24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO oră pentru poezie în liceele craiovene

O oră pentru poezie în liceele craiovene

UNESCO a declarat, în urmă cu 17 ani, ziua de 21 martie drept Ziua Internațională a Poeziei, în semn de recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, Ziua Internațională a Poeziei urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor. Șase licee din Craiova au ales să marcheze evenimentul simultan, sub genericul „Ora poeziei“, festivitatea fiind dedicată poetului Marin Sorescu.

Elevi, profesori, dar și poeți contemporani au dedicat ieri o oră poeziei. La Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Național „Carol I“, Colegiul Național „Elena Cuza“, Liceul Sportiv „Petrache Trișcu“, Liceul de Arte „Marin Sorescu“ și Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“, Ziua Internațională a Poeziei a fost sărbătorită simultan. Cu acest prilej, elevii au vorbit despre importanța poeziei în dezvoltarea personală, dar și despre poeții preferați.
„Poezia este foarte importantă în dezvoltarea unui tânăr, pentru că înseamnă imaginație, înseamnă că putem privi dincolo de prezent și perspectiva trecutului. În plus, imaginația este foarte importantă în multe descoperiri, inclusiv în cunoașterea personalității. În ultimul timp, rolul poeziei a fost minimalizat, dar e bine că mai avem proiecte care să ne amintească ce înseamnă poezia. Prin proiectele de celebrare a poeziei, dăm curaj și altor poeți să iasă la lumină. Poezia este frumoasă, aduce perspective noi și oameni noi. Încă mai avem la clasă profesori care recită. Domnul diriginte, de exemplu, face acest lucru și ne fascinează. Chiar am colegi care au ajuns să învețe poezii“, a spus Luciana Fugaru, din clasa a XI-a, profil matematică-informatică.

„Poezia e un mod de exprimare liberă“

Sunt și elevi care au început să scrie poezie, chiar dacă unii nu sunt la o clasă de filologie. Cei care au descoperit farmecul poeziei și au inspirație să scrie spun că este un mod de eliberare. Printre aceștia se numără Andrada Băleanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova. „În ultima vreme, este mult interes din partea colegilor mei și a elevilor de gimnaziu. Este o formă care ne ajută pe noi să ne exprimăm mai ușor pentru că nu impune limită. Poezia poate să aibă multe forme și ne dă multe idei. Eu creez poezie și astfel simt că mă eliberez. Scriu poezie fără rimă, care este introspectivă. Am debutat la Casa de Cultură «Traian Demetrescu» și mi-ar place ca pe viitor să reușesc să îmi strâng poeziile într-un volum“, a spus eleva.

O zi care ne amintește rolul poeziei

Pentru elevii Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, Ziua Internațională a Poeziei este un eveniment important, care le reamintește rolul acestei creații literare. La eveniment au participat și elevi de la profilurile științele naturii și matematică-informatică.
„Consider că această zi este foarte importantă pentru noi, tinerii, deoarece ne reamintește importanța poeziei în viața cotidiană, fiind un mod de relaxare pe care l-am cam uitat și l-am înlocuit cu internetul și jocurile video. La școală se studiază mai puțin genul liric, cred că ocupă 25% din materie, și atunci aceste manifestări sunt binevenite, mai ales că nu cunoaștem poeții contemporani. Îmi place să citesc poezii. Am mai mulți poeți preferați, dar pe primul loc se situează Mihai Eminescu. Nu mai recităm versurile, ci încercăm să descoperim viziunea poetului“, a spus Ruxandra Dragotă, elevă în clasa a X-a la profilul ştiințele naturii. Liceenii care citesc poezie spun că este importantă pentru dezvoltarea gândirii. „Poezia mi-a fost dragă de la grădiniță, când învățam versuri pentru serbare. Acum învățăm poezia din perspectiva gândirii autorului. Citesc poezii în timpul liber pentru că e o modalitate de dezvoltare a gândirii. Îmi place Eminescu prin romantismul poeziilor, îmi place Nichita Stănescu. Citesc poezie și în timpul liber, pentru că îmi dezvoltă gândirea“, a precizat Alvina Turcoman, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Carol I“ din Craiova. Cu ocazia Zilei Inter­naționale a Poeziei au fost recitate creații ale lui Marin Sorescu și ale unor poeţi contemporani craioveni care l-au cunoscut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS