12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJaf, nepăsare și furt în masă în pădurea Daneți

Jaf, nepăsare și furt în masă în pădurea Daneți

Pădurea din Daneți se întinde pe 1.200 de hectare, iar la fiecare pas dai mai mult de cioturi decât de arbori. Plantată începând din 2006, pădurea a fost afiliată unui ocol silvic privat care asigura paza, dar la sfârșitul anului 2015 contractul a fost reziliat pentru că proprietarii nu au mai plătit. Deși legea spune clar că orice pădure trebuie să aparțină unui ocol silvic, în Daneți nu se întâmplă asta. Localnicii se plâng că se fură pădurea. Reprezentanții Gărzii Forestiere Vâlcea, care se ocupă de pădurile din toată Oltenia, spun că situația din Dolj este cea mai gravă din regiune și că s-a ajuns aici din cauza nepăsării oamenilor, a autorităților locale, dar și a poliției.

În timp ce alte țări își protejează pădurile, la noi lucrurile stau pe dos. România se află la coada Europei în ceea ce privește suprafața împădurită, dar la furturi suntem primii. Doar 28% din țară este acoperită de păduri, în timp ce media europeană este de 35%. În Dolj, situația este critică, dovadă fiind situația pădurii din comuna Daneți. Aceasta a fost plantată în trei tranșe: în 2006, 2009 și o altă parte recent. Conform legii, pădurea trebuie să fie afiliată unui ocol silvic. S-a întâmplat acest lucru și la Daneți, până la sfârșitul anului 2015, când contractul a fost reziliat pentru neplată. După aceea, rămasă fără pază, pădurea a căzut pradă hoților de lemne. Pe ulițele comunei, oamenii se plâng, dar nu fac nimic să rezolve situația. Florea Mitran este proprietarul a 80 de ari de pădure. „Am și eu proprietate acolo. Am auzit că au tăiat din ea. În rest, nu știu nimic, nu am călcat pe acolo deloc. Am peste 80 de ari de pădure, dar nu am luat niciodată lemne de acolo. Au luat alții, noi nu avem nici o putere. Trebuia să se ia de mult măsuri“, spune bărbatul.
În fața primăriei, o altă localnică este supărată foc. „Se fură și ziua, și noaptea. Vin la poartă cu lemne să le cumperi. Mătușa mea, de 80 de ani, a cumpărat lemne de la un băiat. După aceea, a venit poliția la poartă, a întrebat-o de la cine a cumpărat, ea le-a spus și i-au luat lemnele. I s-a promis că banii îi recuperează de la cel care le furase și i le vânduse ei, dar nu a mai primit nici un leu“, povestește Georgeta Popa.

Primarul: „S-a furat tot timpul din pădure, se fură și acum“

Proprietarii pădurii au înființat la început Asociația Proprietarilor de Pădure Privată și aceasta a încheiat contract pentru pază cu un ocol silvic privat. Președintele acestei asociații a fost, până pe 7 iulie 2014, primarul comunei, Constantin Spiridon, dar el a fost revocat din funcție după ce a fost arestat, fiind acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Cât timp a stat după gratii, până în decembrie 2015, situația a scăpat de sub control. „S-a furat tot timpul din pădure, se fură și acum. Eu săptămâna trecută am fost și am discutat cu președintele ocolului silvic să predau amplasamentul acestei păduri. A rămas ca astăzi (miercuri – n.r.) să ajung la Craiova să încheiem formalitățile, cu toate că nu eram eu direct răspunzător de această situație. În mod normal, trebuia să se ocupe de acest lucru consiliul de administrației al asociației, pentru că nu mai există un președinte, iar pădurea este a oamenilor, nu a primăriei. Am încercat să găsim soluții să o păzim, cu băieți din sat, și am reușit să mai reducem din furturi. Ne-a ajutat și Poliția Locală, dar nu pot să stea acolo tot timpul“ , ne explică primarul.
Edilul comunei spune că a informat localnicii să sesizeze organele abilitate cu privire la furturi. „Am discutat de mai multe ori cu cetățenii. Le-am spus să sesizeze organele abilitate, dar nu face nimeni acest lucru. Poliția a dat 28 de amenzi, a făcut dosare, dar știți cum e cu dosarele, se prelungesc mereu termenele…. Sunt 10-15 persoane în comună care se ocupă cu furtul“, adaugă Constantin Spiridon.
Polițiștii din cadrul IPJ Dolj spun că că, numai anul acesta, agenții din Daneți au aplicat sancțiuni în baza legii privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice. În plus, au fost întocmite două dosare penale după ce mai multe persoane au fost prinse în flagrant în timp ce sustrăgeau material lemnos. „De la începutul acestui an, la Postul de Poliție Daneți nu au fost depuse sesizări privind comiterea infracțiunilor de tăiere ilegală și sustragere de material lemnos. Sunt în lucru două dosare penale, întocmite după ce mai multe persoane au fost prinse în flagrant în timp ce sustrăgeau material lemnos. De asemenea, polițiștii au aplicat 28 de sancțiuni în valoare totală de 22.000 de lei în baza Legii nr. 171/2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj pentru Gazeta de Sud.

„Este indolență atât în cazul proprietarilor, al autorităților locale, cât și al Poliției“

Toată lumea ridică din umeri, dar nimeni nu face nimic concret să oprească jaful. Localnicii văd cum trec pe ulițe căruțele cu lemne, dar nu au curajul să sesizeze organele abilitate. Abia acum s-au făcut primele demersuri pentru reafilierea pădurii la un ocol silvic. Reprezentanții Gărzii Forestiere Vâlcea, cei care se ocupă de pădurile din toată Oltenia, spun că furtul din păduri în Dolj este cel mai grav din țară și că Daneți nu este un caz singular. „Doljul este cel mai prăpădit județ din acest punct de vedere. Mai sunt astfel de situații și cu alte păduri din județ. Este indolență atât în cazul proprietarilor, al autorităților locale, cât și al poliției. Cei care fură trec cu lemnul pe drumurile din comună, dacă se vrea, cineva îi poate vedea și găsi. Așa e în Dolj, toată lumea se plânge că se fură, dar cei care fac asta sunt tot oamenii din comună, din zonă. Statul român, din banii noști, ai tuturor, a investit acolo și a făcut peste 1.000 de hectare de pădure, s-a investit peste un milion și ceva de euro“, a declarat Gheorghe Dinucă, director al Direcției de Control Regim Silvic de la Garda Forestieră Vâlcea.

Problema nerezolvată, pădurea tăiată

Reprezentanții Gărzii Forestiere Vâlcea sunt cei care trebuie să verifice dacă se respectă legea. Aceștia au mers în Daneți și au somat, în scris, Asociația Proprietarilor de Pădure Privată să se încadreze în prevederile legale, adică să se afilieze la un ocol silvic până săptămâna aceasta. „Oamenii noștri au fost acolo și împreună cu primarul și reprezentanții Asociației Proprietarilor de Pădure Privată au stabilit un program prin care să rezolve situația. Asociația a făcut solicitări pentru încheierea unui contract cu ocoalele din zonă. Li s-a dat termen să rezolve situația până săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r), când o să mergem iar în control. Oamenii noștri s-au dus cu poliția, cu jandarmii, și au fost date în jur de 50 de acte de contravenție. Dacă nu încheie contractul în termenul stabilit, o să le dăm sancțiune potrivit Legii 171, adică în jur de 10.000 de lei amendă“, a precizat Gheorghe Dinucă.
Rezolvarea problemei încă se tărăgănează. Florian Popa, director tehnic la Direcția Silvică Dolj, a spus pentru GdS că cei de la asociație caută o soluție convenabilă financiar pentru asigurarea pazei pădurii. „Cei de acolo au trimis o adresă către Ocolul Silvic Craiova să predea suprafața pădurii în pază, dar au purtat discuții și cu ocolul silvic privat cu care au avut contract înainte. Cei de la privat au tarife mai mici decât la stat. Prețurile sunt între 70 și 100 de lei pe hectar pe an. Asociația Proprietarilor de Pădure Privată trebuie să se ocupe, pentru că pădurea este a mai multor persoane fizice care s-au unit într-o asociație pentru a nu se face multe contracte, ci unul singur. Oamenii s-au asociat, dar când trebuie să plătească nu se mai implică“, a explicat Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS