind posibile depozitări ilegale de deșeuri din alte județe la groapa de la Mofleni a fost făcută publică acum o săptămână de fostul consilier PNL, Dan Cherciu, candidat la primărie din partea Alianței pentru Craiova. „La sesizarea unor cetățeni, am fost la groapa de gunoi să fac fotografii cu camioane care vin din Reșița, deci dintr-o altă localitate, de la câteva sute de kilometri de Craiova, camioane încărcate cu zeci de tone de gunoi, care sunt depozitate la această groapă de la Mofleni“, spunea Cherciu, care a publicat pe pagina sa de facebook și fotografii cu respectivele camioane. Mergând pe firul informațiilor, GdS a verificat cele declarate de Cherciu și a descoperit mai multe camioane înmatriculate în județul Caraș Severin care au intrat și au ieșit din incinta depozitului de la Mofleni. Camioanele erau inscripționate cu numele Brantner Servicii Ecologice, care are sediul în Cluj-Napoca. Informația părea greu de crezut. De ce ar fi dispusă o firmă să transporte gunoi din Caraș-Severin, aflat la aproape 300 de kilometri distanță, deci 600 de kilometri dus-întors, în condițiile în care acest lucru costă foarte mult? Oricât de greu ar fi de înțeles, gunoiul menajer din Reșița ajunge într-adevăr în groapa de gunoi de lângă Craiova. Ilegal, însă. Într-un răspuns trimis GdS, administratorul gropii de gunoi de la Mofelni, Eco Sud, oferă informații incomplete în această problemă.
„Compania Eco Sud administrează și gestionează în prezent Depozitul Ecologic pentru Deșeuri Menajere și Industrial Asimilabile Mofleni, realizat printr-o investiție privată, destinat tratării și eliminării deșeurilor nepericuloase. Operarea depozitului ecologic se realizează cu respectarea autorizației integrate de mediu eliberată pentru acest obiectiv. Eco Sud contribuie anual la bugetul local cu un procent din veniturile obținute, în funcție de operator și tipul deșeului depozitat. În viitor, în cadrul proiectului «Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj», depozitul deja existent, destinat a deservi întregul județ, va reprezenta unul din pilonii principali ai scăderii cantităților de deșeuri depozitate, alături de stația de sortare și cea de compostare care urmează să fie construite în incinta depozitului. În scopul realizării celor două investiții și din dorința de a veni în sprijinul cetățenilor municipiului Craiova și ai întregului județ Dolj, Eco Sud a pus la dispoziția autorităților o suprafață de teren de 5 hectare din incinta depozitului. În ceea ce privește aspectul semnalat de dumneavoastră, vă precizăm că între societatea Eco Sud SA și compania Brantner Servicii Ecologice SA nu a existat niciodată un raport contractual, iar autoutilitara din pozele apărute în social media aparține companiei Truck Continental BSB Auto SRL“, se arată în răspunsul Eco Sud. GdS a întrebat Eco Sud dacă este legal să depoziteze gunoi din alte județe, dar reprezentanții societății au precizat că vor răspunde în cel mai scurt timp.

Green Eco Bauer: Ducem gunoiul din Reșița la Craiova până în iunie

GdS a discutat cu directorii firmelor implicate în transport, iar reprezentantul uneia dintre ele a recunoscut că transportă gunoiul la Craiova.
„Noi suntem singurul operator pe colectare, dar există alt operator pe stația de sortare – transfer a deșeurilor din Reșița. Noi colectăm și depunem gunoiul la stația respectivă, avem mașinile noastre de colectare, achităm contravaloarea pe tonă când lăsăm gunoiul și deșeurile aici. Ulterior, ei sortează, valorifică ce se poate recicla și restul se transportă pe la diferite depozite din cele mai apropiate localități. Trebuie menționat că în Reșița depozitul este închis, deci aici nu este un depozit final disponibil. Din acest motiv duc gunoiul în mai multe zone, am înțeles ceva de Vâlcea, Horezu, dar nu știu unde merg acum. Ei nu au mașini de transport și am înțeles că au contracte cu firme de transportatori și au închiriate containerele de la firma Brantner. Cei care operează pe rampa de colectare se numesc Green Eco Bauer. Eu știu că noi avem închiriate aceste containere firmei care administrează rampa de sortare transfer și nu avem nici o legătură cu transportatorii. Containerele noastre sunt albe și sunt inscripționate cu numele firmei și numărul de contact. Dar nu sunt închiriate de la punctul nostru de lucru, cred că sunt de la Cluj“, a spus Marius Burileanu, reprezentant Brantner Reșița.
Reprezentantul Green Eco Bauer, firmă aflată în insolvență, este fostul viceprimar din Reșița, Sorin Simescu. Acesta este acționar și la firma Truck Continental BSB Auto SRL, înființată la sfârșitul anului trecut, societate despre care amintea comunicatul Eco Sud.
„Noi ducem gunoiul menajer și la Depozitul Ecologic de la Mofleni, avem contract cu Eco Sud. Suntem două firme private, două SRL-uri care ducem și la Mofleni, și la Vulcan, și la Timișoara, Arad, Horezu, pentru că în Caraș-Severin sistemul de implementare nu a dat roade și depozitul nostru ecologic nu s-a terminat. Avem contracte cu toate aceste depozite. Containerele sunt închiriate de la Brantner, avem și de la alte firme, cum ar fi Rosal Urbis din Caransebeș. Mașinile care vin sunt de la noi, din Caraș-Severin. Până în luna iunie vom continua să aducem gunoiul în Craiova. Sperăm că în luna iunie se va deschide depozitul ecologic din Caraș-Severin. Nici nouă nu ne convine să aducem gunoiul 600 km sau să mergem până la Arad sau Horezu. Sunt costuri mari de operare și nici noi nu am vrea. Este o situație gravă, noi ne-am îndreptat spre județele mai apropiate care au astfel de depozite, care sunt ecologizate și au capacitate de preluare“, a recunoscut Sorin Simescu, reprezentantul Green Eco Bauer. La rândul lui, reprezentantul Brantner Group Cluj spune că mai multe containere au fost închiriate firmei din Reșița.
„Noi nu avem contracte cu depozitul din Craiova, suntem, într-adevăr, operatori în mai multe orașe din țară, dar în Reșița suntem exclusiv pe colectare. Au fost văzute containere cu numele firmei noastre la depozitul ecologic din Mofleni fiindcă noi avem astfel de containere închiriate unei societăți din Reșița. Există posibilitatea ca această firmă să transporte în Craiova deșeurile menajere pentru că au contracte cu mai multe depozite din regiuni învecinate. Am înțeles că au închiriate autovehicule de la diverși transportatori, cel mai probabil din Caraș-Severin și de la noi doar containerele“, a declarat Ionel Ploaie, reprezentant Brantner Group Cluj.
De numele Brantner este legat scandalul finalizat cu o condamnare și o urmărire penală în care a fost implicat diretorul general, Călin Stoia. Acesta a fost condamnat cu suspendare și este urmărit penal în dosarul de corupție al fostului primar din Cluj, Sorin Apostu, care i-ar fi cerut șpagă pentru a-i atribui un contract de salubrizare în Cluj-Napoca. Stoia a rămas celebru după ce în interceptările din dosarul penal declara că nu se dă nici jos din pat pentru 50.000 de euro.

Eco Sud, obligat să accepte gunoi doar din Dolj

Are, însă, voie Eco Sud să accepte în depozitul din Craiova gunoi din alte județe? Nu. Potrivit contractului nr. 17 din 2002 semnat cu Consiliul Local Craiova se arată că la depozitul de la Mofleni se transportă deșeuri din Craiova. 11 ani mai târziu, în 2013, consiliul local a votat modificarea contractului printr-un act adițional ca urmare a faptului că în județul Dolj urma să se implementeze Master Planul General de Deșeuri, proiect din fonduri europene, care prevedea construirea mai multor stații de sortare și compostare, achiziționarea a sute de containere îngropate pentru Craiova și desemnarea unui operator unic care să colecteze și transporte gunoiul la Mofleni. Formularea din Hotărârea de Consiliu Local nr. 3/2013 nu lasă loc de interpretare.
„La art. 4, cap.III OBIECTUL CONTRACTULUI din Contractul de asociere nr. 17/2002, modificat prin actele adiţionale ulterioare, se adaugă alin. 2 care va avea următorul conținut: «Se extinde aria de depozitare (preluare) a deşeurilor în depozitul ecologic de la Mofleni, administrat de SC ECO SUD SRL în baza prezentului contract, cu actele adiţionale ulterioare, pentru toate unitățile administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) de Gestionare a Deşeurilor ECODOLJ», se arată în actul adițional. Deci, extinderea pleacă de la Craiova și acoperă tot județul. Din ADI Ecodolj fac parte toate comunele și orașele din Dolj.
De asemenea, faptul că la groapa de la Mofleni se duce doar gunoi din Dolj scrie și în autorizația integrată de mediu emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Dolj pentru Eco Sud în vara anului trecut. La punctul 8 „DESCRIEREA INSTALAŢIEI ŞI A FLUXURILOR TEHNOLOGICE EXISTENTE PE AMPLASAMENT“ din proiectul care a stat la baza emiterii autorizației, Agenția scrie următoarele: „Depozitul de deşeuri Mofleni va deservi toate localitățile rurale și urbane de pe raza județului Dolj“.
Reprezentanții Gărzii de Mediu Dolj au precizat pentru GdS că vor face o investigație pentru a vedea situația reală de la depozit. La rândul lor, reprezentanții Primăriei Craiova au cerut și ei explicații Eco Sud, dar, ca și presa, așteaptă un răspuns în cel mai scurt timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS