Acasă Local Dolj Un bolnav de cancer și-a spart capul în UPU

Un bolnav de cancer și-a spart capul în UPU

Un bolnav de cancer a venit în Urgența Spitalului Județean Craiova pentru îngrijiri medicale, dar s-a ales cu capul spart (Foto: arhiva GdS)
Un bolnav de cancer a venit în Urgența Spitalului Județean Craiova pentru îngrijiri medicale, dar s-a ales cu capul spart (Foto: arhiva GdS)
Un bolnav de cancer a venit în Urgența Spitalului Județean Craiova pentru îngrijiri medicale, dar s-a ales cu capul spart (Foto: arhiva GdS)

Rudele unui bolnav de cancer se plâng de modul în care cadrele medicale care lucrează în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova s-au ocupat de acesta. Marin Uruiocea a ajuns sâmbătă noapte la UPU. Din acel moment a fost perfuzat şi i s-a făcut o tomografie care a evidenţiat prezenţa metastazelor cerebrale. Odată stabilizat însă, pacientul a solicitat să meargă la toaletă și, deși se simțea în continuare foarte rău, după cum susține familia, a fost lăsat să se ducă singur, a căzut și și-a spart capul.

În seara zilei de 27 februarie 2016, Marin Uruiocea, pacient luat în evidența Clinicii de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova cu cancer pulmonar, a ajuns prin Serviciul de Ambulanță la Unitatea de Primiri Urgențe a SJU. Familia spune că a solicitat ambulanța pentru că bolnavul nu mai era coerent, nu putea să mai vorbească clar, avea disfuncții de vedere și de concentrare. „Am chemat salvarea pentru că tatăl meu nu mai era coerent, nu putea să mai vorbească bine și am considerat că are nevoie de ajutorul specialiștilor. Am solicitat imediat ajutorul medicilor de la ambulanță și așa am ajuns la UPU Craiova. Din momentul în care a ajuns acolo, a fost internat, perfuzat şi i s-a făcut o tomografie, care a evidenţiat prezenţa metastazelor cerebrale“, a povestit Ionela Gherghe, fiica pacientului.
Pacientul a rămas în continuare în UPU pentru că pe secția de Oncologie nu există linie de gardă, iar în această situație bolnavii aflați într-o stare foarte gravă sunt transferați către Terapie Intensivă sau rămân în UPU dacă sunt cazuri în care medicii de aici reușesc să le stabilizeze situația până la venirea medicului oncolog.
După ce a fost stabilizat și ținut pe unul dintre paturile din aria de Monitorizare a UPU, Marin Uruiocea a anunțat, spre dimineaţă, că vrea să meargă la toaletă. Familia susține că a comunicat acest lucru personalului medical, dar că nimeni nu l-a însoțit.  Pacientul a mers singur la toaletă, apoi un alt bolnav a intrat și el acolo, iar la scurt timp s-a auzit o bufnitură și Marin Uruiocea a fost găsit căzut și cu capul spart. „Am comunicat personalului medical că vrea să meargă la toaletă şi i-a fost desfăcută perfuzia din suport pentru a putea să meargă la baie cu ea în mână. A plecat și a intrat în toaleta salonului singur, fără ca un cadru medical să îl însoţească. La scurt timp, un alt pacient a vrut să folosească aceeași toaletă şi a intrat peste tatăl meu, deşi i-am spus că este ocupat şi le-am semnalat situaţia şi cadrelor medicale prezente. Am crezut că sunt două toalete în grupul sanitar din salon şi de asta nimeni nu ia atitudine. Însă, în câteva secunde s-a auzit un zgomot puternic, personalul medical s-a alarmat, a deschis uşa de la baie şi l-au găsit pe tatăl meu căzut pe gresie, cu o rană deschisă la cap, în stare de inconştienţă“, a explicat Ionela.

„Trebuie să existe mai multă atenție“

După acest incident, pacientul a fost dus imediat la Resuscitare, a fost restabilizat şi în aproximativ 30 de minute şi-a recăpătat cunoştinţa. În dimineața de 28 februarie a fost trimis la Terapie Intensivă, iar ieri-dimineață a ajuns în Clinica de Oncologie. Fiica pacientului nu înțelege cum de s-a putut întâmpla așa ceva și cere explicații legat de modul în care au procedat cadrele medicale. „Întrebarea mea este de ce nu a fost însoţit în grupul sanitar de personal specializat? Având în vedere starea lui, mi se părea normal să meargă cineva cu el sau să ne atenționeze pe noi, rudele, dacă nu era nici un angajat disponibil. După acest incident, un cadru medical a început să mă tragă pe mine la răspundere de ce nu m-am dus eu cu el în toaletă. Nu este normal să existe acest comportament, să nu meargă nimeni la toaletă cu pacienții aflați într-o stare așa de gravă! A fost un șoc pentru mine să-mi văd tatăl întins pe jos, cu capul spart și plin de sânge. I s-a făcut imediat un tomograf și mi s-a spus că nu sunt probleme grave în urma căzăturii, dar se putea întâmpla orice. Trebuie să existe mai multă atenție, oricând se poate întâmpla acest lucru cu un alt bolnav, cu un copil“, a mai spus Ionela, care își dorește să tragă un semnal de alarmă. Familia a făcut și plângere către conducerea SJU, prin care cere să se dea sancțiuni disciplinare.

„I s-a spus că e bine să folosească urinarul“

Pe de altă parte, medicii care au luat parte la acest eveniment spun că pacientul a fost însoțit de o asistentă până la ușa toaletei. „Pacientul în cauză a fost diagnosticat încă din 2014 cu cancer pulmonar. De atunci a urmat tratament oncologic incomplet și asta pentru că a refuzat din proprie inițiativă tratamentul. La UPU a fost stabilizat. I s-a făcut și CT, care a arătat că au apărut și metastaze craniene. Pe toată durata șederii în UPU a fost însoțit de aparținători. La un moment dat, a anunțat că vrea să urineze. I s-a spus că e bine să folosească urinarul, dar a refuzat și s-a ridicat din pat. A fost însoțit de asistentă până la ușa toaletei, însă a refuzat să intre cineva cu el în toaletă, nu a fost lăsată nici asistenta, nici fiica sa. Între timp, un alt pacient s-a ridicat fără să anunțe pe nimeni, a intrat în aceeași toaletă și la scurt timp s-a auzit că a căzut cineva. I s-a făcut din nou CT pacientului și s-a constatat că are o plagă la nivelul capului. În aria de monitorizare erau atunci foarte mulți pacienți, iar personalul medical a încercat să facă față tuturor solicitărilor“,  a spus Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt al SJU și medic în UPU.

„Avem o singură infirmieră pe arie, un singur brancardier“

În UPU există o singură infirmieră pe arie și un singur brancardier, asta în condițiile în care în jur de 300 de pacienți ajung zilnic aici. „Avem o singură infirmieră pe arie, un singur brancardier. Ce să facă mai întâi?! Duce pacientul la toaletă, dar în același timp mai este alt pacient care trebuie dus în spital pentru internare sau un pacient care trebuie dus la tomograf. De regulă, atunci când pacientul aflat în aria de monitorizare spune că are nevoie la toaletă, i se dă urinar sau este însoțit la toaletă, însă sunt situații în care bolnavii refuză acest lucru“, a mai spus dr. Geormăneanu.
Volumul de muncă este mare și cele opt paturi din aria de monitorizare sunt ocupate mereu, iar pacienții care ajung în Urgență sunt nevoiți să aștepte până ce unul dintre ele rămâne liber. În plus, și medicii trebuie să se ocupe de mai mulți pacienți odată. „Se ocupă paturile mereu pentru că ajung în Urgență bolnavi cronici care nu respectă tratamentul și vin decompensați pentru că nu își fac tratamentul la domiciliu. Ajung în Urgență cu edeme, valori mari ale tensiunii arteriale, cu dificultate în respirație, iar medicul este pus în situația să trebuiască să vadă în arie câte șapte-opt pacienți odată. Nici mecanicul auto nu se uită în același timp la două mașini“, a încheiat Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al SJU.

A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.
Exit mobile version