22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTBC în România, povești și statistici îngrijorătoare

TBC în România, povești și statistici îngrijorătoare

Cei mai mulți români care suferă de tuberculoză  sunt în Oltenia (FOTO: arhiva GdS)
Cei mai mulți români care suferă de tuberculoză
sunt în Oltenia (FOTO: arhiva GdS)

Oltenia are cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză (TBC) din țară. În 2015, în Dolj au fost înregistrați 738 de pacienți. Medicii pun numărul mare de îmbolnăviri pe seama nivelului scăzut de trai şi educaţie. Îngrijorător este că România are cei mai mulți bolnavi de TBC rezistent din Europa. Poveștile pacienților care suferă de această afecțiune sunt sfâșietoare.

România deține un record trist în Uniunea Europeană în ceea ce privește cazurile de tuberculoză. Peste 27.000 de bolnavi sunt tratați anual de TBC, iar mai mult de 15.000 sunt cazuri noi. Rămânem ţara cu cea mai crescută incidenţă globală a tuberculozei din UE. Catalogată drept boala sărăciei sau boala ascunsă, tuberculoza chinuie viețile a zeci de mii de români. Este provocată de un bacil (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai des plămânii. Se răspândește de la o persoană la alta prin aer. Când oamenii cu tuse TBC pulmonară strănută sau împrăștie particule de salivă, ele propagă germenii TBC în aer. O persoană care inhalează acești germeni se poate infecta.
Cristina M. a aflat că e bolnavă în luna iulie 2013. Atunci a făcut o radiografie și i s-a spus că este suspectă de TBC. După un set de analize mai amănunțit, s-a confirmat diagnosticul dur de tuberculoză extensiv-rezistentă (TB-XDR), adică o formă severă și extinsă a bolii. Cel mai greu pentru Cristina a fost să afle că în România nu exista tratamentul specific acestei forme. „Nu știu de unde am luat boala. Nu am avut pe nimeni în familie cu această afecțiune. Am fost într-un final internată în sanatoriul TBC de la Bisericani, unde am urmat timp de nouă luni tratamentul existent în România în acel moment. Am avut sprijin medical pentru a reuși să merg mai departe și condiții bune de cazare, însă îmi lipsea ce era mai important, tratamentul specific bolii. Luam 16 pastile pe zi și făceam și injecții. Am stat nouă luni internată. Știam că tratamentul nu mă vindecă pentru că nu era pentru forma mea de TBC, dar măcăr mă menținea într-o stare cât de cât bună. Au urmat alte 11 luni de tratament, dar pentru că nu aveam medicamentele pentru TB-XDR nu am avut nici un rezultat“, povestește Cristina M.

Viața cu tuberculoză

Acasă, Cristina avea cinci copii care îi duceau dorul. După ce a fost diagnosticată cu TBC, soțul a părăsit-o. Părinții au decedat, iar ea a rămas doar cu sprijinul fratelui. Pentru că în România nu exista tratamentul care îi putea face bine, a fost externată pe motiv că afecțiunea ei este incurabilă. „Am fost trimisă acasă pentru că îmi spuneau că am XDR incurabil. Având boala, trebuia să stau izolată, îmi puneam copiii în pericol. Fratele meu a sunat peste tot să îmi găsească un loc în spital. În final, am ajuns să stau izolată la spitalul din Botoșani cinci luni. Nu aveam voie nici măcar cu masca pe față să merg să îmi iau apă de la fântâna din curtea spitalului. Am sperat că Dumnezeu mă va ajuta să mă vindec ca să îmi cresc copiii. De când m-am îmbolnăvit, pe tatăl lor nu l-a mai interesat de noi. Am rămas singuri“, explică femeia.
După chinuri lungi, în vara anului trecut, Cristina a fost chemată la Institutul „Marius Nasta“ pentru că în România a fost adus, în sfârșit, tratamentul specific tuberculozei XDR. I s-a spus că tratamentul este dur și că este posibil ca organismul ei să nu reziste. „Am riscat, am spus că ori mor că nu rezistă organismul, ori scap și mă întorc la copiii mei. Fiind tratament nou în România, nu știam la ce să mă aștept, și după ce făcusem doi ani de terapie corpul era deja slăbit“, spune Cristina. Din august 2015, a început noul tratament și acum are puterea să lupte pentru că pentru prima dată încep să apară rezultatele. „Este foarte dur. Perfuzie cu antibiotic de două ori pe zi, șase feluri de pastile și injecții. Cine reușește să ducă un astfel de tratament până la capăt este un învingător. Ai dureri de cap, stări de vomă, nu ai poftă de mâncare. În cele mai multe cazuri nu ești crezut de nimeni. Suntem respinși chiar de cadrele medicale din alte secții. Avem nevoie de consultații de specialitate, fiindcă tratamentul atacă stomacul, intestinele, și când se aude că avem TBC suntem puși în așteptare. Parcă mai bine ar aștepta să murim decât să aibă contact cu noi“, adaugă femeia.
Noul tratament dă rezultate, acum pacienta de 37 de ani speră ca până anul viitor să scape complet de boală. „Trebuie să mai fac două luni injecții și până în august 2017 ar trebui să fie totul bine, așa mi s-a spus. Trebuie să mă vindec și să mă întorc acasă la copii. Le este dor de mine și mă doare sufletul când îi aud“, spune pacienta.

58 de cazuri de TBC rezistent în România, cât în toată Europa

Mulți alți români trăiesc povești asemănătoare. Cei mai mulți sunt din Oltenia. Primele județe din țară din punct de vedere al incidenței TBC sunt Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți. Dacă alte țări au scăpat de această maladie, România nu reușeste să îi dea de cap. Răspunsul sistemului de sănătate pentru reducerea poverii TBC este dat de Strategia naţională de control al TB 2015–2020 prin care se face prevenirea, supravegherea, precum şi tratamentul bolnavilor. Grav este că România are cei mai mulți bolnavi de TBC rezistent din Europa, 58 de pacienți după ultimele statistici, adică fix cât toate celelalte țări din Europa la un loc. „Este o problemă prioritară de sănătate publică în România. În țara noastră, în 2014 au fost înregistrate 58 de cazuri de TB-XDR, cât în toată Europa. Sunt mulți pacienți ajunși în această fază a bolii, pentru că nu și-au luat la timp tratamentul corect și pentru că sunt unele scheme individualizate sau incorect prescrise de către medici. Primele județe din țară din punct de vedere al incidenței TBC sunt Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți. Se întâmplă acest lucru pentru că în zonă trăiesc oameni cu posibilități materiale reduse, cu grad de educație scăzut“, explică dr. Victor Grecu, medic pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase din Craiova.

140.000 de copii din toată lumea au murit de TBC în 2014

Tuberculoza este pe primul loc la decesele prin boli infecţioase din întreaga lume. Aproximativ o treime din populaţia planetei este infectată cu tuberculoză. Doar o mică parte din cei infectaţi vor deveni bolnavi cu TBC. În 2014, 9,6 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC şi 1,5 milioane au murit din cauza bolii. Din cele 9,6 milioane de oameni bolnavi de TBC, 6 milioane au fost raportate autorităţilor naţionale. Asta înseamnă că, la nivel mondial, mai mult de o treime din cazuri au rămas nediagnosticate sau nu au fost raportate autorităţilor naţionale. În 2014, un milion de copii s-au îmbolnăvit şi 140.000 de copii au murit de TBC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS