12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProf. univ. dr. Florinel Bădulescu: „Nu este corect ce se întâmplă cu bolnavii“

Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu: „Nu este corect ce se întâmplă cu bolnavii“

Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a SJU, spune că bolnavul trebuie să fie plasat mereu în centrul sistemului (Foto: Traian Mitrache)
Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a SJU, spune că bolnavul trebuie să fie plasat mereu în centrul sistemului (Foto: Traian Mitrache)

Bolnavii de cancer din Oltenia aflați în stare gravă ajung, de cele mai multe ori, în Clinica de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. De luni bune, aici mai lucrează însă doar doi medici oncologi, care trebuie să aibă grijă de cei aproape 40 de pacienți care sunt internați în clinică. Medicii spun că oncologia de stat trebuie să meargă înainte chiar dacă piedicile sunt multe și că sistemul trebuie schimbat profund, astfel încât bolnavii să nu mai aibă de suferit.

Condamnați să lupte cu boala și hibele sistemului de sănătate, bolnavii de cancer așteaptă o mână salvatoare tocmai din partea acestui sistem șubred. Lăsată să se descurce cum poate, oncologia de stat mai rezistă doar graţie profesioniștilor care nu au renunțat să o țină în picioare. În Clinica de Oncologie din Craiova mai lucrează numai doi medici, restul au plecat la unități private. Cei doi medici se ocupă de pacienții din clinică, dar și de cei care ajung în policlinică. Practic, ei fac munca a cinci specialiști. „Cu toate acestea, secția merge mult mai bine ca înainte, că este liniște, nu mai tremur pentru diversele medicamente prescrise de multe ori nejustificat. Bolnavii sunt bine îngrijiți, personalul s-a liniștit. Funcționăm la capacitatea pe care ar trebui să o aibă cinci doctori, dar nu ne plângem și orice pacient care vine aici este tratat. Stăm în spital cât este nevoie. Venim sâmbăta și duminica prin rotație sau de multe ori amândoi. Vedem și pacienții din policlinică“, a spus prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a SJU Craiova.
Pentru că este nevoie de specialiști, Clinica de Oncologie a scos la concurs în ultimul timp cel mai mare număr de posturi pentru rezidenți. „Suntem clinica cu cel mai mare număr de posturi scoase la concurs pentru acei rezidenți căror li se tot spune să nu plece din țară că li se oferă locuri, dar de fapt nu li s-a dat de muncă. Noi am reușit să scoatem posturi și acum avem în pregătire trei oncologi, un hematolog, doi radioterapeuți și, în sfârșit, doi oncopediatri. Trebuie să facem ceva pentru ca această clinică să trateze bolnavi și pe viitor“, a adăugat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.
Pentru că mai sunt doar doi medici, numărul de paturi din clinică a fost redus la 35. Însă, șeful clinicii spune că nu poate refuza nici un pacient și că de multe ori sunt internați și îngrijiți mai mulți pacienți. „Acum avem cam 40-43 de pacienți. Numărul de paturi s-a redus la 35, având în vedere că suntem doar doi medici, și aceasta este normarea maximă pe care aveau voie să ne-o dea pentru că trebuie să ne ocupăm și de policlinică. Dar internăm mai mulți și am mai păstrat din paturi, pentru că vin foarte mulți oameni sinceri, săraci, care trebuie îngrijiți“, a completat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu.

„Trebuie umblat profund la sistem“

Linie de gardă pe Oncologie nu mai există la Spitalul Județean. În această situație, dintre bolnavii de cancer care ajung în UPU cazurile grave sunt trimise către Terapie Intensivă, iar cei care pot fi stabilizați de medicii din Urgență rămân aici până vine medicul oncolog. „Orice bolnav care intră în UPU este preluat de medicii de la acel serviciu. Trebuie însă să delimităm ce e urgență și ce nu e. Tot ce este urgență se internează de către colegii de la Urgență sau de alte specialități, în numele meu, la Terapie Intensivă. După aceea, pacienții ajung în Secția de Oncologie, unde sunt ținuți două-trei zile până li se stabilizează toate funcțiile, apoi sunt trimiși acolo unde și-au ales să se trateze. Ar fi bine ca reprezentanții corpului medical, parte din ei, să mai judece și cu ochi profesioniști, nu numai cu vânzări de iluzii. Iar cei care lucrează în alte domenii să înțeleagă că au și ei internări de zi, că trebuie să își preia bolnavul tot timpul sau să încheie contracte cu unitățile spitalicești de stat, așa cum e în străinătate. În oraș există și Spitalul «Filantropia», care are tot doi medici oncologi și șase-șapte hematologi și care ar trebuie să preia garda de oncologie, dacă se dorește. Și acolo există Terapie Intensivă“, a precizat șeful Clinicii de Oncologie de la SJU.
Din cauza ieftinirii medicamentelor în vara anului 2015, mai multe tratamente necesare bolnavilor de cancer au dispărut de pe piață sau aprovizionarea spitalelor se face cu întârzieri. Prof. univ. dr. Florinel Bădulescu spune că decidenții ar trebuie să se ocupe ca în țară să existe toate medicamentele pe care Agenția Națională a Medicamentului (ANM) le-a înregistrat. „Eu am știut că se va ajunge aici și am și spus-o public. Ar trebui ca aceia care au atribuții în acest sens să se ocupe ca în țară să existe toate medicamentele pe care ANM le-a înregistrat, altfel se cheamă vânzători de iluzii. Nu este corect ce se întâmplă cu bolnavii. Producătorii au o marjă a lor și când nu mai pot pleacă. O să mai dispară medicamente. La mijloc sunt și distribuitori. Odată cu ieftinirea, distribuitorii nu ne-au mai adus medicamentele, bolnavii au rămas descoperiți și a trebuit să facem tot felul de licitații rapide, pe genunchi, să asigurăm totuși tratamentul. Avem 18-19 medicamente pentru care aveam contract, dar pe care nu le-am mai primit pentru că nu le-au mai adus distribuitori, și conducerea s-a ocupat să rezolve situația. Cred că toate guvernele trebuie să își schimbe politica financiară și să treacă la sistemul cost-eficiență. Până nu se va face asta, nu vor fi rezultate. Se cheltuiesc de patru ori mai mulți bani în oncologie, iar decesele au crescut de cinci ori. Trebuie umblat profund la sistem. Se știe de unde trebuie să apară schimbarea, dar nu se vrea. Se merge pe principul: «Lasă că merge și așa, e bine»“, a adăugat dr. Bădulescu.

„Trebuie să se discute și de profesionalism și seriozitate“

Tot șeful Clinicii de Oncologie spune că aceia care ar putea schimba lucrurile în bine știu care sunt problemele și de unde trebuie să înceapă, dar că nu se vrea. „Suntem orașul cu cele mai multe clinici de oncologie private din țară. Asta nu e neapărat rău, pot să mai apară încă 100, problema este ce asigură acestea bolnavului și cine monitorizează rezultatele terapeutice raportat la cheltuieli. Trebuie să se discute și de profesionalism și seriozitate. Noi nu reușim să avem onestitate, ne bazăm mult pe minciuni, aruncăm pe «binele» bolnavului toate cheltuielile. Acum, cu cardul de sănătate, parcă se mai așază puțin liniștea în sistem“, a încheiat prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie a SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS