10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum se cheltuiesc cei 850.000 de euro pentru Festivalul Shakespeare

Cum se cheltuiesc cei 850.000 de euro pentru Festivalul Shakespeare

Contractele cu companiile de teatru internaţionale nu au fost încheiate (Foto: arhiva GdS)
Contractele cu companiile de teatru internaţionale nu au fost încheiate (Foto: arhiva GdS)

Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova a făcut publice, la solicitarea GdS, devizele estimate ale cheltuielilor pentru Festivalul Shakespeare și Premiul Europa pentru Teatru care vor avea loc în perioada 14 – 26 aprilie. Primăria Craiova a alocat pentru aceste evenimente 3,8 milioane de lei, circa 850.000 de euro. Mare parte din ei vor fi cheltuiţi pentru transportul, onorariul și diurna sutelor de invitați. Conducerea teatrului așteaptă cu nerăbdare suplimentarea bugetului de la Ministerul Culturii cu un milion de lei pentru a putea semna contractele cu companiile de teatru, majoritatea internaționale, în condițiile în care până la primul gong mai este doar o lună și o săptămână.

Aproape șapte milioane de lei, aproximativ 1,5 milioane de euro este bugetul total al celor două evenimente organizate la Teatrul Național „Marin Sorescu“, bani care provin din mai multe surse: Primăria Craiova – 3,8 milioane de lei (850.000 de euro), Consiliul Județean Dolj – 400.000 de lei (90.000 de euro), Ministerul Culturii – 1.000.000 de lei (222.222 de euro) și sponsorizări obținute de Fundația William Shakespeare – 1.750.000 de lei (390.000 de euro). În momentul de față, singurele sume certe sunt cele puse la dispoziție de Primăria Craiova și CJ Dolj. Ministerul Culturii încă nu a aprobat suplimentarea bugetului teatrului cu milionul de lei, dar se așteaptă acest lucru cât mai repede, dată fiind criza de timp în care s-a intrat, iar despre sponsorizări nu a oferit nimeni nici o informație. Cum s-a ajuns la cele șapte milioane de lei costuri estimate? Pe bază de devize estimative întocmite de reprezentanții teatrului și cei ai Fundației Shakespeare. Devizele au fost trimise apoi Primăriei Craiova, iar ele au reprezentat suportul prin care municipalitatea a alocat cele 3,8 milioane de lei. Suma este consistentă pentru bugetul orașului, de aceea GdS a solicitat conducerii Teatrului Național devizele estimative pentru a vedea cum se vor cheltui banii.

Chirie pentru sedii și aparatură

Potrivit calculelor, la Craiova sunt așteptate circa 750 de persoane. Aici intră actori, critici, analiști, oameni de cultură, jurnaliști, personal auxiliar și alte categorii. Costul mediu pentru fiecare persoană raportat la bugetul total de șapte milioane de lei este de 9.300 de lei. Această sumă acoperă toate nevoile, de la cazare la diurne, remunerații, tipărituri și expoziții până la premiile care se vor acorda. Să începem cu Festivalul Shakespeare. Pentru transportul membrilor companiilor de teatru, al decorurilor, costumelor și aparaturii, costul estimat este de 1,1 milioane de lei, din care contribuția Primăriei Craiova este de 300.000 de lei. Printre altele este vorba de transportul dus – întors cu avionul al Teatrului Saitama din Japonia, al Teatrului Schaubuhne din Germania și a altor teatre, inclusiv din Africa de Sud și India. Tot aici intră și plata vizelor și a asigurărilor de sănătate pentru participanții din străinătate. Transportul cu avionul sau camionul al decorurilor, al criticilor, istoricilor de teatru, jurnaliștilor este acoperit tot din acest buget. Ca detaliu, din banii festivalului va fi decontat și transportul echipei Televiziunii Publice din România care va realiza și filmul Festivalului. 800.000 de lei, bani integral de la Primăria Craiova, sunt destinați pentru plata onorariilor companiilor și artiștilor invitați, dar și a realizatorilor expozițiilor de scenografie, fotografie etc. 500.000 de lei, dintre care 300.000 de la Craiova, au fost bugetați pentru cazarea celor 500 de invitați. La sumele de mai sus se adaugă diurna legală sau masa pentru participanți estimată la 600.000 de lei, dintre care 100.000 de lei de la primărie. Diurnă va primi și echipa Televiziunii Publice.

TVR primește bani de la primărie

Bugetul se completează cu 100.000 de lei pentru tipărituri, afișe sau caietul festivalului, cu încă 100.000 de lei pentru organizarea de expoziții, și cu 200.000 de lei pentru închirierea unor spații și aparaturi. Spațiile aparțin, de fapt, unor instituții de stat sau sunt domeniu public. Vorbim aici despre închirierea sălii Teatrului de Copii și Tineret „Colibri“, de Aula Buia a Universității din Craiova, de amenajarea Pieței „Buzești“ din Centrul Istoric. Legat de aparatură, devizul menționează închirierea pentru prezentarea spectacolelor, pentru traducere simultană și pentru desfășurarea unei sesiuni și a unei conferințe în Sala Consiliului Județean Dolj. De precizat că sala are propria aparatură. 200.000 de lei, din care jumătate de la primărie sunt destinate plății colaboratorilor. În această sumă intră și plata realizatorilor trofeelor, statuetelor și a diplomelor de participare. Suma de 100.000 de lei va fi cheltuită pentru acțiuni promoționale și publicitate, cum ar fi tipărirea de fluturași, pentru realizarea spotului și filmului de prezentare a festivalului de către Televiziunea Română. În ecuație intră și Digi TV și TVR studioul Craiova ca realizatori ai filmului. De asemenea, Thomas Ostermeier, unul dintre cei mai cunoscuți manageri de teatru, va primi Premiul Internațional Shakespeare, în valoare de 50.000 de lei. Ultima prevedere bugetară se referă la realizarea coproducției spectacolului comunitar „Pericle“, în valoarea de 150.000 de lei. Coproducția este asigurată de Teatrul „Marin Sorescu“, Fundația Shakespeare, Compania Parrabola și Compania Teatrulescu.

Plăți pentru tot ce mișcă

Celălalt eveniment, Premiul Europa pentru Teatru, la pachet cu Premiul Europa pentru Noua Realitate Teatrală, are un buget total de 1.575.000 de lei, bani asigurați integral de Primăria Craiova. Cele două premii au o valoare de 135.000 de lei. Cheltuielile pentru cei 150 de invitați din străinătate se ridică la 180.000 de lei. Devizul precizează că majoritatea călătoriilor sunt pe rute europene și doar aproximativ zece din afara continentului. Personalităților li se va asigura și transportul de la București la Craiova. Cazarea la hotel a acestora și a altor 100 de invitați din România ar costa peste 200.000 de lei. Cea mai consistentă sumă, 675.000 de lei, ar urma să fie cheltuită pentru spectacolele organizate în cadrul premiului. Este vorba despre onorariile artistice, cheltuielile de călătorie, transportul decorurilor, cazare, diurnă, drepturi de autor. Aproape 195.000 de lei sunt prognozate a fi cheltuite pentru Servicii de organizare a premiului. Aici intră întâlnirile și întrunirile Juriului Internațional, plata colaboratorilor pentru relația cu instituțiile de cultură europene, documentare, selecționarea de candidaturi, remunerarea personalului Premiului Europa pentru Teatru, cheltuieli pentru designerul care se va ocupa de imaginea coordonată a evenimentului și a catalogului, de serviciile video, de traduceri și altele. De asemenea, vor fi suportate cheltuielile biroului Europa pentru Teatru (EPT) în afara României (telefon, fax, internet), ale găzduirii, mentenanței și actualizării site-ului EPT, ale colectării recenziilor de presă, inclusiv on-line, și ale călătoriilor preliminare ale secretarului general al ETP și ale colaborătorilor săi. Ultimul capitol prevede cheltuieli de 112.500 de lei pentru promovare, care înseamnă realizarea unui catalog de 190 de pagini tipărit în 1.000 de exemplare, flyere, mashuri și bannere promoționale, filmări sau fotografii profesionale. În ambele devize, pentru festival și pentru premiu, organizatorii precizează că sumele pot scădea sau crește în funcție de rezultatul negocierilor pentru parteneriate și a atragerii altor surse de finanțare.

Evenimente în criză de timp

Dincolo de sumele de cheltuieli estimate, cea mai mare problemă în acest moment a conducerii teatrului este situația de la Ministerul Culturii care trebuie să suplimenteze bugetul teatrului cu un milion de lei. Acordarea banilor este prevăzută în Lista Proiectelor Prioritare pe perioada ianuarie – septembrie 2016, dar acest lucru a rămas doar pe hârtie. Numai după aprobarea suplimentării, teatrul poate semna contractele cu trupele de teatru internaționale. Timpul presează și nu e vorba numai de primul gong, ci de faptul că rezervarea biletelor de avion, a camerelor de hotel și a celorlalte servicii trebuia făcută cu mult timp înainte. „Avem nevoie de circa 750 de camere de hotel și am primit până acum oferte de la hotelurile din Craiova. Noi nu putem semna nici un contract până când Ministerul Culturii nu semnează suplimentarea bugetului teatrului. Altfel vine Curtea de Conturi și mă întreabă de ce am semnat contractele fără să avem banii aprobați. Avem promisiuni că acest lucru se va realiza în curând. Finanțarea de la primărie va veni efectiv după terminarea festivalului, pe baza devizului final“, a declarat managerul Teatrului Național Marin Sorescu, Alexandru Boureanu.

Cum motiva Primăria Craiova alocarea banilor

Consiliul Local Craiova a aprobat finanțarea celor două evenimente în ședința de luna trecută, la propunerea primăriei.  În raportul care a însoțit proiectul, municipalitatea a precizat că evenimentele vor asigura un ecou mediatic și că orașul va beneficia de pe urma lor.  „Ne aflăm în faţa unui moment extrem de important din existenţa festivalului, când, în anul 2016, va avea loc o ediţie aniversară, cea de a X-a, şi când întreaga lume va marca împlinirea a 400 de ani de la moartea celui mai mare dramaturg al lumii din toate timpurile, William Shakespeare. Premiul Europa pentru Teatru reprezintă principala recompensă teatrală europeană şi a fost adesea erijat de către presa internaţională în echivalentul premiului Oscar sau Nobel pentru Teatru. Recunoscut de către Parlament şi Consiliul Europei drept Organizaţie de Interes Cultural European, acesta s-a născut în anul 1986 ca un proiect-pilot al Comisiei Europene (…) Aceste manifestări atât de prestigioase vor aduce municipiului Craiova o valoare adăugată şi graţie prezenţei participanţilor de renume, cât şi a ecoului mediatic pe care îl angrenează – ceea ce este excepţional pentru un eveniment teatral – prin cel puţin 400 de jurnalişti şi critici aparţinând presei principale europene şi mondiale“, se arată în raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS