16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPlecarea lui Călinoiu de la CJ, undă de şoc în viaţa politică locală

Plecarea lui Călinoiu de la CJ, undă de şoc în viaţa politică locală

Ion Călinoiu sper să îşi recâştige postul în instanţă
Ion Călinoiu sper să îşi recâştige postul în instanţă

Revocarea lui Ion Călinou (foto) din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Gorj a produs o undă de şoc în administraţia publică şi în viaţa politică locală. În timp ce social-democraţii susţin că Prefectura Gorj a făcut exces de putere, reprezentanţii PNL şi ai Mişcării Populare sunt de părere că plecarea lui Călinoiu de la CJ, ca urmare a stării de incompatibilitate constatate de ANI, este un lucru normal. După înlăturarea din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu îi acuză pe reprezentanţii Prefecturii Gorj de abuz în serviciu. Călinoiu susţine că prefectul Gheorghe Paraschivu nu trebuia să pună în aplicare ordinul de încetare a mandatului său înainte de termen şi spune că acest lucru s-a întâmplat din cauza presiunilor mediatice şi politice exercitate asupra reprezentantului guvernului în teritoriu. Călinoiu mai spune că a ajuns în această situaţie, întrucât adversarii săi politici i-au vânat funcția.
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a fost prezent vineri la serviciu, la sediul instituţiei, aşteptând să îi fie comunicat oficial ordinul privind încetarea mandatului, emis joi de prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu. În ceea ce priveşte un posibil înlocuitor pentru Călinoiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, a susţinut că este pregătit să preia conducerea instituţiei, în cazul în care la nivelul acesteia se va lua o decizie în acest sens. Potrivit legii, după suspendarea din funcţie a lui Ion Călinoiu, şefia instituţiei poate fi asigurată interimar de unul dintre cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu sau Robert Filip. Cum cel din urmă este în situaţia de a-şi pierde şi el calitatea de vicepreşedinte, dar şi de consilier judeţean, din cauză că a pierdut susţinerea UNPR, Ciprian Florescu rămâne singurul care ar putea asigura interimatul. Acesta afirmă că pentru el nu va fi o problemă acest lucru, pentru că s-a mai aflat în postura respectivă şi în trecut, când şeful Consiliului, Judeţean Gorj, Ion Călinoiu era plecat din judeţ.
Ion Călinoiu a solicitat, printr-o adresă, prefectului de Gorj, Gheorghe Paraschivu, să revoce ordinul prin care a decis încetarea mandatului pentru şeful Consiliului Judeţean Gorj. Călinoiu a anexat solicitării un document din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care lasă să se înţeleagă faptul că ordinul de încetare a mandatului nu ar fi trebuit să fie emis până când instanţa de judecată nu se pronunţa asupra raportului de incompatibilitate emis de ANI. De precizat că raportul privind constatarea stării de incompatibilitate în ceea ce îl priveşte pe Ion Călinou a fost contestat la Curtea de Apel din Craiova. Procesul a fost strămutat la Curtea de Apel din Alba Iulia. Juriştii Prefecturii Gorj au luat în considerare când au redactat ordinul semnat de prefect o decizie definitivă a Curţii de Apel din Craiova (din septembrie 2015), care a respins prima contestaţie depusă de Călinoiu, pe motiv de netimbrare. Trebuie precizat că în adresa ANI, anexată de Ion Călinoiu în solicitarea de revocare a ordinului, se mai menţionează că tot instanţa de judecată va decide şi care va fi momentul rămânerii definitive a raportului şi nu specialiştii prefecturii. Potrivit legii, raportul de expertiză este valabil şase luni, iar, conform calculelor juriştilor Prefecturii Gorj, documentul emis de ANI, care îl viza pe Călinoiu, ar fi încetat pe 17 martie să mai producă efecte. Din acest motiv a fost propusă emiterea ordinului privind încetarea mandatului. ANI este însă de altă părere şi recomandă ca orice sancţiune să fie luată abia după finalizarea procesului aflat pe rolul instanţei de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS