15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova cheltuieşte încă 850.000 de euro pe cultură

Primăria Craiova cheltuieşte încă 850.000 de euro pe cultură

Festivalul „William Shakespeare“ și „Premiul Europa pentru Teatru“, care se vor organiza în aprilie în Craiova, vor scoate din bugetul local nu mai puțin de 850.000 de euro, bani care vor fi folosiți, după cum reiese din prezentarea sumară de pe site-ul municipalității, pentru cazarea, transportul și onorariul invitaților, pentru servicii de restaurant, materiale de promovare, simpozioane, lansări de carte, spectacole de teatru, premii, diplome și flori. Banii vor fi alocați dacă proiectul va trece de votul consilierilor locali din ședința de astăzi a consiliului local. Din documentele prezentate de primărie lipsesc devizele estimative de cheltuieli pe baza cărora s-a ajuns la suma de 850.000 de euro.

3.825.000 de lei. Aceasta este suma exactă pe care Primăria Craiova vrea să o aloce din bugetul local pentru organizarea, în perioada 14 – 26 aprilie, a celor două evenimente. În medie, pentru Festivalul „William Shakespeare“ și „Premiul Europa pentru Teatru“ cheltuiala se ridică, în medie, la o sută de mii de euro pe zi. La această sumă se vor adăuga 400.000 de lei de la Consiliul Județean Dolj și un milion de lei de la Ministerul Culturii, plus posibile sponsorizări private. „În anul 2016, Craiova se va bucura de două mari, importantе manifestări culturale, Festivalul Internaţional «Shakespeare» şi «Premiul Europa pentru Teatru», care sunt unele dintre cele mai mari manifestări culturale organizate în Craiova (…) Fiind două manifestări complexe, organizatorii nu se vor limita doar la prezentarea în faţa publicului românesc. Foarte mulţi invitaţi din străinătate se vor alătura culturii craiovene. Ne aflăm în faţa unui moment extrem de important din existenţa Festivalului, când în anul 2016 va avea loc o ediţie aniversară, cea de a X-a, şi când întreaga lume va marca împlinirea a 400 de ani de la moartea celui mai mare dramaturg al lumii din toate timpurile, William Shakespeare. «Premiul Europa pentru Teatru» reprezintă principala recompensă teatrală europeană şi a fost adesea erijat de către presa internaţională în echivalentul premiului Oscar sau Nobel pentru Teatru. Recunoscut de către Parlament şi Consiliul Europei drept Organizaţie de Interes Cultural European, acesta s-a născut în anul 1986 ca un proiect-pilot al Comisiei Europene (…) Aceste manifestări atât de prestigioase vor aduce municipiului Craiova o valoare adăugată şi graţie prezenţei participanţilor de renume, cât şi a ecoului mediatic pe care îl angrenează – ceea ce este excepţional pentru un eveniment teatral- prin cel puţin 400 de jurnalişti şi critici aparţinând presei principale europene şi mondiale“, se arată în raportul primăriei prin care consilierii sunt invitați să aprobe alocarea banilor.

Cum se vor cheltui banii

În momentul de față se știe doar metoda juridică prin care suma de 850.000 de euro ar putea fi alocată pentru organizarea celor două evenimente. Conform proiectului de hotărâre, consilierilor le este prezentat un proiect de acord de parteneriat între Primăria Craiova și Teatrul Național „Marin Sorescu“ al cărui scop este susținerea în vederea organizării evenimentelor. La rândul său, teatrul a semnat două contracte de asociere în participațiune cu Fundația „William Shakespeare“, organizatoarea Festivalului din ultimii 20 de ani. Conform parteneriatului dintre primărie și teatru, care ar urma să expire pe 27 aprilie, acesta din urmă nu poate cere sume suplimentare din bugetul local și trebuie să justifice cheltuirea sumelor alocate. La rândul lor, contractele de asociere în participațiune dintre teatru și fundație au ca scop pregătirea, organizarea și desfășurarea Festivalului și a «Premiului Europa pentru Teatru». Practic, cele două părți sunt responsabile de modul în care se alcătuiește bugetul de venituri și cheltuieli și de modul în care se fac efectiv aceste plăți.
Cea care a solicitat prima alocarea banilor a fost Fundația. Într-o adresă din 22 decembrie 2015 trimisă primarului Olguța Vasilescu și Consiliului Local sub antetul Festivalului „William Shakespeare“, Fundația condusă de Emil Boroghină roagă primăria să ia în calcul solicitările depuse anterior privind alocarea sursei financiare pentru organizarea evenimentelor în condițiile în care timpul rămas până în aprilie este foarte scurt. „Ne permitem să revenim la rugămintea adresată (…) încă de la sfârșitul anului 2014, repetată în câteva rânduri și în 2015, aceea de a sprijini desfășurarea celor două mari evenimente ale culturii europene și mondiale găzduite de orașul nostru. Festivalul (…) și-a câștigat în timp un binemeritat și statornic prestigiu internațional. Tocmai acest prestigiu și aprecierile de care s-a bucurat miracolul craiovean, cum au denumit unii specialiști Festivalul, i-au determinat pe cei care coordonează «Premiul Europa pentru Teatru» să propună desfășurarea marelui eveniment (în orașul nostru)“, se arată în adresa Fundației. Pentru a fi mai convingătoare, adresa conține păreri defavorabile despre juriul de experți internaționali care au respins candidatura Craiovei la titlul de Capitală Europeană a Culturii. „Criteriile de alt ordin decât cele artistice și culturale (…) au răpit Craiovei, dar și Iașiului, posibilitatea confruntării finale (…) După informațiile noastre, aceasta nu este singura injustiție produsă în selecțiile de până acum, realizate pe baza unei simple evaluări, a unor dosare de candidatură, o evaluare mai degrabă funcționărească decât una vizionară (…) Neincluderea Craiovei (…) pe așa-zisa listă scurtă reprezintă o omisiune regretabilă, care nu trebuie, însă, să-i dezarmeze pe cei care și-au asumat cu responsabilitate și motivație implicarea, ci din contră (…) Credem că Festivalul, care alături de operele lui Constantin Brâncuși, aflate în Muzeul de Artă, poate face curând din Craiova un oraș turistic de mare atracție, trebuie susținut în continuare de dumneavoastră“, se mai arată în adresa Fundației care anticipează că și celelalte evenimente de la Filarmonică, Operă sau Teatrul „Colibri“ vor deveni competitive la nivel internațional. Neputând rezista unei asemenea argumentații scrise parcă pe sufletul primarului, municipalitatea a decis că trebuie să continue investițiile în cultură. Așa că a propus alocarea banilor. GdS a arătat modul ilegal în care Primăria, Consiliul Local și Asociația Craiova Europeană a Culturii au dispus de peste un milion de euro în numele culturii.

Secretul din devize

Ulterior, conducerea Tea­­tru­lui Național a trimis și ea o adresă, pe 16 februarie 2016, prin care înainta primăriei documente care să susțină finanțarea celor două evenimente din bugetul local. Este vorba despre cele două contracte de asociere în participațiune semnate cu Fundația, de programul evenimentelor și de devizele estimative privind cheltuielile previzionate pentru fiecare dintre cele două evenimente. În proiectul supus votului consilierilor locali sunt incluse toate aceste documente, mai puțin devizele estimative. De aici am fi putut afla pe ce se vor cheltui, cu aproximație, cei 850.000 de euro. Gazeta de Sud a formulat o cerere de informații publice atât teatrului, cât și primăriei, pentru a afla ce cheltuieli sunt trecute pe aceste liste.
Dincolo de acest aspect, în perspectiva probabilă a alocării banilor, timpul scurt până la începerea evenimentelor îi îngrijorează pe organizatori. Înțelegerile cu companiile de teatru s-au făcut fără a avea o bază financiară, iar contractele nu se pot semna legal până când banii de la primărie nu intră în conturile teatrului. În plus, infrastructura hotelieră ar putea fi insuficientă și neadaptată cerințelor unora dintre oaspeți. O piedică în plus este și închiderea Operei Române din cauza riscului prăbușirii clădirii. Aici erau progamate cinci spectacole de teatru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS