21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedaliați cu aur la Salonul de Invenții de la Geneva

Medaliați cu aur la Salonul de Invenții de la Geneva

Prof. univ. dr. Ileana Diana Nicolae și prof. univ. dr. Petre Nicolae, prezenți la Salonul de Invenții de la Geneva
Prof. univ. dr. Ileana Diana Nicolae și prof. univ. dr. Petre Nicolae, prezenți la Salonul de Invenții de la Geneva

O echipă de cadre didactice de la Universitatea din Craiova a obținut medalia de aur la Salonul de Invenții de la Geneva pentru crearea un sistem de măsurare pentru determinarea pierderilor de energie electrică. Invenția se numește „Sistem și metodă de măsurare pentru determinarea simultană a mărimilor electrice din stații, substații și posturi de transformare“.
Proiectul a fost coordonat de prof. univ. dr. Petre-Marian Nicolae de la Facultatea de Inginerie Electrică, care a lucrat împreună cu cadrele didactice Gabriel-Cătălin Vlăduț, Mircea-Cătălin Constantinescu, Ileana-Diana Nicolae, Marian-Ștefan Nicolae și Ioana-Irina Constantinescu. Inițiatorii sistemului spun că totul a pornit de la o solicitare.
„S-a căutat o soluție de eficientizare a consumului de curent electric din stația de la Patria. Prin aplicarea acestui sistem de măsurare s-a observat că există distorsiuni armonice în rețea 23% și că după aplicarea unui filtru activ se pot reduce la 6%-7%. Aceste distorsiuni armonice determină pierderi de energie electrică“, a precizat profesorul Petre Nicolae. Inițatorii invenției spun că sistemul descoperit de ei poate fi folosit atât de persoanele fizice, cât și de consumatorii economici. „Există norme și recomandări europene prin care distorsiunile armonice care determină pierderile de energie electrică să nu fie mai mari de 8%. Astfel că aceste sisteme de eficientizare create de noi pot fi folosite atât de persoane fizice, cât și de consumatorii economici pentru că au rolul de a reduce curenții armonici din rețelele electrice, prin urmare reduc pierderile de energie electrică. Un exemplu ar fi reducerea pierderilor de energie de la rețelele de transport a energiei electrice sau din rețeaua de alimentare a tramvaiului. Acest sistem de invenție i-a impresionat pe cei prezenți la Salonul de Invenții de la Geneva și am fost contactați chiar de o firmă din Elveția pentru a colabora“, a spus prof. univ. dr. Petre Nicolae.
Cadrele didactice au obținut pentru acest sistem și brevet de inventatori, aprobat în decembrie 2015. De asemenea, cadrele didactice spun că așteaptă un alt brevet de invenție pentru un sistem creat și implementat la Turceni, prin care se evită arderea transformatoarelor de tensiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS