8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj640 de angajați de la CET Ișalnița și Termo 2, în șomaj tehnic

640 de angajați de la CET Ișalnița și Termo 2, în șomaj tehnic

Sucursala Electrocentrale Craiova este oprită din cauza lipsei de cerere de energie  și a costurilor mari de producție (FOTO: Lucian Anghel)
Sucursala Electrocentrale Craiova este oprită din cauza lipsei de cerere de energie
și a costurilor mari de producție (FOTO: Lucian Anghel)

De la CET Ișalnița vor intra în șomaj tehnic 370 de oameni, iar de la Craiova Termo 2 vor pleca temporar acasă 270 de angajați, cu 75% din salariu. La Craiova se producea energie cu costuri mari, față de alte grupuri ale CEO. În Sistemul energetic național primează energia hidro și cea regenerabilă în această perioadă când debitul Dunării este mare. Nici în viitorul apropiat energia pe bază de cărbune nu mai este rentabilă, având costuri mari de producție.

Grupurile din Craiova care produc energie electrică sub aripa Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor fi afectate de faptul că energia produsă aici nu se mai vinde în sistemul energetic național. Potrivit planurilor CEO, în lunile aprilie, mai și iunie sunt planificați a intra în șomaj tehnic (cu 75% din salariu) 640 de angajați din Craiova. 370 de angajați sunt de la Sucursala Electrocentrale Ișalnița și 270 de angajați care vor intra în șomaj tehnic provin de la Sucursala Electrocentrale Craiova 2 (Termo 2). Activitatea celor două grupuri va fi oprită până la sfârșitul lunii iunie. Motivul pentru care se sistează producția la cele două grupuri din Craiova este acela că în Sistemul Energetic Naţional nu este nevoie de energia produsă la termocentralele din Bănie, în condițiile în care se livrează în sistem energia produsă de hidrocentrale și energia regenerabilă (eoliană și solară), potrivit reprezentanților CEO.
Liderul sindical de la Sucursala Electrocentrale Ișalnița, Gelă Ionescu, a declarat pentru GdS că toți angajații (muncitori și TESA) vor intra în mod egal în șomaj tehnic în lunile care urmează și că „situația este neplăcută, dar nu avem ce să facem, în condițiile în care consumul național de energie este scăzut. Dorim ca soluția să nu fie drastică și să nu se ajungă la disponibilizări. Suntem împotriva disponibilizărilor, care ar afecta toți angajații CEO“, a spus liderul de sindicat citat.

La Craiova se produce energie cu costuri mari

Termocentrala Işalniţa este deja oprită de circa o săptămână. Grupul de la Ișalnița are 650 de angajați. Mai mult de jumătate vor intra în șomaj tehnic timp de trei luni, în aprilie, mai și iunie. Până atuci, angajații vor face, prin rotație, și în luna martie, când vor intra în șomaj tehnic câte cinci zile fiecare, a spus directorul Diviziei Energetice, Ionel Ilie. El a explicat pentru GdS că grupurile energetice ale termocentralei vor fi repuse în funcţiune din luna iulie încolo, doar dacă va exista cerere de energie pe piață. Motivul pentru care energia produsă la Craiova nu intră în Sistemul Energetic Național este acela că se produce la costuri foarte mari. „S-a oprit producția la Ișalnița pentru că Grupul de la Ișalnița are cele mai mari costuri de producție, din cauza transportului cărbunelui de la mină și până la Craiova, pe o distanță de 80 de kilometri. Grupul de la Rovinari are cel mai mic cost de producție, pentru că are cărbunele aproape, aș spune chiar în curte“, a declarat Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice. Prețul la care se livrează energia electrică în sistem este același pentru toate grupurile, dar diferă foarte mult costul de producție.

Energia pe bază de cărbune nu mai e rentabilă

În această perioadă a anului, în Sistemul Energetic Național intră foarte multă energie produsă de hidrocentrale și de centralele care produc energie regenerabilă, respectiv eoliană și solară, în condițiile unui consum redus în toată țara. Costurile de producție pentru aceste tipuri de energie sunt mult mai mici decât cea produsă pe bază de cărbune. Debitul mărit al Dunării stimulează producerea de energie în hidrocentrale. „Ieri am vândut în sistem cu 178 de lei/MWh, dar prețurile pe termen lung sunt foarte scăzute. În trimestrul al doilea al anului, prețurile sunt estimate la 130 de lei/MWh. CEO nu își permite să vândă la acest preț din cauza costurilor de producție ridicate“, a mai spus Ioan Ilie.
Oprirea producției la grupurile de termocentrale din Craiova care aparțin de CEO este estimată să se realizeze până la sfârșitul lunii iunie, când conducerea Complexului preconizează că nu se va mai produce așa de multă energie în hidrocentrale, iar debitele Dunării ar scădea. „În prezent, energia hidro și cea regenerabilă sunt cele mai ieftine pentru că acestea sunt puternic susținute prin certificate verzi și de aceea pot avea costuri mai mici de producție. De aceea, energia electrică produsă în sistem clasic nu mai are loc în Sistemul Energetic Național“, a precizat directorul Diviziei Energie din cadrul CEO. Certificatele verzi sunt plătite de populație și firme și se regăsesc pe facturile de energie, certificatele verzi fiind direct proporționale cu consumul. Dar și energia produsă de CEO este subvenționată, oarecum, prin taxa de cogenerare care se regăsește pe facturile fiecărui consumator casnic sau noncasnic.
CEO a anunţat marţi seară sindicatele din cadrul companiei că intenţionează să disponibilizeze 2.000 de salariaţi, începând cu 1 iulie 2016.

Cum era ieri energia dispersată în Sistemul Energetic Național

Pe site-ul Transelectrica se poate observa care a fost consumul de energie miercuri, la ora 13.00, în Sistemul Energetic Național. Pe locul întâi este energia hidro, pentru că în acest anotimp ploios este foarte ieftin să se producă energie cu ajutorul apei (www.transelectrica.ro)
Pe site-ul Transelectrica se poate observa care a fost consumul de energie miercuri, la ora 13.00, în Sistemul Energetic Național. Pe locul întâi este energia hidro, pentru că în acest anotimp ploios este foarte ieftin să se producă energie cu ajutorul apei (www.transelectrica.ro)

Potrivit informațiilor publicate în timp real de Transelectrica, ieri, în jurul orei 13.00, intrase în Sistemul Energetic Național, 30% energie hidro, 20% energie pe bază de cărbune, 20% – hidorcarburi, 17% – nuclear, 6% – fotovoltaic, puțin peste 3% – eolian etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS