10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEcografia, metodă modernă și eficientă de diagnostic

Ecografia, metodă modernă și eficientă de diagnostic

În cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“, difuzată la Alege TV, dr. Adrian Petrișor a vorbit despre importanța ecografiei abdominale
În cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“, difuzată la Alege TV, dr. Adrian Petrișor a vorbit despre importanța ecografiei abdominale

Investigațiile medicale au evoluat foarte mult în ultimii ani. Pe lângă pregătirea medicului, la stabilirea unui diagnostic corect contribuie și aparatura medicală. Ecografia este una dintre cele mai utilizate metode de diagnostic. Investigația este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, dar fondurile ajung doar pentru o mică parte din asigurați.

Ecografia abdominală este investigația recomandată de cele mai multe ori atunci când un pacient ajunge la medic și acuză anumite simptome. Trebuie știut că această investigație este o metodă de diagnosticare prin ultrasunete și care, în majoritatea cazurilor, este lipsită de reacții adverse. Se recomandă, de obicei, pentru afecțiunile din sfera digestivă. Este o metodă esențială în stabilirea unui diagnostic pentru că permite determinarea dimensiunilor organelor, evaluarea structurii acestora, evidenţierea unor leziuni prin intermediul imaginilor. „Ecografia este în majoritatea cazurilor lipsită de reacții adverse. Practic, se utilizează unde sonore ce au anumite frecvențe care penetrează țesuturile și formează o imagine pe baza căreia noi apreciem starea anatomică a diferitelor organe din abdomen. Este recomandată și ca procedură de screening, dar și în afecțiunile abdominale, atunci când pacientul acuză dureri“, a spus dr. Adrian Petrișor, specialist în medicină internă, în cadrul emisiunii „Ora de Sănătate“, difuzată la Alege TV.
Ecografia este folosită de mai bine de 50 de ani şi a devenit una dintre cele mai utilizate metode de diagnostic în medicina modernă. Și în Craiova acest domeniu s-a dezvoltat și asta pentru că este ieftin în comparaţie cu alte metode imagistice precum RMN, CT. „S-a dezvoltat destul de mult această ramură și în Craiova. Și aici există ecografe performante ca în alte țări europene. Ecografia abdominală se recomandă, de obicei, pentru afecțiunile din sfera digestivă. Se pot explora și vasele abdominale, se pot vedea grupele ganglionare și la nivelul pelvisului putem să diagnosticăm afecțiunile din sfera urogenitală. Informațiile oferite de ecografie legate de ficat, rinichi, splină, pancreas, căile bilare, prostată, uter sunt clare. Dar sunt și organe pe care nu le vizualizăm foarte bine, precum intestinele“, a adăugat dr. Adrian Petrișor.

„Banii pentru ecografie se termină după primele două-trei zile“

În momentul în care apar probleme de sănătate și pacientul merge la specialist, în majoritatea cazurilor se recomandă ecografie. Numai că se întâmplă ca pacienții asigurați medical să fie nevoiți să plătească investigația dacă vor să o facă la timp, și asta pentru că fondurile împărțite de Casa de Asigurări de Sănătate se termină repede. „Casa de Asigurări are un buget care este ca o pălărie. Ne ducem mai mulți furnizori și contractăm, suma totală se împarte fiecăruia, în funcție de un punctaj, de dotări. Grilele după care suntem evaluați sunt destul de vechi, din păcate. Noi primim un plafon lunar, care se epuizează foarte repede. În total, pe lună, pentru ecografii primim 2.000 de lei, plafonul ajunge deci cam pentru 30 de persoane, ceea ce înseamnă că banii pentru ecografie se termină după primele două-trei zile. În plus, dacă resursele sunt limitate, nu putem face nici investiții. Un aparat decent costă cam cât o garsonieră în Craiova. Investiția într-un ecograf ajunge și la 100.000 de euro, iar acesta se uzează în câțiva ani și de la CAS primim 60 de lei pe o ecografie. Eu cred că acolo unde există aparatură performantă trebuie să existe și finanțare. Se pot face grile ca acolo unde există aparatură performantă să existe și finanțare pe măsură“, este de părere dr. Petrișor.
Specialistul în medicină internă a completat: „Această investigație nu ar trebui să cadă neapărat în seama pacientului. Medicul este cel care o face astfel încât să poată stabili un diagnostic corect, să prescrie un tratament bun. Poate că ar trebui regândite lucrurile legate de ecografie. Pacientul vine să rezolve problema, nu trebuie să-l intereseze de unde vin banii. Nu este normal să îi spui pacientului că pentru a face ceva ai nevoie de analize care costă X lei și că nu există plafon. Sunt multe limitări care nu țin de medic“.

„Contează mult și experiența medicului în interpretarea datelor“

Ecografele moderne pot să indice și date legate de existența unor formațiuni tumorale. Dacă există suspiciuni de acest fel, este recomandat ca examenul ecografic să fie urmat de un un RMN, CT sau puncție. „Mai nou, se folosesc tehnici ecografice moderne, ce utilizează elastografia pentru identificarea durității anumitor formațiuni tumorale. Numim formațiune tumorală orice formațiune localizată care nu trebuie să se regăsească în țesutul examinat. În ecografie utilizăm substanțele de contrast pentru a ne orienta asupra caracterului benign sau malign. În medicină nu am ajuns la o acuratețe a diagnosticului de 100%. Tocmai de aceea utilizăm tehnici din ce în ce mai rafinate, ca să avem un diagnostic exact. Dacă există suspiciuni după examentul ecografic, se poate recomanda RMN, CT, puncție“, a explicat dr. Adrian Petrișor.
Medicii spun că, dacă avem în familie rude de gradul unu care suferă de diverse afecțiuni, putem să facem un examen ecografic astfel încât să vedem dacă și la noi există o problemă. Înainte de efectuarea ecografiei, pacientul trebuie să nu mănânce cu cel puţin trei-patru ore înainte de investigaţie, astfel încât stomacul să fie gol şi conţinutul gazos intestinal să fie redus, permiţând vizualizarea adecvată. Este indicat să se bea 1-1,5 litri lichide, apă plată, ceai. „Am avut zilele trecute un pacient a cărui mamă avea rinichi polichistic și a venit la cabinet pentru un control preventiv, iar în urma investigației am descoperit că și el suferea de aceeași problemă. Este bine să se facă și ecografie preventiv în anumite situații. Însă nu trebuie uitat că o ecografie nu pune un diagnostic clar. Avem nevoie și de analize de sânge, urină. Nu putem să apreciem neapărat funcția unui organ doar pe examenul ecografic. Contează mult și experiența medicului în interpretarea acestor date, dar un examen clinic complet trebuie să cuprindă și analize de laborator“, a conchis dr. Adrian Petrișor, medic specialist medicină internă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS