12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInspectori din cadrul ISJ Dolj, audiați de procurorii DNA

Inspectori din cadrul ISJ Dolj, audiați de procurorii DNA

Mai mulți membri ai Consiliului de Ad­ministrație al Inspectoratului Școlar Ju­de­țean (ISJ) Dolj au fost chemați, săptămâna trecută, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a fi audiați de pro­curori într-un dosar privind comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.
Dacă procurorii anti­corupție au confirmat infor­mațiile obținute de GdS, conducerea ISJ Dolj a explicat numai că inspectorii școlari nu au nici o calitate în dosarul instrumentat de DNA Craiova.
„Nici un inspector ISJ nu are în acest moment calitatea de suspect sau învinuit în vreun dosar DNA“, a precizat Lavinia Craioveanu, inspector școlar general.
Potrivit unor surse ale GdS, ancheta procurorilor anticorupție vizează transferul unui elev de clasa a IX-a de la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“, la clasa de învățământ vocațional.
Transferul elevului ar fi fost făcut într-o ședință a Consiliului de Administrație al ISJ Dolj din ianuarie 2016. Se pare că transferul respectiv nu trebuia făcut în cursul anului școlar, ci abia după încheierea acestuia, dar și că era obligatoriu ca elevul să recupereze practica pedagogică.
Procurorii anticorupție au precizat că, într-adevăr, au fost audiați mai mulți inspectori școlari din cadrul ISJ Dolj, însă cercetările nu vizează deocamdată una sau mai multe persoane, ci fapta de abuz în serviciu.
„Pe rolul Direcției Na­ționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova se află în lucru un dosar penal în care au fost audiate mai multe persoane din instituția la care faceți referire. În acest moment, în cauză este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă („in rem“). Alte informații privind stadiul anchetei nu pot fi oferite“, au precizat procurorii DNA.
Este vorba de infrac­țiunea de abuz în serviciu din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Potrivit art. 13, alin. 2, „infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și infracțiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 15 ani“.
Din Consiliul de Administrație al ISJ Dolj fac parte Lavinia Craioveanu – inspector școlar general cu rol de președinte, adjuncții Nicușor Cotescu și Janina Vașcu, precum și inspectorii școlari Tănasie Monica, Simona Ciulu, Coca Tanciu, Puiu Oprica, Dan Țacu, Mădălina Neațu, Ani Drăghici, jurista Dana Coșei, directorul de la Casa Corpului Didactic, Vasile Ștefan, dar și contabila-șefă Doina Iliuță.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS