24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoua clădire a Tribunalului Dolj - inaugurată, dar nerecepționată

Noua clădire a Tribunalului Dolj – inaugurată, dar nerecepționată

Pe 26 februarie, președinta Tribunalului Dolj (în plan apropiat) a tăiat panglica noului sediu al instanței împreună cu reprezentanți ai CSM, Băncii Mondiale și Ministerului Justiției
Pe 26 februarie, președinta Tribunalului Dolj (în plan apropiat) a tăiat panglica noului sediu al instanței împreună cu reprezentanți ai CSM, Băncii Mondiale și Ministerului Justiției

Deși noul sediu al Tribunalului Dolj a fost inaugurat pe 26 februarie, judecătorii nu s-au mutat nici până acum în clădirea ridicată cu bani de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) pe strada Brestei din municipiul Craiova. Care este motivul? Ministerul Justiției nu a recepționat deocamdată imobilul.
Astfel, reprezentanții Ministerului Justiției au precizat pentru GdS că pe 22 ianuarie a început recepția, dată la care comisia a stabilit în cadrul unui proces-verbal de începere a recepției că trebuie definitivată valoarea finală a obiectivului, „element obligatoriu fără de care nu se poate finaliza recepția“.
După o lună, mai exact pe 26 februarie, mai mulți oficiali printre care se numără Gabriela Scutea, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, reprezentantul Băncii Mondiale, reprezentanţi ai Ambasadei Franţei, dar și Robert Cazanciuc, fostul ministru al justiţiei, au venit la Craiova pentru a tăia panglica noului sediu al Tribunalului Dolj. Cu această ocazie, reprezentanții Tribunalului Dolj au explicat că „activitatea propriu-zisă a Tribunalului Dolj cu toate cele cinci secții va începe în noul sediu la o dată pe care o vom anunța în timp util“.

De atunci nu s-a mai întâmplat nimic

Ministerul Justiției a mai explicat că, pe 11 martie, s-a stabilit valoarea finală a clădirii și a fost emisă ultima factură către constructor (Bog’Art). Tot atunci s-a aprobat și plata către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a taxei aferente ultimei plăți, calculate procentual la valoarea aprobată a ultimei facturi. Fără să fi fost plătită această taxă, ISC nu poate semna procesul-verbal de recepție. Plata taxei către ISC a fost făcută săptămâna trecută, urmând ca pe 24 martie să se întrunească şi comisia de recepție.
Tot reprezentanții Ministerului Justiției au explicat că Tribunalul Dolj își poate începe activitatea în noua clădire după 24 martie, însă numai după ce pompierii doljeni vor emite autorizația de funcționare.
„Fără a putea să ne substituim deciziei comisiei de recepție, preconizăm că pe 24 martie se poate semna procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor. Până în prezent, Ministerul Justiției nu cunoaște nici un motiv tehnic sau financiar care poate duce la respingerea acesteia. Așadar, Tribunalul Dolj, în funcție de modul în care își va planifica organizarea activității judiciare pe perioada de tranzit (după 24 martie) și alte aspecte care țin de celeritatea cu care la nivel local poate fi obținută de la ISU autorizația de funcționare, poate începe activitatea judiciară în noul sediu“, au încheiat reprezentanții Ministerului Justiției.

Construcția noului sediu al Tribunalului Dolj a durat mai puțin de doi ani

Lucrările pentru extinderea sediului Tribunalului Dolj au început în mai 2014, iar, potrivit contractului, constructorul Bog’Art avea doi ani la dispoziție ca să predea clădirea „la cheie“. Mai exact, termenul de finalizare a lucrărilor era 12 mai 2016, însă inaugurarea a fost făcută pe 26 februarie, cu aproape trei luni mai devreme. Clădirea a costat aproape 35 de milioane de lei, sumă la care se adaugă dotările în valoare de aproape 2,5 milioane de lei. Noua clădire are patru etaje și cuprinde șase săli de judecată, cinci camere de consiliu, șapte camere de deliberări, 40 de birouri pentru judecători, 27 de birouri pentru grefieri, două săli de conferință, precum și o arhivă de conservare și o sală pentru audierea minorilor.
Tribunalul Dolj funcți-onează încă în Casa Glogovenilor, imobil compus din subsol, parter și un etaj, încadrat în categoria monumentelor istorice de valoare naţională excepţională. În această clădire, amplasată tot pe strada Brestei, au fost amenajate șase săli de judecată mici și foarte mici, iar principalele neajunsuri au fost lipsa camerelor de consiliu, lipsa unei camere de audiere a martorilor sub acoperire, lipsa camerelor pentru audierea minorilor, dar și a birourilor pentru judecători, președinții de secții, vicepreședinți și grefieri. În vara anului 2014, după începerea construcției noului sediu al Tribunalului Dolj, Secțiile Civile, cea de Conflicte de Muncă și cea de Contencios Administrativ au fost mutate în clădirea Curții de Conturi a Judeţului Dolj, situată pe strada Brestei, nr. 129.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS