13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul PSD al Craiovei, încătuşat pentru mită

Primarul PSD al Craiovei, încătuşat pentru mită

Primarul PSD al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a ieşit în cătuşe din sediul DNA după ce procurorii l-au acuzat că a primit mită peste 250.000 de euro (Foto: stirileprotv.ro)
Primarul PSD al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a ieşit în cătuşe din sediul DNA după ce procurorii l-au acuzat că a primit mită peste 250.000 de euro (Foto: stirileprotv.ro)

Procurorii Secției de combatere a corupției au hotărât ieri ca Lia Olguța Vasilescu, primarul PSD al Craiovei, să petreacă noaptea de miercuri spre joi în Arestul Central al Poliției Capitalei. Olguța Vasilescu este acuzată de comiterea a patru infracțiuni de luare de mită, trei de folosirea autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și una de spălare de bani. În același dosar sunt cercetați sub control judiciar și Radu Preda, administratorul public al municipiului Craiova, și Elena Popescu, președinta Asociației „Pro Craiova“. În total, Olguța Vasilescu a primit mită peste 250.000 de euro prin metoda „sponsorizărilor“ de la mai mulți oameni de afaceri pe care i-a amenințat că vor avea probleme în derularea contractelor cu primăria dacă nu dau banii, potrivit procurorilor. Reabilitarea fațadelor blocurilor din Centrul Istoric este unul dintre cazurile menționate de DNA. GdS a scris în 2014 despre dedesubturile acestei afaceri în care o Asociație nonprofit a fost folosită ca paravan pentru primirea mitei.

Primarul PSD al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, s-a prezentat, ieri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din București, însoțită de avocatul Radu Marinescu. Întrebată de ce a venit la DNA, Olguța Vasilescu le-a răspuns jurnaliștilor prezenți că a fost citată, însă nu știe în ce dosar. „Așteptați să vedem despre ce este vorba, că nici eu nu știu“, a spus edilul municipiului Craiova. După câteva ore, în jurul orei 17.00, după ce Olguța Vasilescu a fost scoasă în cătușe din sediul DNA, misterul a fost risipit de anchetatori.
Procurorii DNA au explicat că, în urma audierilor de ieri, au dispus reținerea pentru 24 de ore a Olguței Vasilescu. De asemenea, în acest dosar, procurorii anticorupție au mai dispus începerea urmăririi penale sub control judiciar și față de Radu Peda, administratorul public al Craiovei, care este acuzat de comiterea a două infracțiuni de complicitate la luare de mită. Al treilea inculpat din acest dosar de corupție este Elena Popescu, președinta Asociaţiei „Pro Craiova“, cercetată pentru comiterea a patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

De la „sponsorizări“ la o mită de jumătate de milion de lei

Anchetatorii bucureșteni spun că o parte a faptelor penale ar fi fost comise de Olguța Vasilescu în campania electorală din 2012, iar altă parte după ce a ajuns primar, cu ocazia vopsirii fațadelor imobilelor din centrul orașului. Procurorii au precizat că, în cursul anului 2012, „cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic“, spun procurorii DNA. Sponsorizările din campanie, care au fost estimate de procurori la suma de 135.907 euro, au fost cheltuite pe materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole. „Materialele respective au fost folosite de inculpată, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosire a autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite“, au adăugat procurorii. În 2012, Radu Preda a fost șeful de campanie al Olguței Vasilescu. Unul dintre spectacolele amintite de DNA este cel susținut de Goran Bregovici, la Craiova, pe stadionul „Oblemenco“. Costurile concertului, inclusiv cheltuielile pentru deplasarea artistului, au fost plătite de reprezentantul unei societăți comerciale care era interesată în obținerea unor contracte cu administrația locală, potrivit Agerpres, care citează surse judiciare. Conform acelorași surse, campania electorală din 2012 a fost susținută cu materiale publicitare achitate de firme ai căror reprezentanți au ținut cont de influența pe care Lia Olguța Vasilescu, la acea vreme senator PSD și vicepreședinte al PSD Dolj, ar fi putut-o exercita la nivel central sau local în legătură cu diferite contracte cu Primăria Craiova. În plus, camioanele încărcate cu materialele de publicitate electorală erau transportate în locurile indicate de candidată.

Mita din 2014

Ulterior, Olguța Vasilescu a câștigat fotoliul de primar al municipiului Craiova, iar în 2014 a comis alte infracțiuni, după cum spun anchetatorii.
„Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguța a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație nonprofit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209,33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu“, precizează DNA. Asociația de care vorbește DNA se numește Asociația „Pro Craiova“ și este condusă de Elena Popescu.
„Concret, în perioada respectivă, inculpata Vasilescu Lia Olguța, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de inculpata Popescu Elena, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova“, mai spun anchetatorii.
De ce au acceptat oamenii de afaceri să dea aceste sponsorizări? Pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor, după cum arată procurorii anticorupție. Toate acestea s-ar fi concretizat în acumularea de capital electoral, atât în 2012, cât și din 2014 până acum. Potrivit Hotnews, care citează surse judiciare, în primăvara lui 2014, Olguța Vasilescu, știind că o societate comercială avea în derulare cu primăria două contracte începând cu 2013, i-ar fi cerut reprezentantului acestei firme să sponsorizeze reabilitarea fațadelor unor imobile din centrul Craiovei. Sponsorizarea a fost efectuată de firmă în primăvara lui 2014 în cuantum de aproximativ 54.000 de lei. Tot atunci, primarul ar fi cerut firmei o „sponsorizare“ de încă 74.000 de lei, tot prin intermediul Asociației „Pro Craiova“.
Avocatul primarului, Radu Marinescu, a declarat la ieșirea din sediul DNA că „trei oameni de afaceri, unul dintre ei rudă a unui actual sau viitor candidat în campania electorală, susțin că ar fi furnizat materiale pentru campanie. (…) Unul dintre ei este craiovean, despre ceilalți doamna primar susține că nu cunoaște acele persoane“, a spus el. Potrivit avocatului, mai există o acuzație formulată împotriva Olguței Vasilescu, calificată ca fiind o luare de mită. „Nu este vorba despre nici un fel de sumă de bani la acest moment care să fi ajuns la doamna primar, dar este vorba despre un context în care un ONG din Craiova a dorit să realizeze renovarea unor fațade de bloc într-un context în care fațadele din centrul orașului erau deteriorate la un nivel destul de mare. Această asociație a realizat această inițiativă de a renova fațadele blocurilor. Doamna primar este acuzată de faptul că a solicitat unor oameni de afaceri din primărie să sprijine demersurile acestui ONG“, a adăugat avocatul.

Asociația – paravan

GdS a scris în 2014 despre controversata afacere a reabilitării fațadelor din centrul orașului prin metoda sponsorizărilor primite de la firme. Ceea ce a surprins a fost faptul că modelul de parteneriat dintre sponsori, ONG şi asociaţiile de proprietari unde erau blocurile nu prevedea sumele acordate. Unii proprietari deveniseră suspicioşi şi spuneau că nu vor să mai semneze acte până nu primesc toate detaliile legate de această operaţiune. Refacerea şi vopsirea faţadelor s-a derulat prin Asociaţia „Pro Craiova“, un ONG înfiinţat la sfârşitul anului 2012 de către Elena Daniela Popescu (preşedinte), Carmen-Loredana Enache (secretar), Maria-Alina Nistor (membru) şi Roxana-Mihaela Spătărelu (membru). Asociația a fost reprezentată de avocatul Ionuţ Şuiu. La doar două luni de la înființare, asociaţia a solicitat şi primit din partea Consiliului Local (CL) Craiova, în ianuarie 2013, un spaţiu de 97,46 mp la subsolul clădirii din strada Mihail Kogălniceanu nr. 13. Spaţiul cu pricina se află în Centrul Vechi al Băniei, pe gangul fostului Bazar. Potrivit vecinilor, uşa era tot timpul închisă, iar chiriaşii nu au fost văzuţi la faţă. Sediul social al asociaţiei se află în cart. 1 Mai, str. Ion Augustin, bl. S 11, sc. 1, ap. 3. Scopul asociaţiei este „promovarea diversităţii culturale europene şi a drepturilor omului“.

Cum se dădeau banii

Potrivit modelului de acord dintre cele trei părți, firme, ONG și asociații de proprietari, lucrările urma să fie efectuate de către operatorul economic, „prin acordarea de sponsorizări constând în bunuri şi servicii“. Printre altele, asociaţia de proprietari se obligă „să se asigure că bunurile şi serviciile acordate prin sponsorizare sunt utilizate în scopul realizării obiectului prezentului parteneriat“. ONG-ul se obliga „să primească sponsorizarea constând în bunuri şi servicii“ de la firme şi să ia toate măsurile ca acestea „să fie folosite în exclusivitate“ de către asociaţia de proprietari pentru „reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugrăveli, vopsitorii ale faţadelor imobilelor“, dar şi „să informeze Municipiul Craiova şi terţii interesaţi asupra modalităţii de derulare a lucrărilor“. Unii preşedinţi de asociaţii s-au întrebat de ce din acte lipsea lucrul cel mai important: valoarea în lei a lucrărilor executate. Câţiva proprietari începuseră să devină suspicioşi cu privire la această afacere, spunând că ei cred că se spală bani. GdS a încercat atunci să discute cu președinte asociației, Daniela Popescu, dar aceasta nu a dorit o întâlnire față în față, spunând că este plecată pe teren.

Dosarul „Water Park“

Acesta nu este singurul dosar al DNA în care primăria face obiectul anchetei. Procurorii anticorupție au „vizitat“ de două ori în ultimii ani primăria condusă de Lia Olguța Vasilescu. Astfel, în noiembrie 2014, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunța că au fost începute cercetările „într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, ce ar fi fost comise în perioada 2013-2014. În cursul zilei de 27 noiembrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în șase locații situate în municipiul Craiova, din care una este o instituție publică, iar restul – sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice“.
Instituția publică este chiar Primăria Craiova, iar cercetările din acest dosar aflat încă în lucru la DNA privesc construcția Water Park Craiova, complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului. Potrivit unui document al DNA, există suspiciuni că, cu ocazia execuției proiectului „Craiova-Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova“, au fost fraudate fondurile europene. Este vorba de o serie de cereri de rambursare pentru lucrări/servicii fictive. De exemplu, în cadrul Obiectivului nr. 3 – „Bazine Acoperite“, ar fi fost înscrise în situaţiile de plată cantităţi de materiale care nu au fost utilizate și lucrări care nu au fost executate în fapt, valoarea acestora fiind facturată la suma de aproximativ 2.350.000 de lei. În acest dosar se fac cercetări privind comiterea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, luare de mită în formă continuată, dare de mită și spălare de bani.
Contractul pentru ridicarea Water Park-ului a fost atribuit în februarie 2013, iar lucrările trebuia să se încheie în octombrie 2015. Acest lucru nu s-a întâmplat însă nici până acum. Acest proiect este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 și costă 80,6 milioane de lei.

Dosarul „Locurile de joacă“

În mai 2015, procurorii DNA descindeau din nou la Primăria Craiova, de data aceasta la sediul de la Palace, de unde au ridicat mai multe documente și două calculatoare de la Serviciul de Investiții şi Achiziţii. Viceprimarul Mihail Genoiu a explicat atunci că „vizita“ procurorilor a fost legată de contractul pentru locurile de joacă din municipiul Craiova.
Trebuie spus că înlocuirea locurilor de joacă din Craiova cu unele noi a fost ideea primarului Lia Olguța Vasilescu. Pentru a le cumpăra, municipalitatea a scos din buget aproximativ opt milioane de euro, împărțiți pe o perioadă de patru ani sub forma unui acord-cadru ce conține șapte contracte subsecvente. Câștigătoare a fost declarată firma King Industrial Enterprises din București, căreia primăria i-a achitat doar trei astfel de contracte, în valoare de trei milioane de euro.
Ulterior, în aprilie 2015, Primăria Craiova a reclamat slaba calitate a pieselor care compun locurile de joacă, după ce a descoperit că multe dintre acestea s-au rupt. În consecință, a notificat firma să înlocuiască toate piesele cu probleme, iar dacă nu o va face i-a pus în vedere că va rezilia contractul. Reprezentantul King Industrial Enterprises a explicat atunci că municipalitatea îi forțează mâna și spunea că nu poate înlocui la nesfârșit locuri de joacă rupte sau furate atâta timp cât Poliția Locală nu asigură paza lor.
Mai târziu, municipalitatea a reziliat contractul unilateral, a dat firma în judecată și i-a cerut banii pe care apucase să îi achite – trei milioane de euro, plus daune morale de un milion de lei. Primăria Craiova a pierdut procesul la Tribunalul Dolj, iar în prezent dosarul se află pe rolul Curții de Apel Craiova, instanță care nu a stabilit încă primul termen de judecată.

Controlul judiciar și arestul preventiv

Timp de 60 de zile, în perioada controlului judiciar, Radu Preda și Elena Popescu trebuie să respecte mai multe obligații: să se prezinte la Parchet sau instanță atunci când sunt chemați, să anunțe schimbarea locuinței, să nu plece din țară decât cu încuviințarea procurorilor, să nu comunice cu ceilalți inculpați și martori din dosar, dar și să nu poarte arme.
În ceea ce o privește pe Lia Olguța Vasilescu, procurorii DNA au explicat că, în cursul zilei de astăzi, va fi dusă la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS