21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, păcăliţi la plata impozitului pe casă

Craiovenii, păcăliţi la plata impozitului pe casă

În timp ce craiovenii se înghesuie să își plătească impozitele și taxele, primăria le calculează eronat impozitul  în favoarea municipalității (Foto: Bogdan Grosu)
În timp ce craiovenii se înghesuie să își plătească impozitele și taxele, primăria le calculează eronat impozitul
în favoarea municipalității (Foto: Bogdan Grosu)

Codul Fiscal prevede reducerea impozitului pe proprietate ce trebuie plătit de cetăţeni cu 10%, 30%, respectiv 50%, în funcție de vechimea blocului sau a casei. Numai că Direcția de Impozite și Taxe (DIT) Craiova le-a trimis oamenilor decizii de impunere cu date eronate în ceea ce privește vechimea blocului sau a casei, din care rezultă că acele imobile ar fi construite mult mai târziu față de data reală. Pe deciziile de impunere ale craiovenilor, la rubrica „data construirii“ blocului este trecut anul achiziționării apartamentului, anul în care s-a făcut cadastrul sau alți ani pe care nu se știe de unde i-a scos primăria, nicidecum anul construirii imobilului. Dacă se trecea data reală a construirii clădirilor, craiovenii beneficiau de o reducere a valorii impozabile, și atunci și impozitele craiovenilor ar fi fost diminuate semnificativ.

Mai mulți craioveni ne-au sesizat că pe deciziile de impunere primite de la Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova este trecut, în mod eronat, drept „data construcției“ o dată care nu corespunde realității, mult mai apropiată de anul 2016. Unii concitadini susțin că pe deciziile de impunere de la DIT este trecut anul în care ei au cumpărat acel apartament sau imobil, respectiv data la care au făcut cadastrul, dar în nici un caz nu reprezintă data construirii blocului.
Nesăbuința primăriei în falsificarea datelor a ajuns până acolo încât să treacă în actele oficiale trimise craiovenilor data construirii imobilelor chiar de Anul Nou, adică în prima zi a anului, atunci când toată lume este liberă.
Un locuitor al urbei care stă pe strada Buciumului are trecută în decizia de impunere drept „data construcției“ ziua de 1.01.1960, deși casa sa a fost construită în 1946, conform autorizației de construire eliberată în 1945, pe care ne-a arătat-o la redacția GdS, și a fost recepționată în 1946.
Un craiovean de pe strada Nanterre afirmă același lucru: pe decizia de impunere este trecută ca fiind data construirii blocului 1.01.1960, dată care nu corespunde realității. Alt craiovean are în decizia de impunere trecut un spațiu care figurează a fi construit în 2004. Proprietarul susține că are acte ce dovedesc faptul că a fost construit în 1992.

Cu cât clădirea e mai veche, cu atât impozitul se diminuează

Dar de ce ar trece primăria pe deciziile de impunere ani ai construcției care nu corespund realității și sunt mult mai apropiați de 2016 decât anii reali în care s-au construit imobilele? Trecând ani de construcție ai blocurilor care nu există, pentru ca acestea să pară mai noi, municipalitatea evită anumite reduceri de impozit pe care le-ar face craiovenilor dacă ar fi trecute în acte anii adevărați ai construirii imobilelor și ar ieși la iveală vechimea reală a clădirilor.
Legea nr. 227/2015 reprezentând Codul Fiscal intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 prevede la articolul 457, aliniatul (8) cum trebuie să se reducă baza impozabilă, direct proporțional cu vechimea clădirii. Cu alte cuvinte, cu cât imobilul este mai vechi, cu atât craiovenii trebuie să plătească mai puțin la primărie sub formă de impozit. Articolul 457 din Codul Fiscal prevede:
„(8) Valoarea impozabilă a clădirii, determinată în urma aplicării prevederilor alin. (1) – (7), se reduce în funcţie de anul terminării acesteia, după cum urmează:
a) cu 50%, pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă;
b) cu 30%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă;
c) cu 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă“.
Potrivit acestor prevederi din Codul Fiscal, impozitul unui cetățean care are în proprietate un apartament într-un bloc mai vechi de 30 de ani și cu mai mult de trei niveluri trebuie să beneficieze de reducerea impozitului cu 10%, în sensul că trebuie să se reducă valoarea impozabilă a apartamentului, de exemplu, și cu încă 10% să se reducă impozitul final dacă proprietarul a plătit sau plătește impozitul până la 31 martie 2016.
Astfel, craioveanul a cărui casă a fost construită în 1946 ar beneficia de reducere de 30% a impozitului, dacă în actele primăriei ar fi trecută data exactă a construirii casei.

Multe apartamente figurează la primărie ca… aproape noi

Având în vedere că în evidențele Primăriei Craiova (prin intermediul DIT) figurează foarte multe apartamente ca fiind mai noi de 30 de ani, craiovenilor nu li s-a putut aplica reducerea de 10% a valorii impozabile stipulate la art. 457, alin. (8) din noul Cod Fiscal.
GdS a făcut un calcul pornind de la impozitul trecut de DIT Craiova în decizia de impunere a unui craiovean care are un apartament de 56,48 mp – suprafață utilă -, situat într-un bloc din zona A a urbei, blocul fiind construit în anul 1977. Folosind pașii de la punctul 36 din Normele de aplicare a Codului Fiscal, respectiv HG nr. 1/2016, și aplicând coeficienții de zonă precizați acolo, impozitul pe care ar fi trebuit să îl achite craioveanul la DIT Craiova ar fi trebuit să fie de 123,5 lei, după ce s-a aplicat și reducerea de 10% aferentă faptului că s-a achitat înainte de 31 martie 2016, respectiv 142 de lei impozit integral. În realitate, pe decizia de impunere a craioveanului apare suma de 158 de lei drept impozit total aferent, iar cu bonificația de 10%, cetățeanul a plătit 137 de lei la primărie. Dacă se aplica întocmai Codul Fiscal, omul ar fi achitat mai puțin cu 21 lei.

Harababura din evidențele primăriei

GdS a verificat la mai mulți craioveni din cartiere diferite. În unanimitate, în deciziile de impunere primite de la primărie figurează date mai recente de construire a blocurilor și a caselor decât în realitate. În general, la mulți figurează la „Data construirii“ ani de după 1990, respectiv 1991-1992, chiar dacă au fost construite în 1977, 1978, 1980 și în alți ani. Astfel, cu datele de după 1990, ei nu se califică la reducerea de 10% a valorii impozabile. Majoritatea apartamentelor figurează mai noi de 30 de ani, doar în acte.
La câteva zeci de mii de apartamente mai vechi de 30 de ani, suma pe care o încasează primăria în plus de la craioveni este destul de mare. La circa 50.000 de apartamente mai vechi de 30 de ani, de exemplu, primăria ar fi încasat cu aproximativ 1.000.000 de lei mai mult decât ar fi trebuit să achite oamenii în realitate dacă s-ar fi redus valoarea impozabilă în funcție de vechimea locuinței.
În momentul în care o persoană achiziționează o locuință, atunci în termen de 30 de zile trebuie să ducă un exemplar al contractului de vânzare-cumpărare la DIT Craiova, unde va primi ROL-ul pe numele noului proprietar. În contracte este prevăzut anul construirii, aspect care doar trebuia introdus în aplicația informatică a DIT. În declarația pe care o completează către DIT cei care își construiesc locuințe se trece obligatoriu anul construcției.

Cetățenii acuză primăria că nu a redus impozitele conform Codului Fiscal

Unii craioveni susțin că se simt furați de primărie, care nu le-ar fi aplicat reducerile de impozit prevăzute în Codul Fiscal, respectiv Legea nr. 227/2015, referitoare la reducerea bazei impozabile care se aplică clădirilor mai vechi de 30 de ani. „ (…) în loc de anul construcţiei, pe decizia de impunere e trecut anul cumpărării, şi cum s-a dat liber la cumpărare abia după 1990, până atunci mai toţi locuind cu chirie la stat, iată cum, manipulând și falsificând datele în actele oficiale, cineva din Primăria Craiova impozitează abuziv mai mult de jumătate din proprietarii de locuințe din oraș. De menţionat că sunt şi blocuri construite în anii ‘70, deci unii sunt furaţi bine, nu aşa, doar de un an-doi“, reclamă un craiovean pe site-ul www.in-cuiul-catarii.info. Craioveanul susține că pe decizia sa de impunere primită de la DIT figurează anul construirii blocului diferit chiar de vecina sa, care stă cu un etaj mai sus, și care ar avea trecută „data construcției“ cu câțiva ani înaintea apartamentelor de la etajul inferior. El mai spune că a plătit același impozit ca anul trecut.
Potrivit Direcției Jude­țene de Statistică Dolj, la data Recensământului locuințelor și populației din 2011, în Craiova existau 4.204 blocuri de apartamente. O bună parte dintre acestea sunt construite de mai bine de 30 de ani, iar unele chiar de peste 50 de ani. Cu alte cuvinte, mii de craioveni ar fi trebuit să beneficieze de reducere de impozit de 10% sau chiar de 30%, dacă primăria ar fi luat în calcul anul real al construirii imobilului și nu anul cumpărării apartamentului sau al dobândirii lui.
HCL Craiova nr. 395/2015 care prevede impozitele și taxele locale pe anul 2016 nu stipulează la nici un punct despre reducerea impozitelor conform articolului 457 din Codul Fiscal. Hotărârea respectivă stabilește cuantumul impozitelor pe toate tipurile de locuințe, ajustarea (creșterea) cu 13% a impozitelor pe mijloacele de transport, creșterea de impozit pentru locuințele nerezidențiale și pentru persoanele juridice, dar nu stipulează nicăieri că se reduc impozitele proporțional cu vechimea clădirii.
GdS a solicitat un punct de vedere de la Primăria Craiova și de la Direcția de specialitate care se ocupă cu calculul și încasarea impozitelor craiovenilor, însă directoarea DIT, Elena Bonescu, a cerut să facem solicitare în scris, pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Până la închiderea ediției, DIT Craiova nu a răspuns întrebărilor GdS. În momentul în care vom primi răspunsul oficial, îl vom face public.

Ce pot face cetățenii care sesizează erori în deciziile de impunere de la DIT

GdS a contactat un avocat pentru a afla cum pot proceda craiovenii. În primul rând, oamenii trebuie să ducă dovada cu anul real al construirii blocului sau casei.
„Contribuabilul are obligația de a informa primăria în ceea ce privește anul construirii imobilului, completând o declarație specifică și depunând documente justificative“, a precizat Lavinia Toma Tumbăr, avocat din Craiova. Ea a menționat că persoanele care observă că s-a trecut pe decizia de impunere alt an decât cel real în care s-a construit blocul pot contesta decizia de impunere și pot cere recalcularea impozitului, cu aplicarea reducerii aferente anului real al construcției. „În termenul legal (45 de zile de la data comunicării Deciziei de Impunere), cetățenii pot formula contestație, în care să ceară reanalizarea modalității de calcul a impozitului, în temeiul art. 457 alin. 7 și 8 din Codul Fiscal. Se vor depune documente justificative în ceea ce privește anul construirii imobilului. Acesta este și rolul contestației, de a se corecta orice fel de erori sau chiar abuzuri ale autorității fiscale emitente“, a spus avocatul Lavinia Toma Tumbăr.

Reducerea impozitelor în funcție de vechimea clădirii a fost şi în vechiul Cod Fiscal

Prevederea reducerii impozitelor după vechimea imobilului a existat și în Codul Fiscal valabil în 2015, dar procentele erau diferite. Un imobil cu o vechime de peste 30 de ani beneficia de o reducere a valorii impozabile de 10%, iar un imobil mai vechi de 50 de ani beneficia de o diminuare a valorii impozabile de 20%. Anul acesta, proprietarii unor apartamente situate în imobilele mai vechi de 50 de ani ar avea o reducere mai mare a impozitului, respectiv de 30%, iar cele de peste 100 de ani – 50%.

Cum vă puteți calcula singuri impozitul pe apartament

Conform Normelor de aplicare a Codului Fiscal, respectiv HG nr. 1/2016, la punctul 36 se arată cum se calculează impozitul pe locuință. Astfel: „36. Pentru calculul impozitului pe clădirile rezidențiale, în cazul persoanelor fizice, se utilizează următoarele date:
a) rangul localității unde se află situată clădirea;
b) zona în cadrul localității;
c) suprafața construită desfășurată a clădirii, iar dacă aceasta nu se cunoaște, suprafața utilă:
(i) cea determinată pe baza dimensiunilor măsurate pe conturul exterior al acesteia; sau
(ii) în cazul în care clădirea nu poate fi efectiv măsurată pe conturul exterior, suprafața utilă a clădirii înmulțită cu coeficientul de transformare de 1,4;
d) tipul clădirii și instalațiile cu care este dotată aceasta, pentru încadrarea în tabelul de la art. 457 alin. (2) din Codul Fiscal;
e) amplasarea apartamentului într-un bloc cu mai mult de trei niveluri și opt apartamente;
f) anul terminării clădirii sau anul în care s-a efectuat recepția la terminarea lucrărilor de renovare majoră;
g) folosința clădirii, respectiv în scop rezidențial sau în scop nerezidențial;
h) cotele adiționale și majorările stabilite pentru impozitul pe clădiri, în condițiile art. 489 din Codul Fiscal“.
Rangul localității se ia din Codul Fiscal, iar datele legate de coeficientul de zonă și valoarea impozabilă pe metrul pătrat se pot lectura în HCL nr. 395/2015, care stabilește impozitele și taxele locale în 2016 în Craiova. Cu toate aceste date vă puteți calcula impozitul aferent, pornind de la suprafața locuinței.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS