9 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO pregăteşte un program cu peste 2.000 de disponibilizări până pe 10 iunie

CEO pregăteşte un program cu peste 2.000 de disponibilizări până pe 10 iunie

Sindicatele ameninţă din nou cu protestele
Sindicatele ameninţă din nou cu protestele

Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia (CEO) a aprobat, în ultima şedinţă, un program de disponibilizări colective. Este vorba de peste 2.000 de salariaţi, care vor trebui să plece din companie până pe 10 iunie. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers“, Adrian Marciuc, a declarat că sindicatele pe care le reprezintă nu vor fi de acord decât cu plecarea angajaţilor care mai au un an sau doi până la pensie. Dacă nu se va ajunge la un acord cu sindicatele, liderii acestora ameninţă cu declanşarea de proteste: „Așa cum am spus în urmă cu câteva zile, că vor exista 2.000 de disponibilizări și că se vor închide capacități, cum sunt carierele Husnicioara și Lupoaia, iată că aceste lucruri se adeveresc. Vineri, supraveghetorii au aprobat planul directorilor CEO de restructurare și, implicit, concedierea celor 2.000 de salariați. Liderii FNME știau de planul conducerii și au bătut palma, fiind de acord cu miile de disponibilizări. Noi nu suntem de acord. Federația ”Univers” va solicita un program de restructurare pe doi ani, cu plecarea din sistem strict a acelora care sunt în prag de pensionare“, a mai precizat prim-vicepreședintele Federaţiei „Univers”, Adrian Marciuc.

FNME, de acord cu disponibilizările

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dumitru Pârvulescu, a declarat că organizaţia pe care o conduce ar putea fi de acord cu cele 2.000 de concedieri colective preconizate, dar doar dacă salariaţii vor pleca acasă cu plăți compensatorii juste, dar și cu venit de completare. „Trebuie să ne prezinte programul de eficientizare al companiei. Eficientizare nu înseamnă numai disponibilizări. Poate să însemne şi asta, dar este un program de restructurare care se face împreună cu noi, dacă vom conveni aşa ceva. Dacă accesează venit de completare şi dacă au plăţi rezonabile la cei care pleacă, ok. Chestiunea este să nu piardă oamenii şi să asigure o stabilitate la cei care rămân. Aşa, ştiţi cum e, dacă nimeni nu vrea să se facă ceva, ne scufundăm toţi“, a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME.

Lider sindical, din nou în greva foamei în fața sediului CEO

Unul dintre liderii de sindicat din cadrul Complexului a decis că este momentul să protesteze împotriva măsurilor care vor fi luate de administraţia CEO. Astfel, Gheorghe Peptan, liderul de sindicat de la Mentenanță Rovinari, sindicat afiliat SMEO, a intrat din nou ieri în greva foamei, în fața sediului Complexului Energetic Oltenia. Peptan susține că a decis să apeleze din nou la măsura protestului extrem, din cauza faptului că nimeni nu a garantat că sediul CEO va rămâne la Târgu Jiu, dar și pentru că urmează câteva mii de disponibilizări din companie. „Am reluat acţiunea de protest, având în vedere că nu s-a respectat protocolul cu administraţia, când am făcut prima grevă. Am aflat că soarta sediului CEO se va decide în aceste zile la Bucureşti şi a fost aprobat şi un program de 2.000 de disponibilizări. Nu ştim pe ce criterii se vor face aceste disponibilizări. Nu ştim nimic“, a declarat Gheorghe Peptan, care a spus că aşteaptă ca şi alţi lideri de sindicat să i se alăture.

Autoritățile județene strâng semnături pentru susținerea activității CEO

În acelaşi timp, autorităţile locale şi judeţene vor să strângă semnături de la cetăţeni împotriva mutării sediului social al Complexului Energetic Oltenia la Bucureşti. Această acţiune va începe deocamdată doar la nivelul judeţului Gorj, iar Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, susține că, prin strângerea acestor semnături, se urmărește susținerea întregii activități a CEO. „Voi genera şi o acţiune legată de susţinerea activităţii Complexului Energetic Oltenia prin strângerea de semnături pe care să le obţinem de la români pentru această activitate deosebit de importantă, în vederea susţinerii independenţei energetice naţionale. Este vitală pentru judeţul Gorj, pentru susţinerea companiei. Vom propune şi un set de măsuri şi dacă oamenii vor fi de acord vor semna. Voi înainta un material atât Complexului Energetic Oltenia, cât şi conducerii Ministerului Energiei, pentru a arăta contribuţia pe care trebuie să o aibă compania pentru remedierea efectelor produse de această activitate. Vrem ca strategia de dezvoltare a sistemului energetic să cuprinsă şi strategia de dezvoltare a Gorjului. Vrem păstrarea sediului la Târgu Jiu, vrem ca fondurile să fie investite în baza unei strategii pentru a avea o dezvoltare unitară, cu obiective clare“, a declarat Ion Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS