10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDelapidare la Asociația nr. 9 Constantin Brâncoveanu?

Delapidare la Asociația nr. 9 Constantin Brâncoveanu?

Proprietarii din Asociația nr. 9 Constantin Brâncoveanu spun că reprezentanții lor dispun, după bunul lor plac, de banii asociației (Foto: Lucian Anghel)
Proprietarii din Asociația nr. 9 Constantin Brâncoveanu spun că reprezentanții lor dispun, după bunul lor plac, de banii asociației (Foto: Lucian Anghel)

Scandal la Asociația de proprietari nr. 9 Constantin Brâncoveanu între o parte a proprietarilor și reprezentanții asociației. Aceștia din urmă, între care președintele, fostul administrator și economistul, sunt acuzați de către proprietari că nu pot să justifice ce s-a întâmplat cu o sumă de peste  3.000.000 de lei, motiv pentru care aceștia sunt cercetați penal.

Locatarii Asociației de proprietari nr. 9 Constantin Brâncoveanu din Craiova sunt revoltați după ce au aflat rezultatul unei expertize contabile, într-un dosar de cercetare penală de la Inspectoratul de Poliție Județean Dolj – Serviciul de Investigare a Fraudelor. Dosarul a fost deschis în urma unor plângeri făcute chiar de proprietari, cu toții acuzându-l pe președintele asociației de proprietari, Pompiliu Cebuc.
„S-a dispus efectuarea unei expertize de către cei de la Investigarea fraudelor. În urma acestei expertize s-au stabilit două sume a căror folosință nu este justificată. Este vorba de 1.159.692 de lei și cealaltă sumă 1.270.793 de lei. După cum am văzut în expertiză, președintele a dispus, după bunul lui plac, de banii din asociație. Spre exemplu, își alegea singur firmele pentru reparații. Președintele împreună cu cei din comitet și-au mărit nejustificat salariile, iar noi, proprietarii, nu am știut. Din 2009 au început să-și pună la salarii, au ajuns să-și dea prime. Au angajat avocați, deși noi aveam contract cu Uniunea Județeană a Asociațiilor de Locatari și Proprietari (UJALP) și ei ne reprezentau în instanță. Comisioanele avocaților erau trecute în listele de plată“, a spus Ionel Pancu, proprietar. Într-adevăr, în expertiza contabilă efectuată în dosarul de cercetare, în concluzii se artă: „Valoarea totală a sumelor nejustificate, care până la justificare reprezintă prejudiciu este de 1.159.692 de lei la care se adaugă suma de 1.270.793 de lei“, conform expertizei contabile din Dosarul de cercetare penală nr. 3324/P/2012.
Locatarii susțin că rezultatul expertizei confirmă ceea ce ei știau de mult timp. „Noi avem în jur de 12.000 de lei fond de reparații ca să putem să facem îmbunătățiri pe scara blocului. Banii sunt ținuți în bancă și se ia dobândă. Când i-am zis președintelui să ne dea banii să facem reparații nu a vrut pentru că ne impune să facem cu firmele pe care le vrea el. Am găsit firme cu care să facem cu 4.700 – 6.700 de lei, dar nu a acceptat, a venit cu o sumă de 14.000 și își trage partea lui. Ce reparații a făcut ne-a pus să le plătim pe lista de plată, după care a mai oprit și bani din fondul de reparații. Nu se mai găsesc 2.600 de lei din fondul de reparații. Altă problemă ar fi sediul asociației. Avem spațiu liber într-un bloc din cadrul asociației cu o chirie de 250 de lei. Cei de la asociație au închiriat spațiu într-un bloc din altă asociație pentru care plătesc 260 de lei. Și după ce oamenii l-au reclamat, cei din asociație au venit cu un tabel pe care ne-au pus să îl semnăm, spunând că este pentru citirea apometrelor, dar, de fapt, erau semnături în care noi, chipurile, eram de acord cu mutarea în alt sediu“, a afirmat Aurel Dincă, proprietar.

Au plătit datoriile altei asociații

Tot proprietarii spun că reprezentanții asociației au ajuns să plătească factura la căldură pentru două blocuri care s-au desprins cu ani în urmă din asociație. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că, ani întregi, cei de la asociație nu s-au preocupat să încheie un protocol cu noile asociații și nu s-au înțeles în privința predării debitelor. Aspectul este punctat și în cuprinsul expertizei contabile. „În urma expertizării cheltuielilor cu utilitățile, s-a constatat că RA Termoficare Craiova a facturat pe toată perioada cuprinsă între 1.01.2009 – 31.03.2014 către Asociația nr. 9 Constantin Brâncoveanu apa caldă și căldura aferentă blocurilor 41 A și 42B1, blocuri care nu aparțin asociației. Asociația nr. 9 Constantin Brâncoveanu, prin reprezentanții ei, a achitat ulterior aceste facturi, plătind astfel datoriile altei asociații fără a prezenta dovezi că acești bani au fost recuperați“, se arată în expertiza contabilă.

Au aruncat cu banii proprietrailor în stânga și în dreapta

Ca și cum nu ar fi fost suficient faptul că banii proprietarilor din asociație au ajuns să stingă datoriile proprietarilor din alte blocuri, reprezentanții asociației au făcut și alte plăți nejustificate. „Există plăți făcute către mediator pe baza unor contracte de premediere care au fost repartizate restanțierilor pe listele de plată, deși aceste contracte nu îndeplinesc prevederile legale în vigoare. Potrivit dispozițiilor legale, numai ședințele de informare sunt obligatorii care, potrivit art. 26 alin 3/Legea nr. 192/2000 sunt gratuite și nu procedura medierii, care este facultativă și implică costuri“, se arată în expertiză.
Până și proprietarii se minunează de ce au făcut cei pe care ei i-au ales să-i reprezinte. „Am citit și eu expertiza și m-am minunat câte nereguli sunt acolo. Unde s-a pomenit așa ceva, la vreo asociație? Am auzit că este o delapidare și se află un dosar în cercetare. A plătit avocați aiurea, a plătit bani pentru chirie și noi avem aici în asociație sediu amenajat și nu vor să stea aici. Vă citesc din expertiză unde se arată că există plăți efectuate către avocați, fără a ține seama de faptul că onorariul plătit de client avocatului trebuie dovedit cu contractul de asistență și chitanță. Valoarea totală a sumelor plătite fără a avea un contract și o factură doveditoare este de 34.850 de lei. În plus, a plătit chirie pentru sediul asociației fără să aibă un contract de închiriere, o sumă de 7.070 de lei“, a afirmat Nae Constantin, proprietar.
Întrebat de toate acuzațiile pe care i le aduc proprietarii, președintele Asociației nr. 9 Constantin Brâncoveanu a declarat: „Unde ați văzut asta? Este o plângere a unor proprietari și s-a cerut o expertiză, dar asta nu este o expertiză finală. Eu trebuie să le mai duc documente. Dacă este fraudă dați la ziar. Nu avem ce discuta. Nu s-a terminat dosarul. Acolo lipsesc documente și acolo trebuie să se mai dea declarații. S-au luat actele și nu le-au luat complete. Ați vorbit cu anchetatorul?“, a afirmat Pompiliu Cebuc.

Cercetare pentru delapidare

Existența unui dosar de cercetare penală și a unei expertize contabile este confirmată și de reprezentanții IPJ Dolj – Serviciul de Investigare a Fraudelor. „Într-adevăr, există la noi un dosar de cercetare penală pentru fapte de delapidare. S-a făcut o expertiză contabilă din care au reieșit niște sume, dar urmează să continuăm cercetările. Trebuie să mai luăm declarații și să consultăm și alte documente“, a declarat Leonard Băndoi, reprezentantul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS