Sturionii și brazii, afacerile viitorului la OstroveniO afacere exotică cu sturioni și o fermă piscicolă cu lanț industrial pentru procesarea peștelui urmează să se deschidă la Ostroveni. Până atunci, brazii din pepiniera din mijlocul câmpiei cuceresc piețele din țară.

Comuna Ostroveni, situată în extremitatea județului Dolj, îi atrage deopotrivă pe investitorii străini și români, căci numai oameni harnici par să se fi adunat în acest colț din Oltenia.

Odată ce ai pășit în acest spațiu, ai impresia că ai nimerit într-un furnicar. Pe câmp, cu instrumente rudimentare sau cu utilaje moderne, cu mic, cu mare, toată lumea lucrează pământul. E timpul pregătirii culturilor de cartofi, ceapă și a celor necesare traiului, căci puțini sunt cei care produc la scară mare. Majoritatea locuitorilor de pe aceste meleaguri doljene luptă să-și asigure un trai decent. „Ieri am discuit și acum punem cartofii, pe care i-am lăsat la încolțit. Sunt din producția de anul trecut. Am pornit munca și nu ne mai oprim până nu o da bruma. Sperăm să fie an bun, cu ploaie, căci nu avem cu ce uda culturile. Ne uităm în sus, la Dumnezeu“, ne spune unul dintre localnici în vreme ce împinge o roabă, de care „a avut noroc de când s-a născut“, după cum ne mărturisește.

Nu se plânge nimeni de muncă, oful cel mare vine din altă parte. „Cu cine votăm, domnule? Parlamentarii ar trebui să se mai rărească, să mai iasă afară de acolo. S-au lenevit de tot, dorm pe acolo, pe la București. Nimic nu fac. Fură! Atât. Îi iau la DNA, îi bagă pe o ușă, îi scot pe alta, iar tineretul nu are serviciu. Uite, pătimim noi, cei bătrâni, să îi întreținem pe copiii de la oraș. Să le dea locuri de muncă celor tineri, să nu mai plece în străinătate, sclavi la alții în țară, că nu fac degeaba școli! Să schimbe ceva în țara asta ori să dea cu bomba, să terminăm odată, că așa nu se mai poate!“, își varsă năduful un alt localnic. Privește la sapa și roaba sa, dar și la pământul întins ce-l are de lucrat. Ridică din umeri și își apleacă fruntea. Doar pământul îi simte sudoarea muncii. Acolo, în el sunt amărăciunile lui. Tot de acolo vin și bucuriile sale, atunci când roadele sunt bogate și are ce pune pe masă.

Pepiniera de brazi din câmp

Oamenii din Ostroveni luptă cu îndârjire pentru a-și asigura o viață decentă. Și cei care pleacă se întorc acasă, căci glasul pământului este mai puternic, și pun pe picioare afaceri prospere, menite să facă cunoscut numele locului drag sufletului lor. Este și cazul Marianei Butnariu. Amintirile verilor petrecute la bunicii din Ostroveni i-au rămas vii în memorie. Mirosul bucatelor preparate pe vatră, aerul curat, pământul nisipos și fierbinte în care își înfunda picioarele goale, când străbătea ulițele, nu le-a putut da uitării niciodată. Anii au trecut, copila s-a transformat într-o femeie în toată puterea cuvântului. A revenit de fiecare dată cu plăcere în Ostroveniul vacanțelor de vară, iar atunci când jumătatea sa și-a declarat dragostea față de aceste plaiuri doljene, a simțit că e momentul să pună pe picioare o afacere, aici, în câmpie. A încercat cu solarii, dar într-o zi vântul i-a spulberat acest vis, luând cu el munca familiei. Nu a renunțat. În colțul acesta din Dolj trebuia să înmugurească, să înflorească un alt vis. Și așa a și fost. A început să planteze brazi, în mijlocul câmpiei, chiar dacă nimeni nu-i acorda încredere. „Noi am făcut solarii, dar nu au mers. Într-un an, vântul ne-a distrus toată munca, și atunci, împreună cu soțul, am hotărât să facem o agricultură care să nu mai zboare. Am ales să plantăm brazi. Am optat pentru molidul sârbesc. Am combătut legile naturii și am reușit“, povestește Mariana Butnariu. Astăzi, plantația se întinde pe o suprafață de șase hectare, iar brazii din Ostroveni au ajuns pe piețele din Petroșani, Craiova, Alba Iulia.


Are balta pește

Și alți oameni ai locului au găsit curajul necesar și au investit în Ostroveni. Cu ajutorul fondurilor europene, Balta Topile a fost repopulată cu pește. „În Balta Topile funcționează o fermă piscicolă pe fonduri europene. Se întinde pe o suprafață de 22 de hectare, concesionată de la Primăria Ostroveni. În primăvara anului 2015, investitorul a obținut fonduri europene și a modernizat o suprafața de 10-15 hectare cu canale care traversează balta dintr-o parte în alta. A instalat și două panouri fotovoltaice pentru a produce curent electric pentru cele două puțuri cu pompe submersibile care să alimenteze balta în caz că pânza de apă freatică scade. Nu s-a întâmplat niciodată pentru că sunt izvoare din moși-strămoși care alimentează această baltă. La ferma piscicolă sunt carași, știuci, crapi. Și anul acesta va fi populată cu 500-600 de kilograme de pește. La toamnă cred că vor ieși pe piață peștii din această fermă“, a precizat inginerul George Ghiță, din cadrul Primăriei Ostroveni.

Și străinii investesc în comună

Și străinii au fost interesați de aceste meleaguri, așa că astăzi se pun la punct ultimele detalii pentru ca în luna aprilie să se deschidă o fabrică de procesare a peștelui. „Totul a început în urmă cu cinci ani, când un tânăr din comuna noastră, care lucrase în Olanda, s-a întors acasă dornic să investească în locul de unde era mama sa. A vrut să facă o fabrică de procesare a roșiilor, așa că a cumpărat de la primărie fosta fermă zootehnică. Nu și-a mai dus însă la îndeplinire planul. Investiția a transferat-o unei firme din Germania. Neamțul s-a apucat de treabă. Se lucrează la ora actuală la fabrica de procesare a peștelui și la ferma de creșterea a peștelui în sistem intensiv. Vor face nouă bazine în care vor crește sturion. Fabrica de procesare va începe producția, după cum spun ei, în aprilie, cu pește adus din afara țării. Se vor crea astfel locuri de muncă pentru oamenii din comunitatea noastră. Una dintre cele mai mari investiții din partea de sud a Doljului se găsește la Ostroveni“, a precizat primarul comunei Ostroveni, Gheorghe Oprescu.

Brazii de Ostroveni acaparează piețele, iar nu peste mult timp, din acest colț al Doljului, peștele din fermele piscicole, dar și conservele vor ajunge pe mesele românilor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 1 aprilie 2016

Actualitate

» Atentate la Bruxelles: 75 de persoane încă sunt spitalizate
» Cioloș: Românii cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze la alegerile parlamentare se pot înscrie în Registrul electoral
» Asociația Română a Cărnii: Toate produsele din carne importate să aibă certificări de calitate și securitate alimentară
» Poliţia Română caută 1.900 de agenţi de ordine publică
» Prognoza meteo pentru acest weekend
» Radu Mazăre și fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, trimiși în judecată
» Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, la DNA
» Augustin Lazăr, propunerea ministrului justiţiei pentru funcția de procuror general al PÎCCJ
» Cum a devenit 1 Aprilie Ziua Păcălelilor
» Trafic îngreunat pe Valea Oltului
» Adrian Sârbu, trimis în judecată în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax
» Zborurile Tarom spre Bruxelles din perioada 3- 9 aprilie, redirecţionate către aeroportul din Bruges
» Medicii de familie protestează două zile. Pacienţii nu primesc reţete şi consultaţii gratuite
» Ziua Porţilor Deschise la sediul Ministerului Apărării Naţionale

Dolj

» Spitalul Regional ar putea fi construit în zona Hanul Doctorului
» Tramvai, la Sfântu’ Așteaptă!
» Primarul din vârful patului
» Ministerul Culturii a oprit măcelul din Parcul „Romanescu“!
» Distribuitor de etnobotanice, eliberat condiționat din pușcărie
» Se opreşte funcţionarea Stației de tratare a apei Işalniţa
» Craiova: Concurs de dansuri populare, la Colegiul Naţional “Ştefan Velovan”
» Dolj: Tinere prinse la braconaj piscicol
» Craiova: Festivitate de deschidere a „Clubului Manierelor Ecologice Durabile”
» Craiova: O parte din lucrările din Parcul Romanescu, sistate
» Campanie de donare de sânge “Arată că îți pasă!’’ la Craiova
» Luni se întrerupe funcționarea Stației de tratare a apei Işalniţa
» Craiova: Șofer rănit după ce a lovit o autoutilitară și un microbuz

Gorj

» Afaceristul Ion Bârcină, reţinut
» Primii 200 de angajaţi ai Minprest Serv Rovinari, disponibilizaţi colectiv
» Cabanierii din Rânca protestează la Târgu Jiu
» Cinci copii infectaţi cu rotavirus la o grădiniţă din Târgu Jiu
» Cinci gorjeni, trimiși în judecată pentru fraudarea referendumului

Vâlcea

» Sediu nou al AJOFM Vâlcea la Horezu
» Vâlcea: Şedință de instruire a primarilor și secretarilor în vederea organizări și desfășurări a alegerilor locale din anul 2016

Sport

» Câștigați-vă respectul la Iaşi!
» Tenismenii de la CSS, medaliați la „Cupa Bistrița“
» SCM-U, în finala campionatului
» Concurs de șah în Bănie
» Moraru a scos Filiașiul la „lumină“ (galerie foto)
» Adrian Popescu debutează pe banca „elitelor“ U19
» „Satelitul“ CSU caută reabilitarea
» Volei (m): SCM-U Craiova s-a calificat în finala campionatului!
» Lupte: Craioveanca Alexandra Anghel, locul cinci la Europene
» Fotbal / CSO Filiași, victorie muncită cu ASU Poli Timișoara
» Victoria Azarenka și Svetlana Kuznețova în finala turneului de la Miami
» Box: Craiovenii au participat la un sparring la Ploiești

Sanatate

» Pacienții rămân fără rețete gratuite și bilete de trimitere: Medicii de familie protestează

Educatie

» Ministerul Educaţiei: Datele a peste 70.000 de studenţi au fost importate în Registrul Matricol Unic

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei

Top