16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Dolj, doar șase grădinițe particulare autorizate sau acreditate

În Dolj, doar șase grădinițe particulare autorizate sau acreditate

Părinții pot afla date despre grădinițele de stat, dar și despre cele particulare  de pe site-ul aracip.eu (FOTO: Arhiva GdS)
Părinții pot afla date despre grădinițele de stat, dar și despre cele particulare
de pe site-ul aracip.eu (FOTO: Arhiva GdS)

În scurt timp va începe înscrierea copiilor la grădinițe. Mulți părinți sunt tentați să aleagă grădinițe particulare. În județul Dolj, numai șase unități sunt autorizate sau acreditate. Inspectorii școlari, dar și reprezentanții Ministerului Educației atrag atenția asupra riscurilor pe care părinții și le asumă alegând o unitate neautorizată. De asemenea, în această lună ministerul a publicat un ghid în care arată părinților cum să-și aleagă o grădiniță, putând fi găsite date directe și despre grădinițele de stat.

Autorizarea sau acre­ditarea unei grădi­nițe este dată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – ARACIP. Pentru a obține aviz, unitatea de învățământ, fie de stat, fie particulară trebuie să dețină obligatoriu autorizațiile sanitare și de securitate la incendi, personalul didactic, dar și cel auxiliar și de îngrijire să fie calificat, să aibă mobilier corespunzător, iar planificarea și desfășurarea procesului de educație să respecte prevederile legale.
În județul Dolj, numai șase unități particulare respectă aceste principii. Acestea sunt Grădinița cu program normal „Ethos“, Grădinița româno-catolică „Sfântul Anton“, Grădinița cu program normal „Axia“, care sunt acreditate, iar Grădinița cu program normal „Madona Dudu“, Grădinița cu program prelungit „Little Diamonds“ și Grădinița cu program prelungit „Raykids“ sunt autorizate și trebuie ca după trei-patru ani de la începerea activității să solicite acreditarea.
„Restul unităților particulare care poartă numele de grădiniță funcționează ilegal. Sunt și situații în care și-au pierdut autorizația pe parcurs. În toate aceste unități, inspectorii școlari nu pot controla pregătirea personalului și nu pot interveni nici dacă au loc alte evenimente“, a precizat Ani Drăghici, inspector școlar.
De asemenea, la fiecare cinci ani, orice grădiniță trebuie evaluată, pentru a se verifica, din nou, respectarea cerințelor legale de funcționare, dar și pentru a se evalua calitatea educației oferite de acea grădiniță. Rezultatele evaluărilor sunt afișate pe site-ul aracip.eu. În rapoartele de evaluare, părinții au acces la date referitoare la câți elevi are unitatea respectivă, calificarea cadrelor didactice, dar și la rezultatul evaluării privind baza materială și respectarea normelor legale în activitatea educațională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS