De ce apar alimente nerecomandate în grădinițeMeniurile făcute de grădinițe pentru preșcolari reprezintă 70% din alimentația unui copil. Legislația în vigoare după care se fac rațiile zilnice, respectiv Ordinul 1563/2008, stabilește o listă a produselor nerecomandate și specifică în primele articole că acestea sunt interzise în unitățile de învățământ preșcolar. O parte din alimentele respective, cum ar fi biscuiți, mezeluri, produse de patiserie, le-am găsit, în urmă cu două săptămâni,  în meniurile preșcolarilor și am întrebat DSP Dolj dacă a luat măsuri. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj spun că textul de lege le permite prin faptul că, în ultima parte, la capitolul Piramida alimentelor, sunt specificate gramajele zilnice și pentru o parte din produsele nerecomandate. 

Conform Ordinului 1563/2008, în unitățile de învăță­mânt preșcolar, meniurile copiilor nu ar trebui să conțină alimente cu conținut mare de zaharuri (prăjituri, bomboane, acadele), alimente cu conținut mare de grăsimi (hamburger, cartofi prăjiți, produse de patiserie, alimente preparate prin prăjire, maioneză, brânză topită, brânzeturi tartinabile cu conținut de grăsime peste 20%), alimente cu conținut mare de sare, băuturi răcoritoare cu excepția apei minerale și a celei potabile, alimente cu conținut de peste 300 de calorii pe unitatea de vânzare. Respectivul ordin, dar și Legea 123/2008 prevăd că aceste alimente sunt interzise să fie pregătite și distribuite în unitățile de învățământ preșcolar. Cu toate acestea, la sesizarea unui părinte, am observat faptul că se regăsesc în meniurile copiilor. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj, autoritatea care răspunde de respectarea legislației pentru sănătate, spun însă că folosirea acestor alimente nerecomandate este permisă tot de textul Ordinului 1563/2008. „Conform Anexei 2 din Metodologia de aplicare a legii, la punctul a), principiul de bază în alimentația copilului este asigurarea unei diversități alimentare, ceea ce înseamnă consumul pe parcursul unei zile de alimente din toate grupele și subgrupele alimentare. De asemenea, la punctul b) se specifică asigurarea unei proportionalități între grupele și subgrupele alimentare, adică un aport mai mare de fructe, cereale integrale, lapte și produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conținut crescut de grăsimi și adaos de zahăr, ceea ce la toate grădinițele menționate, și de altfel în toată alimentația colectivităţilor de copii din județ, se respectă. La punctul 4 este dat chiar un exemplu de asociere a alimentelor într-un meniu de mic dejun care conține pâine cu gem sau biscuiți asociat cu lapte sau ceai şi cu preparate din carne, iar la punctul 5 este specificată obligativitatea asigurării unui „necesar caloric și de micronutrienți conform vârstei“, susțin reprezentanții DSP Dolj. În ceea ce privește folosirea în meniuri a mușchiului file sau a șuncii presate, reprezentanții DSP Dolj explică faptul că aceste produse nu sunt mezeluri. „La art. 5, în stabilirea echivalentelor alimentare, observăm ca șunca de Praga și mușchiul file sunt considerate specialități din carne și nu mezeluri“. De asemenea, DSP Dolj spune că în piramida alimentelor, la ultimul punct, „la recomandări nutriționale apare, pentru preșcolari, o porție din produsele: croissant mic, brânză topită (35 g), mezeluri (50 g), unt (20 g)“. În tabelul la care fac referire reprezentanții DSP Dolj, la această ultimă serie de alimemente apare însă și mențiunea „ocazional“.

Produsele de patiserie, permise din lipsă de personal în grădinițe


În ceea ce privește avizarea meniurilor, reprezentanții DSP Dolj spun că se ocupă doar de respectarea rației de calorii. DSP nu avizează meniurile săptămânale în colectivitățile de copii din județul Dolj, acestea sunt, conform art. 11 din Ordinul 16563/2008, „avizate de către personalul medical (medicul școlar din colectivitate) și aprobate de către conducătorul unității. DSP, prin serviciile de supraveghere a stării de sănătate în colectivitățile de copii și Inspecția Sanitară de Stat, verifică respectarea legislației (calculul rației alimentare de către personalul medical al colectivității – Anexa 4, art. 1, meniul zilnic, alimentele existente în magazia unității“, se arată în răspunsurile reprezentanților DSP Dolj. De asemenea, distribuirea produselor de patiserie, care apar ca interzise, este pusă pe seama lipsei de personal sau a dotărilor slabe din grădinițe. „În urma concluziilor anchetelor alimentare, deoarece gustarea de la ora 10.00 este asigurată integral din fructe și legume proaspete, pentru a echilibra și a asigura necesarul celorlalte categorii de alimente, la gustarea de la ora 16.00 se introduc uneori și alte produse în afara fructelor. Normarea insuficientă cu personal în cantine sau limitările cauzate de dotarea din bucătărie (număr plite, cuptoare) fac imposibilă prepararea zilnică în acele cantine a gustării de după-amiază. Uneori gustarea este asigurată de firme de patiserie din oraș, care dețin însă autorizațiile necesare, furnizează avize de însoțire a mărfii, etichetează corect produsele, precizând ingredientele, termenul de valabilitate, acestea fiind proaspete, realizate în laboratoarele proprii, respectând principiile unei alimentații corecte, conținând fructe sau produse lactate permise, fără a fi permise cremele sau cacao. Nu se distribuie în grădinițe dulciuri rafinate, sucuri din comerț, produse de tip fast food“, mai spun reprezentanții DSP Dolj.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 21 aprilie 2016

Actualitate

» Tânărul salvator canin
» George Banu – Doctor Honoris Causa la Craiova
» Romeo şi Julieta dintre noi…
» Radio Sud, 19 ani de emisie
» Anvelopare în ritm de melc
» ÎCCJ nu mai prelungește arestul preventiv pentru deputatul Nicolae Păun
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» “Şcoala altfel” în localităţi rurale din judeţul Dolj
» Peste 500 de elevi au participat, în această săptămână, la concursurile organizate de pompieri
» Flacăra olimpică pentru Jocurile Olimpice de la Rio a fost aprinsă în Grecia
» Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele Porosenko
» Pompierii mehedinţeni în misiune de Zilele Severinului
» Augustin Lazăr este noul Procuror general al României

Publireportaj

» Urzicuţa – comuna care nu ratează nici o ocazie de a accesa fonduri europene

Local

» Pe meleagurile natale ale savantului Ştefan Odobleja

Dolj

» Doljul a obținut premiul I la olimpiadele de română și biologie
» Bălăceala de la Water Park-ul Craiovei te seacă la buzunar
» Angajaţi ai serviciilor sociale, doi bătrâni au nevoie de voi!
» Măsoară caloriferul ca să plătești ce consumi
» Tânărul salvator canin
» În Dolj, doar șase grădinițe particulare autorizate sau acreditate
» Teatrologul George Banu, Doctor Honoris Causa al Universității din Bănie
» Premiul Europa pentru Teatru, la Craiova
» Programul Festivalului Internaţional Shakespeare – ediţia X-a, pentru sâmbătă
» Craiova: Expoziţie de icoane pe sticlă, la Casa de Cultură “Traian Demetrescu”
» Craioveancă cercetată pentru conducerea unui vehicul neînmatriculat
» Dorin Lazăr Maior, fostul președinte al Blocului Național al Revoluționarilor, extrădat în România
» Miei pentru Paşte, doar în Piaţa Brestei din Craiova
» Craiova: Olanda – “muzica lalelelor în Stagiunea Europa”
» JCI Cycling Day – ediţia aprilie 2016 la Craiova
» Dolj: Tir cuprins de flăcări în comuna Cârcea
» Programul Festivalului Internaţional Shakespeare – ediţia X-a, pentru vineri

Gorj

» Excursie la Tismana şi Hobiţa pentru studenţii străini de la UCB
» Primăria Târgu Jiu şi Consiliul Judeţean Gorj strâng bani pentru „Cuminţenia Pământului“
» Carne expirată pentru meniul de Paşte
» Gorj: „Pastorala Floriilor” are loc duminica la Stănești
» Gorj: Carne expirată într-un depozit de lângă Stadionul Municipal

Olt

» Olt: Angajat al CFR, lovit de tren la Stoeneşti

Mehedinţi

» Mehedinţi: Acțiuni ale jandarmilor în cadrul campaniei “Copilărie și adolescență fără griji”

Vâlcea

» Vâlcea: Reţinut după ce a tâlhărit o femeie în autogară
» Cercetaşii vâlceni participă la Festivalulul “Bucureşti Quest”

Sport

» Lui Boldici nu-i e frică, Craiova se ridică
» Tenis / Simona Halep, eliminare rușinoasă la Suttgart
» Handbal / Tomas Ryde continuă la naționala feminină a României
» Tenis / Niculescu, eliminată în optimi la Stuttgart
» Atletism / Președintele FRA, Ion Sandu, nu va mai candida la alegerile din octombrie 2016

Educatie

» “Mecatronica şi Robotica 2016” la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova

Magazin

» Horoscop
» Cum arată „cel mai sfânt loc din lume“
» Bancul zilei

Top